Bu korku, agorafobi, panik bozuklukları veya sosyal fobi gibi, farklı anksiyete bozukluklarına evrilebilir. Dolayısıyla, bu konu bir ruh sağlığı uzmanıyla değerlendirmesi ile bulunur. Sürüş korkusu olan birinin diğer tip fobilere sahip olması sıklıkla rastlanılan bir durumdur.
Amaksofobinin sebeplerinden başlıcalarından bazıları kişinin travmatik bir trafik kazasını bizzat geçirmesi veya bir yakının geçirmesi, sürücülüğe başlarken özgüvenini kırıcı şekilde kendisiyle dalga geçilmesi, sis gibi kötü hava koşullarının sürüşü kötü yönde etkilemesi ve sürücünün araç kontrolde zorlanmasıdır.
Unutmayın, araba kullanmak 18 yaşını geçen herkes için bir ihtiyaç ve herkes yeterli süreyi kendine tanırsa araba kullanmayı öğrenebilir.
Amaksofobi de davranışçı terapilerle tedavi edildiğinde üstesinden gelinebilir ve baş etme stratejileri geliştirilebilir. HiDoctor'ın uzman psikologları ile bu korkuyu tamamen ortadan kaldırabilir gerekli tedavi sürecinde daha aktif ve özgür olabilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Araba Sürme Korkusu Nasıl Ortaya Çıkar
Araba kullanma korkusu bir araç kazasından sonra gelişebileceğini ve bir travma sonrası stres bozukluğunun bir parçası olabileceği unutulmamalıdır. Bu korku, agorafobi, panik bozuklukları veya sosyal fobi gibi, farklı anksiyete bozukluklarına evrilebilir.
Talassofobi Nedir? Talassofobi sözcüğü Yunanca deniz ve korku anlamlarına gelen iki sözcüğün birleşmesiyle oluşur ve deniz korkusu anlamına gelir. Kısa tanımıyla talassafobi büyük su kütlerinden korkmak anlamına gelir. Talasofobisi olan insanlar okyanustan, denizden ve büyük göllere karşı korku besler.
Zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama sorunu, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı olanlar sürücü belgesi alamayacak. Daha önce sürücü belgesi verilmesi uygun görülmeyen bazı kalp damar hastalarına, uzman doktor kanaatine göre sürücü belgesi verilebilecek.
Günde iki saatten ortalama bir haftalık eğitim yeterli olacaktır. Tabii ki öğrencinin altyapısı da bu süreyi etkiler. Bazı öğrenci geldiğinde bol pratik yapmış ama trafiğe hiç çıkmamış ise 3 günde de trafiğe alışıp aracını kullanabiliyor, 2 günde de yapanlar oluyor.
Sürücü belgelerinin ticari araç şoförlerinde 5 yılda bir, hususi araç kullananlarda ise 10 yılda bir sağlık raporu alınarak yenilendiğini aktaran Kutlu, “Ancak bu süre çok uzun. Örneğin, 65 yaşındaki biri, 75 yaşına kadar herhangi bir kontrolden geçmeden araç kullanabiliyor.
Nozofobi herhangi bir hastalığa yakalanma korkusudur. Bu korkunun nedensiz, yersiz ve aşırı olması nozofobi belirtilerindendir.
Ablütofobi (Yunancada: ebliUt, "yıkanmaktan") kalıcı, yersiz bir "yıkanma korkusudur". Bu fobi spesifik fobi sınıfına girer.
Nosofobi, yani hastalık fobisi, bir bireyin herhangi bir hastalığa yakalanmak konusundaki anormal, irrasyonel ya da aşırı düzeyde olan korkmasına verilen bir isimdir.
Trafik yoğunluğunun az olduğu saatlerde araba kullanın. Sık sık mola vermeye çalışın. Araç kullanırken koltuğun doğru pozisyonda olmasına dikkat edin. Stres seviyesinin arttığı anlarda nefes egzersizleri yapın.
Manuel vitese sahip olan bir arabayı kullanmak, otomatik vitesli arabayı kullanmaya göre daha da zordur. Bundan dolayı manuel araba vitese sahip bir arabaya sahipseniz, arabayı kullanmak için toplamda 3 pedal ile ilgileneceğinizi bilmeniz gerekmektedir.
Uzun süre çalıştırılmayan araçların aküleri boşalabilir ve bu durum acil durumlarda büyük sorun yaratabilir. Bunun dışında uzun süre hareketsiz kalan araçların lastikleri hareketsizlikten kaynaklı olarak deforme olabilir veya balans sorunları doğurabilir.
Arabanızı Ara sıra Kullanmalısınız
Mümkünse, arabanızı haftada bir veya iki haftada bir çalıştırmak iyi bir fikirdir.
Karayolu Trafik Yönetmeliği 119. Maddesinde de açıkça görüldüğü üzere; başka araçların giriş çıkışının engellenmiyorsa, toplu taşıma araçlarının duraklarına 15 metre mesafede, dönüşlerde, ikinci sıra park ederek trafiğin akışı engellenmiyorsa o araç çekilemeyecektir.
Yaygın anksiyete, panik, fobi vb. bozukluklarda hastalığın şiddeti, yeti yitimi, kullanılan ilaçların özelliğine göre sürücü belgesi alınmayabilir ya da belirlenen süre kadar sürücü belgesi alınır.
“HER ARACI KALDIRIP GÖTÜREMEZSİN”
Madde açık; başka araçların giriş çıkışını engellemiyorsa, toplu taşıma araçlarının duraklarına 15 metre mesafede, dönüşlerde, ikinci sıra park ederek trafiğin akışını engellemiyorsa o araç çekilmez.
Antofobi, çiçeklerden korkmanın bilimsel adı. Adını Yunanca “anthos” yani “çiçek” kelimesinden alıyor. Kişi herhangi bir çiçeğin yaprağı, sapı ya da kökünden korkuyor ve temas edemiyor. Fobinin kökeninde, çiçek kokusunun travmatik bir olayı hatırlatması gibi birçok neden bulunabiliyor.
Tıptaki adı tripanofobi olan iğne korkusu, bireylerin enjeksiyon veya iğne uygulamasını içeren her türlü tıbbi uygulamaya karşı aşırı derece endişe ve korku göstermesi şeklinde tanımlanabilir. Buna bağlı olarak hastalar, iğne içeren tedavi uygulamalarını reddedebilir veya tıbbi yardım almaktan kaçınabilir.
Dünyada hâlâ tam olarak tanımlanamayan birçok fobi türü var. Bunlardan biri olan Megalofobi; büyük olan şeylerden korkmak anlamına geliyor. Bu fobiye sahip insanlar devasa nesnelerin yanında kendilerini oldukça stres altında hissediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri