Hayır, normal değil. Bu durum makinenizin yıkama suyunda aşırı miktarda bulaşık makinesi tuzu bulunmasından kaynaklanabilir. Haznenin kapağının düzgün şekilde kapatıldığından emin olun.
Bulaşık makinesi deterjanlarındaki kimyasallara karşı dirençlidir. Bununla birlikte, uzun keskin bıçakların sepete konması nedeniyle oluşan plastik kaplamadaki kesikler ve aşınma nedeniyle mekanik olarak hasar görebilir. Plastik kaplamada bir delik olduğunda sepetlerin metal çerçevesinden pas çıkışı olabilir.
Limon Suyu
Bir kaseyi limon suyuyla doldurun. Paslanmış bıçağı bu suya batırın ve 10-15 dakika bekletin. Ardından pası ovalayarak çıkartın. Ayrıca yarım adet limonu tuza batırarak paslı bıçağı silebilir ve pas lekelerinden kurtulabilirsiniz.
Metal Neden Paslanır? Metaller su ya da oksijen ile temas ettiklerinde paslanmaya karşı hassas elementlerdir. Bu durum, elementler arasındaki doğal bir kimyasal reaksiyon olarak tanımlanmaktadır. Bununla beraber, tuzlu ve asitli su da korozyonun hızlanmasına neden olmaktadır.
Bulaşık makinesindeki yüksek sıcaklık ve nem, bıçağın hem çeliğine hem de sapına zarar verebiliyor. Bulaşık makinesinde yıkanan bıçakların aşınma direnci azalıyor. Bu da zaman içinde keskinliklerini kaybetmelerine ve paslanmalarına neden oluyor.
İlgili 45 soru bulundu
Temiz bir bezi musluk suyunda ıslatalım. Üzerine karbonat dökelim ve bıçağı ovalım. Daha sonra bol su ile yıkayıp kurulayalım. Farklı bir yöntem olan sirkeli suda 1 saat bekletip bıçağı sirkeli bir bezle ovarak yıkayabilirsiniz.
Çatal, Kaşık ve Bıçakların Dizilimi Önemli
Çatal, kaşık ve bıçaklarınızı bulaşık makinesine gerçekten koymak söz konusu olduğunda, temizlik uzmanları, bulaşıkları yerleştirmenin en iyi yolunun, kulpları yukarıda ve keskin kenarları aşağıda olması gerektiğini söylüyor.
Pas çıkarmak için kullanılan en temel ürün karbonattır. Paslı alanlara bol miktarda karbonat serpmek ve bir süre bekletmek paslı alanların temizlenmesi için yapılabilir. Bunun dışında metalden pası temizlemek için limon suyu ve tuz kullanılabilir.
Demir gibi malzemeler su ve oksijenden daha kolay etkilenir ve bu malzemelerde paslanma daha hızlı oluşur. İçeriğinde krom elementi bulunan paslanmaz çelik malzemelerde ise paslanma çok yavaş olur ve uygun malzeme seçildiyse çoğu zaman malzemenin kullanım ömrü içerisinde paslanma gözlemlenmez.
Paslanma aslında bir tür kimyasal yanma çeşididir. Bu tepkime gözle izlenemez ve fark edilir hale gelmesi oldukça uzun sürer. Kimyasal yanma, yani oksitlenmenin sebebi su ve havada yer alan oksijen ile metallerdeki demirin karşılaşmasıdır. Bu karşılaşma sonucu demir oksit ortaya çıkar ve paslanma başlar.
Bıçaklardan pas lekesini çıkarmanın en pratik yolu limon suyudur. Limon pas lekesini metallerden kolaylıkla çıkarabilir. Paslı bıçakları limon suyunun içinde bir gece bekletin. Ertesi gün, bıçakları tuza bastırılmış süngerle ovalayın.
Metal üzerinde oluşan paslanmayı ve korozyonu engellemek için pas sökücü sprey kullanılır. Paslanma sonucu oluşan pasın yok edilmesi ve bir daha pas oluşmaması için gereklidir. Ağırlıklı olarak kaplama ve boya sektörlerinde kullanılmaktadırlar.
Metal yüzeylerde tuz,yüzey bozulmasına ve paslanmaya neden olabilir.
Tahta kaşık, oklava, kesme tahtası gibi malzemeler suyu ve deterjanı emebildikleri için makinede yıkanması uygun değildir. Ayrıca tahta eşyaları makinede yıkamak kararmalarına ve bakterileri içine çekmelerine neden olabilir. Bulaşık makinesi, teflon yüzeylere zarar verdiği için bu ürünlerin makineye atılması önerilmez.
Solingen ürünleri, özel sterilizasyon makinesi veya alkol ile temizlenebilir.
Sert Kimyasallardan Uzak Durun. Paslanmaz çelik yüzeyleri silerken sert kimyasal kullanmayın. Yüzeye zarar verici etkiye sahip bu kimyasalların kullanımına gerek yoktur. Zorlu olmayan kirden arındırmak için sıcak suyla nemlendirilmiş uygun bir bezle silmek yeterli olacaktır.
Galvanizleme, demir veya çelik üzerine koruyucu bir çinko kaplaması işlemi olarak ifade edilebilir. Çinko demirden yaklaşık 30 kat daha yavaş korozyona uğradığından, galvanizleme paslanmayı önlemenin ucuz ve etkili bir yolu olabilir.
Gıda ile temas eden bıçaklar paslı ise gıda maddeleri ile kullanılmamalı, iyice temizlenip asiditesi düşük olan yağlar ile (örneğin zeytinyağı) yağlanarak bakımları yapılmalıdır.
Limon Suyu veya Sirke: Limon suyu veya sirke asidik özellikleri nedeniyle pası çözmek için etkilidir. Bu yöntem için bir limonun suyunu veya sirkeyi paslı bölgeye sürmek ve bir süre bekletmek yeterlidir. Daha sonra bir fırça veya sünger kullanarak pası temizleyebilirsiniz.
Sirkeyi paslı alana uygulayın ve birkaç saat bekletin. Daha sonra ılık sabunlu su ile temizleyin. 3. Karbonat: Karbonat da pas sökücü özellikleri olan bir madde olduğu için paslı alanlara karbonat ve su karışımı sürün. Fırçayla ovun ve sonra durulayın.
Demir yüzeyler üzerindeki hafif pasları temizlemek için bir limon suyu ve tuz karışımı kullanabilirsiniz. Karışımı paslı yüzeye sürün ve birkaç dakika bekleyin. Daha sonra fırça veya sünger kullanarak temizleyebilirsiniz. Ancak, ağır pas lekeleri için kimyasal temizleyiciler daha etkili olur.
Bulaşık makinesinde basınçlı sıcak su kaynaklı vurmalar sonucunda bıçağınızın kesici ağzı zarar görebilir. Bu sebeplerle ürünlerimizin bulaşık makinesi yerine elde yıkanmasını öneriyoruz.
Bıçağı temizlemeye hazır olduğunuzda yumuşak bir bulaşık deterjanı kullanın. Yaralanmayı önlemek için bıçağı sizden uzağa bakacak şekilde temizlemeye dikkat edin. Bir süngeri ılık, sabunlu suda köpürtün. Bıçak sizden uzağa bakacak şekilde, tüm yiyecek ve lekeleri çıkarana kadar bıçağı nazikçe temizleyin.
Kararmış çatal bıçakları beyaz sirke ile temizleyin. 1 ölçek sirkeyi 8 ölçek sıcak suya karıştırın, çatal bıçağınızı ekleyin ve 5-10 dakika bekletin. Tüy bırakmayan bir bezle hemen durulayın ve kurulayın. Elinizde beyaz sirke yoksa, çatal bıçak takımınızı bikarbonat soda kullanarak temizlemeyi deneyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri