Hastalılardan ve çeşitli zararlılardan kaynaklı olarak Ceviz ağaçlarınız meyve vermiyor olabilir. Bütün bu sorunların tek bir ortak tarafı vardır ki o da topraktır. Topraklarımızın kötü olması, verdiğiniz gübreleri alamayacak kadar yorgun olması durumunda, bütün bu sorunlar ile karşılaşmak son derece normaldir.
Olgun ceviz ağaçlarının mükemmel gübrelenmesi için organik gübre uygulanabilir. Birçok yetiştirici, yılda bir veya iki defa hektar başına 10 ila 20 ton organik gübre uygular. Organik gübre fiyatları makul olmadığı zaman, çoğu yetiştirici ilk başta baklagiller olmak üzere yeşil gübreleme uygular.
Ceviz Ağacının Sulanması Ceviz ağaçları geniş dal yapan ve geniş yapraklı bir ağaç olduğundan dolayı suya fazla ihtiyaç duyarlar. Birde bu ağaçlar fidan olarak dikilmesiyle dikim çukurları da derin kazılmamışsa, tohumdan yetiştirilmemişse özellikle iki yıl düzenli bir sulamaya ihtiyaç duyarlar.
Ceviz ağacı çok su istemeyen bir ağaç türüdür. İlk aylarda düzenli olarak sulanması tercih edilebilir. Bunun dışında rutin aralıklarla özel olarak sulanması gerekmez. Bahçede yetiştiği için genellikle mevsimlik yağışlar, ağacın meyve vermek için gereksinim duyduğu suyu karşılayabilir.
Ceviz çiçekleri bir cinslidir. Erkek ve dişi çiçekler ayrı sürgünde, ancak aynı ağaç üzerinde bulunmaktadır. Erkek çiçekler iki yıllık dallarda, dişi çiçekler aynı yılın sürgünlerinde bulunur. Tozlanma rüzgarla olmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Ceviz ağacı derin kumlu, süzek, sulamaya uygun ve organik madde açısından zengin topraklarda yetişen bir bitkidir. Tolere edebileceği pH değeri 5 ila 8 arasındadır, ancak ticari bahçelerde çoğu yetiştirici pH değerini hemen 6,5'a sabitlemek için kireç uygular (sertifikalı bir tarım uzmanına danışın).
Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir. İşte Toroslar'a has bu söz oradan geliyor.
Haziran-Temmuz ve Ağustos aylarını kapsayan meyve oluşma ve iç doldurma devresinde kesinlikle ceviz ağaçları susuz bırakılmamalı yeterli sulama yapılmalıdır. e. Hasat döneminde meyvenin dalından rahat kopabilmesi için hasattan 15 gün önce su verilmelidir.
Ceviz içini doldurma zamanında mutlaka su verilmesi gerekli olup su verilmediği takdirde meyvenin kalitesi düşer. Hasattan hemen sonra yağış yoksa su verilmeli, çok fazla su verilirse ağaç uykuya yatar ve don olayı görülür.
Budama için en uygun zaman ise kış sonu ve yaz ayıdır. Kışın sonlarına doğru hafif bir kış budama işlemi, sürgün pişkinleşmesini daha rahat hale getirebilmek için yazın budama işlemi yapılır.
Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür. Hatta bu rakamlardan daha fazla ürün alındığını söylesek abartmış olmayız.
Ceviz ağacı kaç yıl yaşar? Ceviz ağacının ömrü ortalama 150 ile 400 yıl hesaplanıyor. Ekonomik verim ise 100 yıl kadar devam ediyor.
Sağlıklı ve olgun ceviz ağaçları 30 – 160 kg ceviz üretmektedir, ancak bu üretim her yıl elde edilmemektedir. Ağacın periyodisite fenomenine karşı doğal bir eğilimi vardır, fakat genellikle her yıl iyi bir üretim sağlar.
Tuzluluğu sevmeyen ceviz ağaçlarında içinde klor bulunan potasyumlu gübre veya kompoze kullanmayınız. Cevizin yenen kısmında % yağ, % protein ve aroma artışı için potasyum sülfatlı taban gübreleri tercih ediniz. Toros Tarım'ın Gold 15-‐15-‐15 veya Süper Gold 10-‐20-‐20+Zn gübrelerini tercih ediniz.
Bu nedenle ceviz gübreleme için İlk seçenek olarak hayvansal gübre kullanılabilir. Hayvansal gübre bu özellikleriyle ceviz ağacının verimini arttırır.
Sebzelerde ve yeni meyve bahçeleri tesis ederken kimyasal gübreler ekimle veya ekimden hemen sonra uygulanmalıdır. Meyve ağaçlarının gübreleme zamanı bölgenin iklimine göre değişmekle birlikte ılıman bölgelerde şubat mart aylarında, kışı şiddetli geçen bölgelerde ise mart nisan aylarında yapılmalıdır.
Ceviz ağacı ilk 2-3yıl haricinde çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Su isteği fazla olan türlerin sıralamasını yapacak olursak, sırasıyla erik, elma, armut, kiraz, şeftali, kayısı, badem ve vişne dir. Görüldüğü gibi ceviz bu sıralamanın içerisine dahil edilmemiştir.
Ceviz fidanı yıllık su ihtiyacı fidan başına 1100-1400 mm seviyesindedir. Her sulama yapılırken 15-20 litreye yakın fidan başına su önerilir. Bu su ihtiyacı tam verime yatmış yani gelişmiş bir ağaç için geçerlidir. Ceviz fidanı suyu seven bir ağaçtır.
Ceviz ağacı çok su ihtiyacı duymayan bitkiler arasında yer alır. Bölgenin iklim koşullarına uygun şekilde can suyu verilen ağaçlar, yıl içindeki yağışlar yardımıyla büyüme gösterir. Yaz aylarında yıllık su ihtiyaçlarının %50 daha fazlasını isteyen ceviz ağaçlarına sulama yöntemiyle destek sağlamak önemlidir.
Fosforlu gübrelerin uygulama zamanları ceviz ağaçlarının dinlenmede olduğu kış döneminde olur. Fosforlu gübreler toprakta kolay kaybolmadığından verilecek miktara göre her yıl verilmeyebilir.Pratikte her yıl uygulamak zor olabilir. Bu sebeple 3-5 yılda bir uygulanabilir.
Sertifikalı tüm ceviz fidanları doğru şartlarda ekilip bakımı yapıldığında ilk yıldan sonra meyve verir. Tam verimli ürün ise 7 yılın sonunda alınmaktadır.
Ceviz gibi sert çekirdekli türlerde toprağın pH, nötr düzeylerinde olmalıdır. Bunun yanında arazide tuz oranı fazla ise toprak yıkanarak tuz eritilebilir. Tabi bu işlemin sonunda toprağı gübreleyerek humus oranını arttırmak da fayda vardır.
Zehirli olduğu bilinen sülfür gazı insanı sersemletir. Diğer gazlardan ağır olduğu için dibe çöken bu gaz ceviz ağaçlarının köklerinde bol bulunur ve bu yüzden insanların ceviz ağacı dibine oturması sakıncalıdır.
Bir de ceviz ağacının bir huyu vardır, budaklarından birisi oluşurken yakınında kim varsa, ne varsa hemencecik budağın içine resmini nakşediverir. Zamanla budakla birlikte resim de büyür. Ceviz budağından çok acayip resimler çıkmıştır.
Ceviz ağacı diken kişi, eğer cevizin gövdesine bir kasnak yerleştirmez ya da kuşağını yere serip ortasında bir delik açmazsa, ceviz ağacının gövdesi ensesi kadar olduğunda ölür. Hele geceleri ceviz ağacının altında bulunmak çok tehlikelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri