Mermer ya da cam yüzeylerde bıçakların kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. Bu yüzeylerde kullanılan bıçaklar çok hızlı bir şekilde körelir. Günümüzde çok fazla tercih edilemese de cam ya da mermer kesme tahtası kullanıyorsanız bıçaklarınızın kısa bir süre içerisinde köreldiğini görebilirsiniz.
Cam ve mermer yüzeyler, bıçakların körelmesine yol açar. Bu yüzden kesme işlemini mutlaka tahta veya plastik kesme tahtasında yapmaya özen gösterin. Eğer kesme tahtası kullanmadan ürünleri mutfak tezgahında kesiyorsanız, hem tezgahınız, hem de bıçağınız zarar görecektir.
Bıçağın bileme esnasında yanmaması için, bileme işi bir taşlama ile yapılıyorsa bol soğutma suyu kullanılmalıdır ya da sulu bileme makineleri ile bilenmelidir. Aşırı ısınma çeliğin yapısını değiştirir ve korozyon direncini, bıçağın sertliğini azaltır ayrıca bıçağınızın kenar tutma yeteneğini kaybetmesine yol açabilir.
Özellikle söz konusu et bıçağı, sıyırma bıçağı, peynir bıçağı gibi bıçaklarsa onları asla bulaşık makinesinde yıkamamalısınız. Sebebi ise çok açık: Yüksek basınçlı suyun onlara zarar vermesi ve zamanla körelmelerine yol açması.
Bıçağı doğru şekilde tuttuktan sonra bileme işlemi için taş üzerinde belli bir açıyla sürtmeniz gerekiyor. Genel olarak bu açı için 18 ila 20 derecelik bir oran yeterli oluyor.
İlgili 40 soru bulundu
Çakı, açılıp kapanan bir veya birkaç ağızlı küçük cep bıçağıdır. Sustalı olmayan çakının kişilerin üzerinde bulundurulması ve taşınması serbesttir. Kesici kısmı 15 cm olan bıçağın bulundurulması ve taşınmasının serbest olduğu yönünde Kriminal laboratuvar raporları bulunmaktadır.
En yaygın üç bileme taşı türü, yağ taşları, su taşları ve elmas taşlarıdır. Bu taşların her birinin, kullanıcıların keskinleştirme hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilecek kendi avantajları vardır. Bıçak bileme yağ taşı çeşitleri, birçok kullanıcının aşina olduğu popüler bileme taşlarıdır.
Bulaşık makinesindeki yüksek sıcaklık ve nem, bıçağın hem çeliğine hem de sapına zarar verebiliyor. Bulaşık makinesinde yıkanan bıçakların aşınma direnci azalıyor. Bu da zaman içinde keskinliklerini kaybetmelerine ve paslanmalarına neden oluyor.
Tahta kaşık, oklava, kesme tahtası gibi malzemeler suyu ve deterjanı emebildikleri için makinede yıkanması uygun değildir. Ayrıca tahta eşyaları makinede yıkamak kararmalarına ve bakterileri içine çekmelerine neden olabilir. Bulaşık makinesi, teflon yüzeylere zarar verdiği için bu ürünlerin makineye atılması önerilmez.
Ekmek Bıçağı ile et kesmeye çalışmak ya da meyve bıçağıyla ekmek dilimlemek, bıçakların kısa süre içinde körelmesine neden olabiliyor. Yanlış tercihin yanı sıra bıçaklara fazla kuvvet uygulamak ve onları doğru şekilde yıkamamak da bıçaklarda istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor.
Öncelikle bıçaklar neden körelir sorusuna bir cevap verelim: Bıçakların körelmesinin sebebi kestikleri ürünler değil, kesme tahtalarıdır. Bunun yanı sıra bulaşık makinesinde yıkama, çekmeceye atma ya da konserve açma gibi kullanım hataları da bıçakları köreltebilir.
En önemli konulardan biri, ahşap saplı bıçakları asla bulaşık makinesinde yıkamamanızdır. Ahşap sudan etkilendiği için –makinelerin yıkama sürelerini de göz önünde bulundurursak- kullanım ömürleri kısalacaktır. Unutmamanız gereken bir diğer konu ise lazer kesim bıçakların bileylenmediği bilgisidir.
Blender bıçağınızın keskinleştirilmesi için bir bileme taşı kullanabilirsiniz. Bileme taşı, bıçağın keskinleştirilmesi için en yaygın kullanılan araçtır. Bıçağın metal kısmının yüzeyini aşındırarak bıçağı yeniden şekillendirmeye yardımcı olur.
Cam ve Mermer Yüzeyde Bıçak Kullanmayın
Bu yüzeylerde kullanılan bıçaklar çok hızlı bir şekilde körelir. Günümüzde çok fazla tercih edilemese de cam ya da mermer kesme tahtası kullanıyorsanız bıçaklarınızın kısa bir süre içerisinde köreldiğini görebilirsiniz.
Bıçak bileme sıklığında şeflerin uyguladığı genel kural, paslanmaz çelik şef bıçaklarının 2 ila 4 kullanım arasında bileniyor olmasıdır. Karbon temelli çelikten elde edilen bıçakların - yani aslında çoğumuzun evinde kullandığı bıçak türlerinin - senede bir kez bilenmesi yeterlidir.
Tırtıklı ağız yapısı sayesinde kolay kesim imkanı sağlamaktadır. Bunun nedeni ekmek gibi yumuşak malzemelerin üzerinden düz ağızlı bıçaklar malzemeyi ezmektedir. Tırtıklı yapı sayesinde ezmeden malzemeye takılır ve kolay kesim imkanı sağlamaktadır.
BULAŞIK MAKİNESİNDE BİR ALÜMİNYUM TOPU
Matlaşmış, yeterince parlamayan ve kötü görünen bu tabaklar, bardaklar ve çatal-bıçaklar sanki hiç temizlenmemiş gibi bir görünüm nedeniyle birçok çözüm yöntemini düşündürüyor olabilir. Fakat minik bir alüminyum folyo topu, tüm bu sorunu ortadan kaldırabilir.
Bardakları, Tabakları Makine Neden Çizer? Özellikle hazne tam olarak kapanmamış ise ya da yanlış tuz dökümü gerçekleşmişse bu sebepten dolayı bardak ve tabaklar çizilir. Tabii aynı zamanda bulaşık deterjanı bozulmuş ise yine tabak ve bardaklar önemli oranda çizilebilir.
Eğer plastik ürünleri bulaşık makinenize atarsanız hasar görebilir ve tehlikeli olabilir. Buna plastik kepçeler, spatulalar ve saklama kapları da dahil. Bunun sebebi plastik ısıtıldığında BPA gibi kimyasalları serbest bırakması ve makineyi açtığınız anda kimyasalların ev ortamınızda salınmasıdır.
Dünyada yapılan araştırmalar bulaşık makinesi ile bulaşıkları yıkamanın %85'e varan su ve enerji tasarrufu sağladığını gösteriyor. Ayrıca bulaşıkların elde yıkamaya göre daha iyi temizlendiği ve daha hijyenik olduğu belirtiliyor.
Bıçağı temizlemeye hazır olduğunuzda yumuşak bir bulaşık deterjanı kullanın. Yaralanmayı önlemek için bıçağı sizden uzağa bakacak şekilde temizlemeye dikkat edin. Bir süngeri ılık, sabunlu suda köpürtün. Bıçak sizden uzağa bakacak şekilde, tüm yiyecek ve lekeleri çıkarana kadar bıçağı nazikçe temizleyin.
Elmas bileme taşları ise bileme işlemini kolaylaştıran taşlardır. Elmas bileme taşının yüzeyi, bıçakları oldukça hızlı ve kolay bir şekilde keskinleştirmeye yarayan minik elmas parçaları ile emprenye edilmektedir.
Ynt: Bıçak için doğru bileme
Şu an için bence en uygunu zımpara. 800-1200 gibi kumlarda zımparayla çalışmalısın.
Bıçağınız profesyonel ellerde bilensin.
Bıçaklarınızın Pirge Ustaları tarafından bilenerek, ilk günkü keskinliğine kavuşmasını istiyorsanız, Pirge'den bileme hizmeti satın alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri