Konya mutfağına özgü bir lezzet olan bıçak arası, oldukça sevilen bir pide çeşididir. İnce açılan hamur, etli harç ile doldurulur ve fırına verilir. Özellikle domates ve biber, bıçak arası pideye çok yakışmaktadır. Ayranla birlikte servis edilen bıçak arası pideyi, 1 saat gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz.
Konya'ya özgü yemeklerden olan bıçak arası adını dana budunun iki bıçak tarafından kıyılmasından almıştır. Özenle kıyılan dana budu içerisine domates, biber ve soğanın ince ince kıyılması ile hazırlanan hamur içi, özenle yapılmış hamur bezelerinin içine yerleştirilerek taş fırında pişirilir.
Konya'nın güzel lezzetlerinden biri olan bıçak arası pide dana eti ile yapılır.
Konya yöresine özgü lezzet, çift bıçak tarafından kıyılan dana budunun özenle hazırlanan hamur içi ile birleşimidir.
İşte Konya'nın en leziz yemeklerinden olan bıçak arası tarifi... KONYA BIÇAK ARASI TARİFİ | Konya yöresine ait ve özellikle bu yörelerde yapılan bir çeşit ince ve kenarsız içli pide türü olan etli ekmek, kendisine yeni bir ivme kazandıran bıçak arası ile damak çatlatıyor.
İlgili 33 soru bulundu
Recai, pide, küflü peynir ve zırhla doğranmış dana etinden yapılıyor. Konya'nın meşhur yöresel yiyeceği olan kıyma ve pideden yapılan etli ekmeğe rakip geldi. Pide, küflü peynir ve zırhla doğranmış dana etinden yapılan 'Recai' adı verilen hamurlu yiyecek, rakip oldu.
Konya mutfağına özgü bir lezzet olan bıçak arası, oldukça sevilen bir pide çeşididir. İnce açılan hamur, etli harç ile doldurulur ve fırına verilir. Özellikle domates ve biber, bıçak arası pideye çok yakışmaktadır. Ayranla birlikte servis edilen bıçak arası pideyi, 1 saat gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz.
Kuşbaşı etle de olmaz. Etli ekmeğin iç malzemesi, bıçak arası kıyma diye tabir edilen ve kıyma makinesine girmeden, bıçakla çok ince kıyılmış kırmızı ettir. Hamuru, tipik kıymalı pidelere göre çok daha ince açılır.
et kuşbaşı haldeyken, büyük bir bıçak yardımıyla kasap tarafından manuel yöntemlerle kıyılır. etler irili ufaklı çeşitli boylarda parçalandığından pişerken dağılmaz, birbirini tutar, piştikten sonra kolay dağılır. zırh kıyması ya da bıçak kıyması olarak da adlandırılır.
Konya'nın eşsiz lezzeti etliekmek ve etliekmek hamuruna bugün (5 Ocak 2023) itibariyle zam geldi. Artış sonrası 180 gram etliekmek ve pide hamurunun fiyatı 7 liraya yükseldi. Tek etliekmeğin fiyatı ise 80 TL oldu.
Etli ekmek, 180 gr. hamur, 100 gr. et, 100 gr. sebzeden oluşur. Et, düve etinin kaburga ve boşluk kısmından kullanılır. Domates, yeşil biber, soğan, maydanoz, tuzdan oluşan sebze karışımı ile et yoğrulur. Konya etli ekmeğinin boyunun azami 90 cm, eninin 20 cm olması gerekir.
İlçemize özel tatlardan birisidir. Cıvıklı ismini etin çift bıçak altında kıyılarak yapılması sonucu etin yağınında çift bıçak darbeleri ile erimesi sonucu cıvığından CIVIKLI adını almıştır. Ayrıca Develi Belediyesi tarafından 2008 yılında "Develi Cıvıklısı" patentini almıştır.
Etliekmeğin yapısal özelliği nasıl olmalıdır sorusuna; Kk 1,3,7,10,14 etliekmeğin eni 20-25 cm, boyu 70-80 cm olmalıdır. Ancak günümüzde etliekmek boyu 1.50 cm ye kadar uzatılmaktadır.
Etli ekmek, Konya yöresine ait olan ve özellikle bu yörelerde yapılan bir çeşit ince ve kenarsız içli pide türüdür. Konya haricinde Kastamonu ve Mardin gibi çeşitli yörelerde de farklı türleri yapılmaktadır.
Konya'nın sembolü etli ekmek; ince hamuruyla ne kadar yediğinizi, doyup doymadığınızı anlayamadığınız güzellikte bir hamur işi. Makbul olanı hamurunun ince ve etinin çift bıçakla kıyılmış olması. Arzuya göre harç tarifinde kuru soğan yer almayabiliyor.
Zırh bıçaklar; Adana'nın yöresel bıçakları olarak bilinir. Lezzetli kebapların ana maddesi kusursuz kıymayı elde etmek için kullanılan bu özel Pirge zırh bıçaklar; sadece profesyonel mutfaklarda kullanılmıyor, yavaş yavaş kebap lezzetini evlerine taşımak isteyen mutfaklarda da kendine yer buluyor.
Zırh bıçak markaları arasında en çok bilinen, güvenilen isimlerin başında Kasım Usta gelir. Tek yönlü, çift yönlü zırh bıçaklarıyla ünlü olan Kasım Usta; farklı boy, ölçülerdeki malzemeleriyle öne çıkar. Bir diğer bıçak markası ise Ündeğerli'dir.
Zırh kebabı; “Adana”-“Urfa”'ya benzesede, bu yemeği diğerlerinden ayıran önemli bir ayrıntı etin kıyma haline getirilinceye kadar zırh denilen özel bıçak yardımı ile sabırla ve itinayla küçültülmesindedir. Bu zırhlama işlemi tuz ve karabiber katıldıktan sonra bir miktar daha yapılır ve ardından et dinlenmeye alınır.
isminden de anlaşılacağı üzere konya'ya has bir pidedir. içinde küflü peynir ve kıyma vardır. kaşar ile yapılanı değil küflü peynir ile yapılanı tercih edilmelidir. ayrıca artık konya'da ota boka mevlana ismi verilmemelidir.
Soğan, biber ve domates karışımı çok az kullanıldığı için kıymadaki etin lezzetini fazlasıyla alıyorsunuz. Benzer bir pidede 'Bıçak Arası'. Yalnız bunda kıyma yerine kuşbaşı et kullanılıyor. Bıçak arası pidesinde soğan yok. Bu iki nefis lezzetin yanında bir de Mevlana adlı pideleri var.
Kıymalı Pidenin Yapılışı: Tuz, un, seker ve yaş maya su içinde eritilir. İçersine azar azar un yedirilerek yoğrulur. Hamur kıvamına gelinceye kadar yoğrulduktan sonra, 30 dakika hamur dinlendirilir. Dinlendirilen hamur 200'er gr. olarak parçalanıp yumak haline getirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri