Domates, asit içeren bir besin olduğu için bebeklere bir yaşından önce çığ olarak verilemeyeceği gibi 9 aydan küçük bebeklerin de domatesi pişirilmiş bile olsa tüketmeleri sakıncalıdır. Hatta 1 yaşında çiğ domatesle tanışan bebekler, bu gıdayı 2 yaşına kadar kontrollü olarak tüketmelidir.
Diğer taraftan, domates piştiğinde asitliğini kaybettiği, içeriğindeki likopen açığa çıktığı ve alerjen olma ihtimali de azaldığı için pişmiş domatesi bebeğinize 9 aydan sonra verebileceğiniz doktorlar tarafından dile getiriliyor.
6 aylık bebeğe domates verilir mi? Bebeğinizin hazır gıdalara geçiş sürecindeki ilk besinler arasında domatese yer verilmesi önerilmez. Tropikal meyveler gibi domates de alerji riski taşıyan besinler arasında yer aldığı için, 2 yaşına kadar çiğ domates tüketimi önerilmemektedir.
Ayrıca çok fazla çiğ ve pişmiş domates tüketmek gaz problemlerine de sebep olabilmektedir. Bu nedenle emzirirken çiğ ve pişmiş domatesi çok tüketmek veya gıda intolerasına sahip kişilerin bu besini çok tüketmesi bebeklerde gaz problemlerine sebep olabilmektedir.
Bazı yiyecekler de pişiğe neden olur. Portakal, çilek ve domates gibi asidik meyve ve sebzeler yaygın suçlulardır.
İlgili 31 soru bulundu
Zaten 12 aya kadar bebeklere domates yedirilmesi de sakıncalıdır. Domates, asit içeren bir besin olduğu için bebeklere bir yaşından önce çığ olarak verilemeyeceği gibi 9 aydan küçük bebeklerin de domatesi pişirilmiş bile olsa tüketmeleri sakıncalıdır.
Özellikle inek sütü, fındık, ceviz, domates, kivi gibi gıdalar pişik oluşumunu tetikleyebiliyor.
Gaz Muzlar, gaz oluşturabilen çözünür lif ve fruktoz içerirler. Eğer lif alımını aniden artırırsanız veya çok miktarda tüketirseniz, kalın bağırsağınızın lifleri parçalaması çok fazla çaba gerektirir ve bu da gaza neden olabilir.
1 yaşına kadar tuz yasak!
1 yaşını doldurana kadar bebeğin tuza ihtiyacı yok ve sağlığı için de kesinlikle verilmemesi gerekir.
Bebeklerde salça tüketimi oldukça dikkatli olunması gereken bir konudur. Bebeklerin ilk ek gıdaları kesinlikle salça içermemelidir. Bildiğiniz üzere 1 yaşına kadar bebeklere tuz ve şeker kesinlikle yasaktır. Bu nedenden dolayı bebeklere normal salçalar verilmez, çünkü içeriğinde ilave tuzlar bulunur.
Bebeğinizi 8. ayda salatalıkla tanıştırabilirsiniz. Bizler için sorun olmasa da bazı anneler salatalığın bebeklerine gaz yaptığını söylüyorlar. Siz de minik gurmenize salatalık verince gaz yapıp yapmadığına dikkat edin.
Anne sütü alamayan bebekler ise bu süreçte formül mama ile beslenmelidir. Bebekler altı aylık olduktan artık anne sütüne ek olarak katı yiyecek yemek için hazır hale gelir.
Bebeklerin 1 yaşından önce doğal yolla besinlerin içerdiği tuzdan aldığını, ilave tuza ihtiyaç kalmadığını dile getiren Diyetisyen Şengel, “1 yaşından itibaren bebeklere en az miktarda tuz verilmelidir.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir.
Fasulye, bebeğe gaz yapan yiyecekler listesinde ilk sırada yer alır.
Sorbitol bununla birlikte suni tatlanmdırıcı olarak yemeklerde, sakız ve şekerlerde bulunur. Patates, mısır, sehriye ve buğday kalın bağırsakta gaz üretimine niçin olur.
6) Doğal Yoğurt
Çünkü bebeğin hassas cildini ancak ev yapımı yoğurt rahatlatacaktır. Çok soğuk olmayan bir miktar yoğurt, bebekte oluşan pişik üzerine sürülür. Cildin yoğurdu çekmesi için bir süre beklemelisiniz. Biraz bekledikten sonra bebeğinizi bezleyebilirsiniz.
Bebek veya anne antibiyotik kullanıyorsa (mantar artışına neden olur). İdrar yolu enfeksiyonu varsa. İshalse veya sindirim sistemine ait başka bir enfeksiyonu varsa (sulu kaka daha asidik yapıdadır) Kakayı asitli hale getiren gıdalar sık tüketiliyorsa (portakal, kivi, domates)
7 aylık bebek neler yiyebilir? Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir.
Bebek beslenmesinde 1 yaşına kadar tuz tavsiye edilmez ve alerjik reaksion sebebi ile domates yiyemez. Bu nedenle bilinen salçalar bebeklere verilmez.
Kademeli bir şekilde ilerleyerek ek gıdalar Bebeklerin sağlığı ve gelişimi için oldukça önemli besinlerdir. Salatalık ise Bebeklere ne zaman verileceğine dair uzmanlar, 8 ayını doldurmuş olanlara verilebilecek bir besin olabildiğini söylemektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri