BCAA, kreatine göre çok daha komple bir amino asit kaynağıdır. Özellikle sporcular için BCAA kullanımına çok daha özen gösterilmektedir. BCAA içinde yer alan dallı amino asitler yağsız bir şekilde kas kütlesinin direnç kazanmasına yardımcı olur.
Kreatin ve BCAA farkı nedir? BCAA yüksek direnç gerektiren ve temposu yüksek antrenmanlarda kullanılır. Kreatin ise temposu düşük fakat yüksek yoğunluklu antrenmanlarda kullanılır.
İçeriğinde bulunan lösin ile kaslarda protein sentezinin uyarılmasında görev alan BCAA, dolayısıyla kas gelişim sürecine katkıda bulunmuş olur. Yapılan bir çalışmaya göre direnç egzersizlerinden önce 5,6 gr BCAA tüketen kişiler plasebo grubuna kıyasla %22 daha fazla kas büyümesi elde etmiştir.
Son soru suyla BCAA ve Kreatini karıştırarak içsem bir sıkıntı olur mu? Bu arada değerli cevaplarınız için çok teşekkürler. Neredeyse her supplement birbirleriyle karıştırılıp içilebilir. İstediğiniz gibi içebilirsiniz.
Esansiyel olmayan amino asitlerin aksine BCAA'lar, vücut tarafından üretilemez. Bu nedenle, dışarıdan besinler yoluyla alınması gerekmektedir. BCAA gerekli mi diye sorulduğunda ilk olarak vücut üretemediği için gerekli olduğunu belirtebiliriz. Yiyecekler ya da ihtiyaç doğrultusunda takviyeler ile BCAA alınabilir.
İlgili 29 soru bulundu
BCAA en iyisi antrenmandan önce, antrenman sırasında veya antrenman sonrasında kullanılmalıdır. Böylece performans ve enerji artışı sağlanabilir. Bu da yapılan egzersizlerden çok daha fazla verim alınmasını sağlar.
Antrenman sırasında BCAA almak, kreatin kinazını ve kortizol tepkimesini düşürerek testosteron seviyesinin artırılmasına yardımcı olabilir. Bu da daha fazla yeni kas dokusu ve daha az kas yıkımı anlamına gelir.
BCAA takviyesinin saç dökülmesine neden olduğuna dair herhangi bir kanıt yoktur. Aksine, BCAA takviyesi, sağlıklı saç büyümesine yardımcı olabilir. BCAA, saç foliküllerindeki protein sentezini arttırarak saç kalitesini koruyabilir.
Glutamin ve BCAA Birlikte Kullanılır Mı? BCAA, antrenman öncesi, sırası ve sonrası olmak üzere günde 3 defa kullanılabilir. Ancak servis miktarına ve önerilen doza göre bu miktar değişiklik gösterebilir. Glutamin kullanımında mutlaka üreticinin talimatlarına uymak ve önerilen dozu aşmamak gerekir.
Birçok sporcu, kreatin takviyesini spordan önce alır. Bunun nedeni, egzersiz sırasında daha fazla enerji sağlamak için vücudun kreatin ihtiyacı olmasıdır. Bazı araştırmalar, kreatin takviyesinin spordan önce alınmasının performans artışına neden olduğunu göstermiştir.
Kreatin kas büyümesi ile ilgili IGF-1 gibi hormon seviyelerinin artmasını sağlar, ayrıca kreatin kaslarda protein yıkımını da azaltmaktadır. Eğer kas kazanımı için suplement bakılmaktaysa ilk olarak kreatin düşünülmelidir. Kapsamlı araştırmalar sonucu kreatinin insan sağlığı için güvenli olduğu düşünülmektedir.
Hem büyüme (anabolik) hormonu olan insülin seviyesini artırır hem de kasları glikojenle (karbonhidratın depolanmış şekli) doldururlar ki bu iki nedenle önemlidir. İlk olarak glikojen kasları sert ve iri tutar. Glikojen kas hücrelerine su çeker ve böylece onları balon gibi şişirir.
Bcaa, protein içeren besinlerde bulunan; lösin, izolösin, valine olmak üzere 3 farklı aminoasidin bir araya gelmesiyle oluşan aminoasit zinciridir.
Kreatinin nispeten yaygın olabilen yan etkileri arasında dehidrasyon, mide problemleri, hazımsızlık ve kas krampları, çekilmeleri bulunur. İshal, baş dönmesi, kan basıncında yükselme, düzenli olmayan kalp atışları, karaciğer fonksiyon bozukluğu ve böbrek hasarı kreatinin zararları arasında yer alabilir.
Eğer dayanıklılık sporu ile uğraşıyorsanız, uzun süreli ve düşük şiddetli antrenmanlar uyguluyorsanız, kas gelişimi hedefiniz yok ise, kreatin kullanmanıza gerek yok diyebiliriz.
Uykusuzluğa yol açan BCAA zamanla zihnin yeteri kadar dinlenmesinin önüne geçer. Bunun sonucunda kişide baş dönmesi, baş ağrısı, halsizlik gibi sorunlar görülebilir. Baş ağrısı ciddi yan etkilerden biridir. Bu belirtiyi yaşayan kullanıcı mutlaka BCAA kullanımını durdurmalı ve uzman bir hekime başvurmalıdır.
Araştırmalar, BCAA takviyesinin (özellikle toz haline getirilmiş BCAA'ların) antrenmandan yaklaşık 2 saat öncesinden alınmasının performans artışı üzerinde önemli etkisinin olduğunu ve yorgunluğu azaltığını göstermektedir.
Egzersizin tamamlanmasının ardından, kas protein sentezi besin alımı ile birlikte 2-5 kat artmakta ve etkiler egzersiz sonrası yaklaşık 48 saat veya daha uzun süreler boyunca devam etmektedir (10).
Dinlenme günlerinde de BCAA kullanılabilir; ancak off gün olarak da bilinen dinlenme günlerinde BCAA takviyesini supplementler yerine doğal besinlerden almak önerilmektedir. Bu aynı zamanda maliyet açısından da sporcuya kazanç sağlar.
Amerikan Pediatri Akademisi 18 yaşından küçüklerde kullanılmasını önermemektedir.
Özellikle de günlük olarak 35 gramdan fazla BCAA alınmamalıdır. Eğer günlük 35 gramdan fazla BCAA tüketilir ise kandaki toksik oranı da artar. Bu takviye gıdanın ALS hastalarını olumsuz yönde etkilediği de görülmektedir. BCAA günlük doğru dozlarda kullanıldığı takdirde oldukça güvenilir bir supplement olarak bilinir.
BCAA'lar kazanımı artırmak isteyen herkes için idealdir. Haftada 3 gün spora gidiyor, ağırlık antrenmanlarından sonra antrenmanı kardiyo ile bitiriyorsanız BCAA ürünleri sizin için idealdir. Eğer sadece kardiyo yapıyorsanız da BCAA'lar size destek olacaktır.
Burada BCAA ile bir kıyaslama yapıldığında protein tozunun çok daha etkili olduğu görülür. BCAA etkisi ise daha sınırlıdır. Egzersiz sonrası için BCAA ve protein tozu kullanımı, doğru bir tercih olabilir. Whey protein tozunun ekstra BCAA ile güçlendirilmesi, iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlayabilir.
BCAA alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta lösinin fazla olan amino asit olmasıdır. Önerimiz 2:1:1 ya da 4:1:1, lösinin diğer amino asitlerin en az 2 katı olduğu oranı kullanmanızdır. Lösin kas protein sentezi konusunda valin ve izolösinden daha etkilidir.
Sonuç olarak bacak/kalça antrenmanlarının faydaları ekstra etkisi olduğu düşünülen testosteron arttırma etkisinden kaynaklanmamaktadır. Ancak bacak/kalça çalışmaları daha kuvvetli bir vücut, daha dengeli bir postür, daha iyi bir performans ve daha estetik bir görünüm için olmazsa olmazdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri