Baz maaş, ikramiye ve yan ödeneklerden oluşur. Baz maaş, temelde kişinin görevine göre belirlenen, deneyim ve performans gibi kriterleri de dikkate alan ödemelerdir.
Baz fiyat bir payın gün boyunca işlem görebileceği alt ve üst fiyat limitlerinin belirlenmesine esas teşkil eden fiyattır. Baz fiyat bir önceki işlem gününün kapanış fiyatı ile hesaplanır. Fiyat adımı her pay fiyatı için bir defada gerçekleşebilecek en küçük fiyat değişimidir.
Baz, suda iyonlaştıklarında ortama OH− (hidroksit) iyonu ve elektron çifti verebilen maddelerdir. Bazlar da, asitler gibi tehlikeli maddelerdir. Suda iyonlaştıklarında hidroksit (OH) iyonu derişimini arttıran maddelere baz denir.
Örneğin asitler, ekşimsi tatta(limon gibi), sulu çözeltileri elektriği ileten, mavi turnusolu kırmızıya boyayan, aktif metallerle (Zn, Sn gibi), hidrojen gazı açığa çıkaran bileşiklerdir. Bazlar ise acımsı tatta, doku- nunca kayganlık duyusu veren (sabun gibi), asitleri nötrleştiren bileşiklerdir.
- Bir maddenin asit mi yoksa baz mı olduğunu anlamanın basit bir yolu var. Bunun için ihtiyacımız olan şey; turnusol kağıdı. Bu kağıt, asitle temas ettiğinde kırmızı, bazla temas ettiğinde mavi rengini alıyor. Bu sayede de maddenin asit mi, yoksa baz mı olduğunu kolayca anlıyoruz.
İlgili 22 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Baz İstasyonu Teknikeri 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 22.000 TL maaş alıyor. Baz İstasyonu Teknikeri, 2024 yılında en düşük 19.000 TL alırken, en yüksek 30.800 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Baz İstasyonu Teknikeri, Temmuz 2023 yılında ortalama 15.500 TL maaş alıyordu.
Brüt Maaş Nedir? Brüt maaş, bir çalışanın ay boyunca hak ettiği ücreti üzerinden herhangi bir vergi kesintisi yapılmadan hesaplanan maaştır. Bu maaş çalışana olduğu gibi verilmez. Çalışan kişi, vergi ödemelerini ve yapması gereken kesinti işlemlerini kendisi adına yatan maaş üzerinden yapmaz.
Brüt maaş, bir çalışanın maaşından herhangi bir kesinti yapılmadan önce kazandığı para miktarıdır. Net maaş ise, bir çalışanın maaşından tüm kesintiler yapıldıktan sonra kazandığı para miktarıdır. Bir çalışanın maaşından yapılan en yaygın kesintiler gelir vergisi, SGK primi ve işsizlik primi paylarıdır.
Baz maaş, temelde kişinin görevine göre belirlenen, deneyim ve performans gibi kriterleri de dikkate alan ödemelerdir.
Yani net maaş işçinin eline kesinti olmadan geçen paradır. En basit haliyle net maaş hesaplaması Net Maaş = Brüt Maaş – (SGK Primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi) baz alınarak hesaplanır.
İşveren, SGK işveren primi ve işsizlik sigortası kesintilerini uygulama yükümlülüğü olduğundan, çalışanın işveren üzerindeki toplam maliyeti Brüt maaş üzerinden hesaplanmaktadır.
Yani bir çalışanın işverene ücreti içinde çalışana verilen maaşın yanı sıra vergi ve sigorta ödemeleri de bulunur. Maaş bordrosunda ise tüm bu ödeme kalemlerine yer verilir. İşte, bir çalışanın maaşından sigorta primi ve vergi kesintileri yapmadan önceki toplam tutara ise brüt maaş denir.
Emeklilerin kazançlarına göre hesaplanan net tutarı gösteren kök maaş, emekli maaşının ham hali anlamına geliyor. En düşük emekli maaşı sınırlaması ile sınırın altında kalan maaşlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından eklenen zamla alt sınıra yükseltiliyor.
Net ücret, vergi ve sigorta kesintilerinden sonra işvereninizin size ödediği para miktarını ifade eder. Böylece, net maaş, brüt maaştan vergi düşüldükten sonra kesinleşir. Yasal vergiler düşüldükten sonra işveren tarafından çalışanın aldığı miktardır. Kısacası bir çalışanın banka hesabına yatırılan gerçek tutardır.
"Baz fiyat" bir payın gün boyunca işlem görebileceği alt ve üst fiyat limitlerinin belirlenmesine esas teşkil eden fiyattır. Baz fiyat bir önceki işlem gününün kapanış fiyatı ile hesaplanır.
Günlük ve saatlik maaş hesaplamaya örnek verecek olursak; 3500 TL maaşla çalışan bir kişinin saatlik ücreti 3500 / 30 / 7,5 = 15,55 TL'dir. Bu hesaplamaya göre; 3500 TL maaşla çalışan bir kişinin günlük ücreti: 15,55 X 7,5= 116,66 TL'dir. Bu rakam çalışma günü ile çarpıldığında ödenecek ücret ortaya çıkar.
Maaş kavramı da genellikle ücret kavramı ile aynı anlamda kullanılmaktadır. Her ikisi de, bağımlı çalışanların emeklerinin karşılığında elde ettikleri geliri ifade etmekte ve aralarında temel anlamıyla bir fark bulunmamaktadır. Sadece, maaş adı altında elde edilen gelir, daha uzun bir devreyi kapsamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri