'Be going to' aynı will gibi Future Tense anlamı taşıyor ve -ecek, -acak anlamına geliyor. 'Will' kalıbına kıyasla daha yakın bir geleceği ifade etmede ve güçlü delile dayanan durumlara çok daha uygun bir kalıp. Özne + Be Going To + Fiil formülüne göre kullanılıyor. 'I'm going to buy a new bag.
Be going to fiili ile birlikte kullanılan gelecek zaman yani simple future tense olarak ifade edilen bu zaman gelecekte ki eylemleri anlatmaktadır. İngilizcede bulunan temel zamanlardan biri olan Simple future tense, going to fiili ile birlikte kullanılmaktadır.
Will ve Be Going To gelecek zamandan bahsederken kullanılır. Genelde will kullanılırken geleceğe dair konuşma anında verilen kararlardan bahsedilirken, be going to kullanılırken geleceğe dair konuşma anından önce planlanmış olan kararlardan/olaylardan bahsedilir.
Özne + am / is / are + going to be + Fiil + ing
(Havaalanına vardığında seni bekliyor olacağım.) I am going to be playing tennis tomorrow afternoon.
Gelecek zaman İngilizce yapılarımızın ikincisi olan Going To'da olumsuz cümle kurarken yapmamız gereken tek şey am/is/are'a not eklemek. Örnek: She is not going to come to school tomorrow. (Yarın okula gelmeyecek.)
İlgili 34 soru bulundu
'Be going to' aynı will gibi Future Tense anlamı taşıyor ve -ecek, -acak anlamına geliyor. 'Will' kalıbına kıyasla daha yakın bir geleceği ifade etmede ve güçlü delile dayanan durumlara çok daha uygun bir kalıp. Özne + Be Going To + Fiil formülüne göre kullanılıyor. 'I'm going to buy a new bag.
“To be” şimdiki zaman cümlelerinde ve planlı gelecek zaman olarak adlandırılan zamanlarda kullanılır. “To be” hangi tense? “To be” şimdiki zaman (Present continuous Tense), gelecek zaman (Future Tense) veya geniş zaman (Simple Present Tense) cümlelerinde kullanılabilir.
Kısaca, going to önceden kararlaştırılmış veya olmasına kesin gözüyle bakılan işler için kullanılır. Will ise konuşma anında, o anda karar verilen işleri anlatmada kullanılır.
Will, gelecek zaman kipiyle anlatılan durumlarda kullanılır. Gelecekle ilgili ifadelerde will'e başvururuz. Ani, kendiliğinden gelişen karar ve eylemlerde de bu yardımcı fiili kullanırız. Birinden bizim için bir şey yapmasını isterken, ona gelecekle ilgili bir soru yöneltirken will kullanmak gerekir.
i'm going teriminin İngilizce Türkçe sözlükte anlamı
Ben gidiyorum ve hepsi bu kadar. - I'm going and that's that.
Must yapısı ile kurulan cümleler herhangi birinin şahsi görüşünden kaynaklanan gereklilikleri belirtirken; have to ifadesi ise herhangi bir otorite tarafından belirlenmiş gerekliliklerden bahsetmek için kullanılır.
Future perfect tense ile olumlu cümle kurarken yardımcı fiil olarak “will” ile birlikte “have” kullanırız. Düzenli fiiller, “will have” kalıbından sonra “-ed” takısı alırken, düzensiz fiillerin 3. hali kullanılır.
“Will/shall” yapısı, yakın gelecekten bahsederken, gelecekle ilgili tahmin yürütürken, gelecekte kesinlik kazanmamış olayları ifade ederken kullanılır. Olumlu ve olumsuz cümleler “will/shall” yapısıyla kurulabilir.
Sorularda Be Going To Yapısı
Şeklindedir. Örnek Cümle: Are you going to go to the dentist tomorrow? (Yarın dişçiye gidecek misin?) “Be going to” yapısı, gelecekte yapılması kesinleşmiş veya planlanmış durumlardan bahsetmek için kullanabileceğimiz bir yapıdır.
→ Cevabımız "will" olmalıdır. → Meteoroloji hava durumunu kesin tespit etmez, tahmin eder. Bu yüzden "will" kullanılmalıdır.
I will not (won't) go to cinema, Sinemaya gitmeyeceğim, I won't sleep -Uyumayacağım You Won't run -Koşmayacaksın, He Won't go to school- okula gitmeyecek şeklinde cümleler olumsuz hale getirilebilmektedir.
Geçmiş zamandaki “will” dışında, kibarca bir şeyler istendiğinde veya dilek tutulduğunda da would ile cümle kurulabilmektedir.
Future Tense (Will) Konu Anlatımı
Will kalıbı, cümle içinde kısaltılmak istendiğinde ise 'll' hususuna dönüşür. Will ile oluşturulan cümle yapılarında, yardımcı fiil konumunda olan will yanına mutlaka bir fill alarak, doğru bir biçimde kullanılır. Olumlu cümlelerde yapı düzeni: Subject + Will + Verb şeklindedir.
İngilizce'de must çok sık tercih edilen modallardan birisidir. Gereklilik ve zorunluluk ifade edileceği durumlarda kullanılan bu kalıp günlük hayatta cümle içlerinde de çok sık tercih edilir. Must zorunluluk dışında güçlü tavsiye verilirken de kullanılır. Should tavsiye modallarından birisidir.
Olumlu, olumsuz ve soru halde kullanılabilen bu yapıdan sonra eylemin yalın hali (bare infinitive) getirilmektedir. Etken (Active) cümlede özneden sonra, eylemden önce yer alır. Edilgen cümlede ise “be+past participle” yapısıyla kullanılır. Örnek Cümle: If I were beautiful, I would be a model.
Would, şimdiki zaman cümlelerinde rica, teklif ve öneri anlamına gelir. Örnekler: 1- Would you like an apple cookie with your tea? (Çayın yanına biraz daha elmalı kurabiye ister misin?) 2- What gift would you like for your birthday? (Doğum günü için nasıl bir hediye ister?)
To be; İngilizce'de "olmak", "bulunmak" manalarına gelir. Yardımcı fiil(auxiliary verb) olarak kullanıldığında zamana göre değişebilen bir yapıya sahiptir. Verb to be cümle içinde eylem olmadığı zaman kullanılır. No action "eylemsizlik" anlamına gelmektedir.
A- İngilizcede hareket veya yön değişikliği hakkında konuşurken “to” kullanırız: “To”, bir noktadan diğerine hareket, aktarım veya yön değişikliği varsa edat olarak kullanılır. Örneklere birlikte bakalım: I need you to take these food to Zeki.
Türkçede “olmak” karşılığı olan “to be” fiili, İngilizce isim cümlelerinde fiil, diğer cümle çeşitlerinde ise yardımcı fiil olarak kullanılır. Bu cümleler, bir eylem belirtmeyen sadece özneyi betimlerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri