TAVADA ISITMAK Fırınlama ya da buhar yöntemlerinin uygulanamadığı durumlarda bayat ekmek tavada da ısıtılabilir. Bunun için ekmekleri tavaya dizdikten sonra üstlerine su serpin ve tavanın kapağını kapatın. Kısa bir süre sonra ekmekleri tavadan alıp en azından biraz daha taze bir şekilde tüketebilirsiniz.
Ekmeğiniz özellikle sertse, sarmadan önce dışını suyla fırçalayın. Daha sonra fırınınızın orta rafında bütün bir somun için yaklaşık 30 dakika ısıtın. Daha ince ve küçük ekmekleriniz varsa 15-20 dakika ısıtmanız yeterli olacaktır.
Tüm haldeki bayat ekmeğimizi yağlı kağıdımızın üzerine koyalım ve tahminen 3 yemek kaşığı suyu elimizle üzerine serpelim. Daha sonra hiç açıklık kalmayacak şekilde yağlı kağıda sarıp fırına atalım. Fırınına göre değişir ama 200 derece fırında 10-15 dk içerisinde fırından çıkmış gibi çıtır çıtır ekmeğimiz hazır.
Sıcak bir tava, ekmeğin cıvık yağla ağırlaşması yerine gevrek kalmasını sağlar. Tavaya dilimlenmiş ekmek ekle. Kuru dilim lezzetli yağı daha çabuk emeceğinden biraz bayat beyaz ekmek mükemmeldir. Taze tam tahıllı ekmeği bunun yerine yağsız kızarmış ekmek isteyenler için sakla.
Öncelikle bayat ekmeği su ile ıslatan Meltem Açıkel, daha sonra üzerine zeytinyağı dökerek ekmeği fırına attı. Yaklaşık 8 dakika fırında kalan ekmek, hiç bayatlamamış gibi taze olarak çıktı.
İlgili 32 soru bulundu
Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir.
Ekmeğin uygun koşullarda muhafaza edilmemesi halinde; Ekmeğin bayatlama sürecinde zararlı kimyasalla buluşması, uygun şartlarda muhafaza edilmeyen ekmek ya da mikrobik bozulma belirtileri gösteren ekmekten üretilecek gıdalar, sağlığa zararlıdır. Bunların tüketilmesi halinde gıda zehirlenmesine yol açabilir.
Ocağın en büyük gözünde harlı ateşte tava ısınıncaya kadar ağzı kapaklı şekilde 1 dk pişirdim, sonra en kısık ateşte ağzı kapaklı pişirmeye devam ettim. 10 dk piştikten sonra iyice kabaran hamurum, kapağa yapışacak kadar kabardı, kapağını açtım, 8-10 dakika da kapaksız pişirdim.
Zeytinyağı, tuz, kekik, kırmızı toz biber ve sarımsakları bir kasede karıştırın. Bu karışımı doğranmış ekmeklerin üzerine ilave edip güzelce harmanlayın. Tavada yapacaksanız eğer tereyağını eritin ve ekmekleri içine ilave edip ara ara karıştırarak renk almasını ve çıtır olmasını sağlayın.
Bayat ekmeği dilimleyin. Dilimleri arkalı önlü iyice bulanacak şekilde yumurtalı karışıma bulayın. Isınmış kızartma tavasına sıvı yağı ekleyin ve yumurtaya buladığınız ekmekleri arkalı önlü güzelce kızartın. Bir servis tabağına aldıktan sonra sıcak sıcak servis edin.
Ekmeği birkaç gün içinde tüketiyor ve bu süre içinde en sağlıklı şekilde saklamak istiyorsanız şu adımlara dikkat etmeniz yeterli: Ekmeğinizi buzdolabına koymayın. Çünkü bu, sadece daha hızlı bayatlamasına sebep olacaktır.
TAVADA ISITMAK
Fırınlama ya da buhar yöntemlerinin uygulanamadığı durumlarda bayat ekmek tavada da ısıtılabilir. Bunun için ekmekleri tavaya dizdikten sonra üstlerine su serpin ve tavanın kapağını kapatın. Kısa bir süre sonra ekmekleri tavadan alıp en azından biraz daha taze bir şekilde tüketebilirsiniz.
Ekmeğinizi buzdolabına koymayın. Buzdolabına konan ekmek daha hızlı bayatlar. Ya oda sıcaklığında saklayın, ya da dondurucuya atın. Yeni pişmiş bir ekmeğin lezzetini anlamanın en iyi yolu üzerine ince bir katman tereyağı sürüp çok az tuz ekmektir.
Fırın sıcaklığı ekmek türüne göre değişebilir. Genel olarak, ev yapımı ekmekler 190-220 derece arasında pişirilir. Fırına yerleştirilen ekmek kabı, yaklaşık olarak 30-45 dakika arasında pişirilir. Pişirme süresi, fırın sıcaklığına ve ekmek büyüklüğüne göre değişebilir.
Örneğin ekmek yapımında undaki şeker (glukoz) mayanın enzimleri tarafından parçalanır. Böylece etil alkol ve karbondioksit açığa çıkar. Açığa çıkan karbondioksit ekmeğin kabarmasını sağlar. Etil alkol ise ekmek pişirilirken buharlaşarak uçar.
Ekmeği çözdükten sonra tazelemek için ısıtmak istiyorsanız, fırında 5 ila 10 dakika 350 derece F'de (175 derece C) ısıtın. Dondurulmuş, dilimlenmiş ekmek veya simit donmuş haldeyken tekrar ısıtılabilir. Onları ekmek kızartma makinesine koyun ve istediğiniz gevrekliğe kadar kızartın.
Ekmeği kızartmak ekmeğin kalorisini düşürmediği gibi glüten miktarında da bir değişikliğe sebep açmaz. Sadece glisemik indeksini düşürür. Daha düşük glisemik indeksli bir karbonhidrat daha yavaş parçalandığı için glikozun kan dolaşımına daha yavaş ve dengeli bir şekilde salınmasını sağlar.
Not: Bu ekmekleri cam kavanozda nemsiz ortamda 2-3 hafta kadar saklayabilirsiniz.
Kruton (kıtır ekmek) iyice kızardığında üzerine kırmızı toz biber serpiştirin. Tavada 1-2 kez daha karıştırın ve ocaktan alın. Kruton (kıtır ekmek), bayat ekmekleri değerlendirmenin ve uzun süre saklamanın en iyi yöntemlerindendir.
Omlet, menemen, çılbır, mıhlama, pastırmalı yumurta yapılabilir. Bir avuç içi miktarında az tuzlu peynir. Az yağlı, light ya da krem peynir olmayacak! Koyun, inek veya keçi sütünden klasik beyaz peynir, eski kaşar, Erzincan deri tulumu, İzmir tulumu, Balıkesir sepet peynir vb. yöresel peynirler olabilir...
Mayalanan hamuru tezgahta birkaç dakika elimizle açıp ekmek şeklini verelim ve tencereye un serpip hamuru koyalım. Tencerede yarım saat kadar daha bekletip tekrar mayalandıralım. 200 derece ısıda tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika kapağı açıp 200 derece ısıda yaklaşık 30 dakika iyice kızarana kadar pişirelim.
Önceden ısıtmış olduğunuz 180 derece fırında üzerleri kızarıp peynirler eriyinceye dek pişirin. Sıcak servis edin, afiyet olsun!
Herkesin en sağlıklı bulduğu tam buğdaylı ekmekler, diğer ekmek türlerine göre daha çok vitamin, tahıl ve lif içeriyor. Ayrıca insülin direnci olan bireyler için kan şekerini olumsuz anlamda etkilemiyor. Ancak kimi bireyler beyaz ekmeği tercih etmeye devam ediyor.
Küflü ekmek tüketildiğinde ortaya çıkan yan etkiler: Kusma, karın ağrısı ve çeşitli bölgelerde ödem meydana gelmesi. Durumu ciddiye almalısınız çünkü sadece bağışıklık sistemini çökertmekle kalmıyor kalp ve böbreklerde yağlanma gibi ciddi hastalıklara neden olabiliyor.
Kişinin günlük ihtiyacına ve özelliklerine göre değişmekle birlikte günde 3-5 dilim ekmek tüketilebilir, önemli olan miktar ve hangi ekmeği yediğinizdir. Karbonhidrat kaynağı olarak tam tane tahıl seçin yani bulgur, karabuğday, tam çavdar tanesi gibi tabi ekmek seçimlerinizde bu yönde olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri