Bu beyaz kan hücresi çeşidi, özellikle alerji ve astım gibi rahatsızlıklarda etkin rol oynar. Bazofiller; anafilaksi, astım, akut ve kronik alerjik hastalıklarında görev alan beyaz kan hücresidir. Kan pıhtılaşmasını önleyen heparin adı verilen maddeyi üretirler.
Kandaki beyaz kan hücrelerinden biri olan bazofil değerinin yüksek çıkması alerjik reaksiyon oluşması veya vücutta iltihaplanma meydana geldiğinin göstergesidir. Ayrıca daha ciddi bazofil yüksekliği vakalarında kanser hastalığıyla karşı karşıya kalınabilir.
(200 hücre/mcL) Bir mikrolitrede 2000 üzerinde bazofil bulunması ciddi bir sorunun göstergesi olabilir.
- Şeker hastalığı, - Hodgkin kanser hastalığı, Genelde bu tür sorunların ortaya çıktığını anlatan baso yüksekliği, kan sayımı üzerinden laboratuvar ortamında yapılan test ölçüleri ile beraber anlaşılır. Diğer taraftan baso değerinin düşük olması vücudun sağlıklı olduğuna işaret eden bir parametredir.
Bazofiller kandaki en az olan akyuvar çeşididir. Tam sayıları yaklaşık olarak bir mikrolitre için 200 hücreden azdır. BAS Kan Değeri Kaç Olmalıdır? Sağlıklı bir bireyde bazofilin normal değer aralığı 190 ile 200 arasındadır. 2 ile 10 yaş arasındaki çocuklarda ise BAS değeri yetişkinlere oranla daha fazladır.
İlgili 20 soru bulundu
Kan değerlerinde bazofil değerinin yüksek çıkması genellikle alerjen bir madde ile temas kurulduğu veya vücutta iltihaplı bir hastalığın var olduğu anlamına gelmektedir. Bunun dışında kanser gibi ciddi hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi ile ilgili sorunları olanlarda da bazofil yüksekliği görülebilir.
Kan testi sayesinde vücuttaki BASO miktarı kolayca belirlenebilir. BASO değerleri mikrolitre kanda 200 hücreden az olmalıdır. 200'ün üzerindeki değerler yüksek kabul edilir.
MCV, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin ortalama boyunu ölçmeye yarayan kan sayımı parametlerinden biri olara tanımlanır ve olması gereken bir değer aralığına sahiptir. Bu değer aralığı yetişkin insanlar için 80-100 fl aralığında kabul edilirken bebekler için 96-108 fl olması kabul görür.
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olduğu için MCH seviyesi bir kişinin kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hemoglobin taşıdığını gösterir. MCH değeri ortalama korpusküler hacim (MCV) değeri ile birlikte değerlendirildiği zaman kırmızı kan hücresinin boyutu hakkında da bilgi sağlar.
Baso yani bazofil hücreleri vücutta bağışıklık sistemini savunan hücrelerden bir tanesidir. İnsan vücudu zaman zaman direncini yitirebilir. Vücuda giren bakteriler, vücut direncini kırarak, vücudu içten yıkmaya çalışır. Böyle durumlarda kemik iliği tarafından bazofil hücreleri üretilmeye başlanır.
Kemik iliği tarafından üretilen bazofiller, dolaşım sisteminde ve vücudun çeşitli dokularında bulunurlar. Bazofillerin en dikkat çekici özelliği, hücrelerinin sitoplazmasında (hücre içi sıvı) büyük miktarda granül içermeleridir. Bu granüller, özellikle histamin ve heparin gibi biyolojik olarak aktif maddeler içerirler.
Vücutta eozinofil (EOS) seviyesi arttığında vücudun enfeksiyon ya da alerjik reaksiyonla savaştığı anlamını taşır. EOS kan testi ile ortaya çıkan bu değer çok yüksek olduğunda ise ciddi sağlık problemlerinin bir işareti olabilmektedir. Düşük seviyeler, beyaz hücrelerin üretimi ile ilgili bir soruna işaret eder.
Erkeklerde 13,5 g/dL, Kadınlarda 12 g/dL, Çocuklarda 11 g/dL, Hamilelerde ise 10 g/dL'nin altındaki HGB değeri, hemoglobin düşüklüğü olarak değerlendirilir.
Hemogram testi (Tam Kan Sayımı) nedir? Hemogram, kandaki hücrelerin sayısının ve oranlarının tespit edilmesi amacıyla yapılan kan testidir. Kan dolaşımındaki hücrelerin kemik iliğinde üretilmesi nedeniyle dolaylı yoldan kemik iliğinin değerlendirilmesini de sağlar.
Tam Kan Sayımında Hangi Değerlere Bakılır? Kandaki kırmızı hücre, beyaz hücre ve trombosit sayısı ölçülür. Kırmızı kan hücrelerinin boyutu ve ortalama boyu hesaplanır. Kırmızı kan hücrelerinden (hematokrit) oluşan kan oranı hesaplanır.
MCH düşüklüğü gibi, yüksek MCH değerleri de sıklıkla belirti vermez. Ancak MCH yüksekliği sıklıkla B12 vitamini veya folik asit eksikliği ile meydana gelen megaloblastik anemilerle ilişkili olduğundan, neden olduğu klinik belirtiler de bu çerçevede ele alınabilir.
Düşük bir MCH değeri tipik olarak demir eksikliği anemisinin varlığını gösterir .
MCHC ile kırmızı kan hücrelerindeki hemoglobin konsantrasyonun tahmin edilmesine yardımcı olan bir belirteçtir. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve demir açısından zengin bir proteindir.
RBC Yüksekliği Nedenleri
Kan testinde RBC değerinin referans aralıkların üzerinde olması, eritrosit sayısında bir artış olduğunu gösterir. Bu durum eritrositoz olarak adlandırılır ve kanın normalden daha yoğun bir kıvamda olmasına neden olarak, normal dışı kan pıhtılaşması riskini beraberinde getirebilir.
RDW Yüksekliği Nedir? Neden Olur? Test sonuçlarında rdw'nin yüksek olması, en küçük ve en büyük kırmızı kan hücrelerinizin boyutu arasında önemli bir fark olduğunu gösterir, bu da makrositik anemi, B-12 eksikliği, demir eksikliği ya da folat eksikliği anlamına gelebilir.
Anemi (Kansızlık) hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilen kriterlerin altında kalmasıdır. Bu kriterler erişkin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL nin altı kabul edilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin, 6-14 yaşlarda 12 g/dL nin altı anemidir.
BASO düşüklüğü, kanser belirtisi olarak değerlendirilmemelidir.
Kandaki baso değerinin %0.4 oranından az olması, hemogram olarak adlandırılıyor. Eğer kandaki baso değeri %1'in üzerinde ise bazofil yüksekliğini gösteriyor. Kanser gibi ciddi sağlık problemlerinde, baso yüksekliği artış gözlemleniyor.
MPV düşüklüğü, kanınızda bulunan trombositlerinizin ortalama hacminin, normal kabul edilen değerden yani 7 fL'den daha küçük olduğunu gösterir. Düşük MPV, Kemik iliğinizin yeni trombosit yapma yeteneğinin sınırladığını gösterebilir ve kemik iliğinizin yeterince yeni ve iri trombosit üretemediği anlamına gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri