"Hüseyinbey" tohumunun yıllardır Türk ıslahçılarının bir ton sınırını geçme hedefinin sonuna geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Eser, "Daha önce yerli ve milli bir çeşit, Hüseyinbey, ülkemizde, çiftçi şartlarında 1200 kilogram ile en yüksek verim alma rekorunu kırmıştı.
Verim Özellikleri : 300-400 kg/da, Hastalık ve Zararlı Durumu: Yapay epidemi altında sarı pasa dayanıklıdır. 4.
Bayraktar buğdayın verim özelliklerine baktığımızda 300 – 400 kg/da olduğu söylenebilir. Ekmeklik kalitesi orta derecede olan Bayraktar buğday, 1000 tane ağırlığı 32.8 kg'dır. Hektolitre ağırlığı 79.8 kg ve protein oranı ise %12.3 oranındadır.
"Egemen arpa, Akşir buğday çeşidimiz. Kuraklık ve hastalığa dayanıklı tohum çeşidini ürettik. Hiç su vermedik, diğer tohumlara göre verimi daha yüksek çıkacak.
İlgili 20 soru bulundu
Bitki boyu 90-100 cm'dir. Yatmaya ve kuraklığa dayanıklılığı, soğuğa orta dayanıklıdır. Başakları kılçıklı, kardeşlenmesi çok iyidir.
*Durum buğdayı: Makarna, bulgur ve irmik üretiminde kullanılan buğday türüdür[15]. *Topbaş buğday: T. durum ssp. duro-compactum çeşidi olan makarnalık buğdaydır[16].
Hem verim hem de kalite yönünden tatminkar sonuçlara sahip olan Hasanbey çeşidi 2015 yılında, sulu koşullarda çok yüksek performans gösteren Sümerli 2018 yılında ve hem kuru hem de sulu koşullarda iyi performans gösteren Ganem çeşidi ise 2022 yılında tescil edilmiştir.
Ekmek unu düşük maliyetli bir alternatif olsa da dezavantajları vardır. Makarnalık buğdayın dengeli protein/nişasta oranı ve özel gluten özellikleri onu makarna için ideal seçim haline getirse de, giderek daha fazla makarna fabrikası yumuşak buğdaydan normal ekmek ununa yöneliyor.
Tritikale her tür toprak koşulunda yetişmesine rağmen, özellikle kıraç koşullarda buğdaya ve arpaya göre daha verimli olmaktadır. Tritikale tarımında toprak hazırlığı buğday bitkisinde olduğu gibidir.
Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir de kuraklığa dayanıklılık özelliğinin yanında un sanayisinin istediği kalite ve yüksek enerji değerlerine sahip "Taner" ve "Şehzade" ile sulu alanlarda ekilen "Yavuz" ve "Tuğra" isimli buğday çeşitleri hakkında bilgi verdi.
Buğday genellikle sulama yapılmadan yetiştiriliyor. Çok kurak zamanlarda buğdayın çiçeklenme veya süt olum dönemlerinde uygun yöntemle sulama yapılabiliyor. Buğdaylar, en fazla sapa kalkma ve süt olum dönemlerinde suya ihtiyaç duyuyor.
Türkiye'nin farklı bölgelerinde denenerek geliştirilen yerli tohum, Hüseyinbey buğday tohumu yetkili Tarfin Satış Noktalarında! Hemen bir yetkili Tarfin Satış Noktasına uğrayın, yüksek verim kapasiteli Hüseyinbey buğday tohumunuzu avantajlı fiyatlar ve hasat vadeli ödeme fırsatı ile Tarfin'den satın alın!
genellikle tanenin koyu renkli ve sert olması protein miktarının yüksek olduğunu gösterir, sert ve koyu renkli olanlar yumuşak ve açık renkli olanlardan üstün kabul edilir. Buğday tanesi beyaz, sarı, sarımsı ve kırmızımsı renklerdedir.
Makarnalık buğdayların rengi koyu esmer, kehribar olduğu halde, ekmeklik buğdaylar daha ziyade beyaz, sarı gibi açık renkli olurlar. Buğday tanesi uzunca veya toparlak, yuvarlak şekillerde ve çeşidine göre farklı iriliktedir.
Ekmeklik-beyaz-yarı sert-kılçıklı buğday çeşidi
-Kalitesi Gerek-79'dan daha iyi olan iddialı yeni bir çeşittir. -Soğuğa ve kurağa dayanıklıdır. -Sarı pasa orta dayanıklıdır. -İç Anadolu ve Geçit Bölgelerinin kıraç ve yarı tabanlı alanları için önerilmektedir.
Normal şartlarda makine ile ekimde, dekara 16-18 kg tohum yeterli iken, serpme ekim ile ortalama 25 - 30 kg buğday tohumu atıl- maktadır.
Sulama yapılması ve hava koşullarının iyi olması ve kaliteli tohum ve gübreleme ile bir dönümden 750 kiloya kadar buğday alınabilir. Dönümden nadir de olsa iklime ve arazi yapısına bağlı olarak 1000 kiloya kadar alanlar da bulunmaktadır.
Araştırma bulgularına göre örneğin 1 dekara (20 cm sıra arasında) 500 bin tohum (500 tohum × 1000 m-2=500.000 tohum) buğday tohumunun ekilmesi önerilmektedir.
Dünya ortalama buğday verimi dekara 327 kilogramı bulmaktadır. Gelişmiş ülkelerde buğday verimi dekar başına 500 kilogramın altında değil.
Anadolu'da 400'den fazla buğday çeşidi var
Buğday Atlası'na göre, “Tahıl ambarı” olarak bilinen Anadolu toprakları bugün 23 yabani buğday türüne ve 400'den fazla kültüre alınmış buğday çeşidine ev sahipliği yapıyor.
Tamamen yerli imkânlarla geliştirilmiş, kırmızı sert dane renkli, kılçıksız, başakları orta-iri ve beyaz renkte, orta olgunlaşma grubunda olan, orta boylu, çok sağlam saplı, uygun şartlarda çok sayıda kardeşlenen ÇOK YÜKSEK VERİMLİ, yüzde yüz YERLİ ve MİLLİ bir ekmeklik buğday çeşididir.
Çin Halk Cumhuriyeti dünyada yıl içinde en çok buğday üretilen bölgedir.
Tek ülke bazında en büyük üretici ise Çin'dir. 2015/16 sezonunda, 130 milyon tonluk buğday üretimi gerçekleştiren Çin'in, 2016/17 sezonunda 128,8 milyon ton üretim gerçekleştirdiği tahmin edilmektedir. Çin'i 2016/17 sezonunda 87 milyon tonla Hindistan takip etmektedir.
Esasında kepekli ve tam buğday unlarından üretilen ekmeklerin rengi çok koyu olmaz ve bu ekmeklerin beyaz ekmek kadar kabarmasını beklememek gerekir. Tam buğday ekmeği olduğu belirtilen bir ekmeğin sadece rengine bakarak karar vermek doğru olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri