Sudan, Etiyopya, Mısır ve Somali başı çekmektedir. Kadınlarda veya genç kızlarda genital bölgenin cerrahi işlemlerle sakatlanması için yapılan, kökeni Firavun dönemine kadar uzanan, dini olmaktan çok geleneksel bir adet olan kadın sünneti bazı ülkelerde halen hükmünü sürdürmektedir.
Pek çok ülkede yasaklanmış olan kadın sünneti, Afrika, Orta Doğu ve Asya ülkelerinde genellikle dini inançlar, toplum tarafından kabul görme isteği, bakireliğin korunması, erkeğin cinsel haz hissini arttırma, hijyen konusunda sahip olunan yanlış bilgiler ve kadını "evlenilebilir" kılma amaçlı uygulanmaktadır.
Sünni İslam içerisinde yer alan Hanefilik, Hanbelilik ve Mâlikîlik fıkıh mezheplerine göre kadın sünneti zorunlu değildir, ancak uygulanması makruma (sevap) olarak yorumlanmıştır. Şâfiîlik mezhebine göre ise vâcib, yani uygulanması zorunlu (farz) olarak ele alınmıştır.
Zonguldak'ta 25 yıldır fenni sünnetçilik yapan 45 yaşındaki Nigar Sarı, bugüne kadar yaklaşık 7 bin 500 çocuğu sünnet etti. Ünlü sünnetçi Kemal Özkan'ın rekorunu kıracağını iddia eden Sarı, bu meslekte kadın olmanın hiçbir dezavantajını yaşamadığını belirterek 'Aksine, kadın olmam işimi kolaylaştırdı.
Sünnet penisin ucunda, idrar çıkış deliğini kapatan ve o bölgede kapalı boşluk oluşturan cilt katlantısının kesilerek alınmasıdır. Çok eski tarihlerden bu yana farklı toplumlarda geleneklerin gereği olarak veya bazı dinlerde ön şart olarak uygulanmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Geleneksel olarak 6-10 yaşları arasındaki kız çocuklarının dış genital bölgelerinin kesilmesi şeklinde yapılmaktadır. Bu ülkelerde sünnet olmayan kızlar toplum tarafından dışlanma ve etiketlenme riski ile karşı karşıya kalmaktadır.
Özel bir ayrıştırma yöntemi ile ayrıştırılan Sünnet Derisi Kök Hücreleri gerekli kalite kontrol testleri tamamlandıktan sonra, ailenin aksi bir beyanı olmadığı sürece -196oC azot saklama tanklarında yıllar boyunca saklanır.
Kadın sünneti ne demek? Kamuoyunda kadın sünneti olarak da bilinen bu uygulama, kadınların dış genital bölgesinin kasten kesilmesi ya da çıkarılması demek. Genellikle klitoris veya vajina dudaklarının kesilmesini içeriyor.
Hatalı sünnette oluşabilecek temel sorunlar şöyle sıralanmaktadır: Sünnette en büyük hata penis gangreni, penis başı kesilmesi, idrar kanalının zarar görmesi gibi hatalardır. Bunun dışında ülkemizde sık yapılan kısa deri bırakılması ve haya torbalarına yakın kesim tarzı ileride penis boyunun büyümesini engellemektedir.
Klasik olarak eski çağlardan beri sünnet bıçakla, usturayla, neşterle (bistüri) veya makasla yapılmıştır. Ancak günümüzde modern tıp alanında meydana gelen gelişmeler sonrasında çağdaş ve uygun alet ve dikiş materyalleriyle sünnet işlemi daha kolay ve sorunsuz yapılabilmektedir.
Türkiye'de kadın sünnetini yasaklayan bir yasa mevcut değil. Töre, gelenek, âdet adı altında kadın cinselliğini yok etmeye yönelik kadın cinayetleri ve sakat bırakmaların İslam ülkeleri içinde en üst sıralarda olduğu toplumumuzda kadın sünnetinin alenen tartışılmaması dikkate değer.
Kadın sünneti, dış kadın genital organının kısmen veya tamamen kesilmesini ifade eder. Genellikle bebeklik ve 15 yaş arasında yapılır, ancak yetişkin kadınlar da bazen kadın sünneti görülmektedir.
Sünnet Peygamberler ile Başlamıştır
Çünkü bütün peygamberler kavimlerine sünneti öğütlemiş ve bazı peygamberlerin de sünnetli doğmuş olduğu bilinmektedir. Sünnetli doğan peygamberler; Adem, Şit, İdris, Nuh, Hanzele, Hud, Salih, Lut, Yusuf, Musa, Şuayb, Zekeriya, Yahya, Süleyman, İsa ve Muhammed (aleyhimüsselâm)dır.
Kadın sünneti, yoğun olarak Afrika kıtasında görülmekle birlikte dünyanın diğer bölgelerin-de de bilinen bir uygulamadır. Bu uygulamanın sosyolojik, psikolojik, dini ve antropolojik yönleri bulunmaktadır. Yahudi ve Hıristiyanların muayyen guruplar, Müslümanlar ve yerel kabilelerde bu uygulama yaşamaktadır.
Sünnet idrar yolu enfeksiyonları ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruyucudur. Sünnetli erkeklerde HPV denen virüs daha az sıklıkta görüldüğü için sünnet erkekleri HPV'nin yol açtığı penis kanserinden, bu erkeklerin eşlerini de rahim ağzı kanserinden korur.
Her yıl 2 milyon kız çocuğu sünnet ediliyor
Kadın sünneti klitorisin tümünün ya da bir kısmının kesilmesiyle gerçekleşen son derece zararlı bir gelenek. Dünya genelinde 130 milyondan fazla kadın ve kız çocuğu şu an sünnetli. Her yıl en az iki milyon kız çocuğu sünnet ediliyor.
Bilinen en büyük yanlışlardan biri de sünnetin cinsel tatmini azaltacağı düşüncesidir ancak sünnet böyle bir duruma neden olmaz.
Sünnet Külotu
Özellikle 6 yaş sonrası sünnet uygulanan büyük çocuklarda sünnet işleminin özellikle penis başında oluşturduğu hassasiyete bağlı olarak iç çamaşırına değme sonrası oluşabilecek ağrı duyusunu azaltmak için 7-10 gün süreyle kullanmanızda sakınca yoktur.
Sünnet olunmazsa penis başının kansız kalması sonucu kangren meydana gelir.Sünnetsiz olanlarda iyi ve kötü huylu tümörler daha sık görülür. Örneğin, eşi sünnetsiz olan kadınlarda rahim ağzı kanserlerine daha sık rastlanır.
İslam âlimlerinin çoğunluğu, sünnet olmanın vacip olduğunu söylerken Hanefiler bunun meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet-i müekkede olduğunu vurgulamışlardır. Bu itibarla sonradan Müslüman olan ya da küçükken sünnet olamamış bir kimsenin sünnet olması gereklidir.
Sünnet işleminde temel amaç penis ucunu kapatan sünnet derisinin cerrahi olarak çıkarmaktır. Genellikle klasik yöntem tercih edilmelidir. Halk arasında “ lazerle sünnet” denilen ama aslında lazer yerine elektrikle ısıtılmış telin kullanılan bir yöntemle sünnet yapılabilir.
Unutmayın ki her geçen saat ağrı duyusu azalacaktır. Küçük Tuvalet Yapamama: Çocuğunuz en geç 12 saat içinde küçük tuvaletini yapmalıdır.
Normalde sünnet derisi erkek çocuklarının ortalama %50'sinde 1 yaş civarında geri çekilebilirken bu oran üç yaşını geçtikten sonra yaklaşık olarak %89'a kadar çıkar. 6-7 yaş ortalamasında erkek çocuklarda %8, ergenlik çağında ise %1'dir. Büyük bir kısmı müdahale gerektirmezken az bir kısmı da müdahale gerektirir.
Bebek Sünneti Sonrası Bakım
Erken bebeklik döneminde yapılan bebek sünnetlerinin iyileşmeleri daha hızlı olmakta ve sünnet sonrası bakımları da, bebek henüz bezli olduğu için, çok daha kolay yapılmaktadır. Sünnetten hemen sonra bezin kapatılmasında bir sakınca yoktur. Bez yeter8li koruma ve konforu sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri