Uzun dönemde anne için de yararlı
Emzirmeyi uzun dönem sürdüren annelerde meme, yumurtalık ve endometrium kanserleri daha az görülmektedir. Meme kanseri riski % 22, yumurtalık kanseri riskinin ise % 30 oranında azaldığı belirlenmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü, 2 yaşına kadar, Amerikan Pediatri Akademisi ise 1 yaşına kadar emzirilmesini, devamını anne-bebek ikilisine bırakılmasına karar verdi. Türk pediatristleri ise anne sütünün 2 yaşına kadar devam edilmesini öneriyor.
Yenidoğan emzirme sıklığı kişiden kişiye farklılık gösterse de gün içerisinde ortalama 2 saatte bir emzirilmesi gerekir. Yenidoğan bebeklerde emzirme süresi ise bebeğin sarf ettiği enerji, midesinin büyüklüğü gibi kriterler ile farklılık gösterir. Normal şartlarda bir bebek tek bir memede 15-20 dk kalmalıdır.
Yenidoğan Bebekler
2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Ancak unutmamak gerekir ki; uzun süreli emzirme, bebek süt dişleri yüzeylerinde erozyona da (çürüksüz madde kayıpları) sebep olabilir.
Kilo almıyorsa, Huzursuzsa, Sık sık ağlıyorsa, Bezini ıslatmıyorsa (günde ortalama 4-6 kereden az) doymuyor demektir.
Genel olarak ilk günlerde ilk ağız sütünün az olması bebeklerin mide kapasitelerinin ufak olması nedeniyle çok sık emme ve uzun süre memede kalma isteği normaldir. Ortalama çoğu bebek 15-30 dakika arasında emer. Fakat emzirmesi süresi bazen daha kısa veya uzun olabilir.
Yenidoğan bebeklerin mide kapasitesi küçük olduğu için emzirme sırasında hemen doyarlar. Ancak anne sütü kolayca sindirildiği için kısa bir süre sonra yeniden acıkırlar. Bu nedenle bebekler özellikle yaşamın ilk aylarında sık sık emmek isteyebilirler.
Bebeğin sürekli emmek istemesi özellikle yenidoğan döneminde sık karşılaşılan bir durumdur. Susamak: Bebekler susadıkları zaman emmek isterler. Acıkmak: Bebekler acıktıkları zaman emmek isterler. Sevgi: Bebekler göz kontağı kurmak, ilgi ve kucak istediklerinde emmek isterler.
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
Bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte yeni doğan bir bebek günde ortalama 10-12 kez emer. Doğumdan sonraki günlerde bebek tek bir memede 15-20 dakika boyunca kalmalı, eğer emmeye devam etmek isterse diğer meme emzirilmelidir. Vaktinde doğmuş bir bebek 2 saatte bir emzirilmelidir.
Düzenli bir beslenme planı ile ilk aylarda bebeğinizi emzirirken onun sağlıklı gelişimine de katkı sağlayabilirsiniz. Yeni doğan bebek emzirme süresi 15 dakika civarında olmalı ve en fazla 2 saatte bir olmalıdır. Bebekler ilk aylarda ortalama 15-20 dakika arasında emzirmeyi sürdürebilir.
Emziren annelerin süt üretirken ve sütü boşaltmaya başladığı sırada bazı hormonları harekete geçer. Harekete geçen bu hormonlar genellikle uyuşuk, rahat, sakin ve yorgun hissetmenize sebebiyet verebilir.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
GECE EMMEYEN BEBEK SABAH ERKEN UYANIR
Eğer anne memesinde büyük miktarda süt depolanıyorsa birinci aydan sonra bebekler tek memeden kısa sürede doyarlar. Geceleri daha uzun uyurlar, aylık kontrollerinde iyi kilo alırlar.
Bebeklerin aylarına göre beslenme düzenleri şöyle olabilir: 1 aylık bebekler 2 saate bir anne sütü içebilirler. 2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Fiziksel açlık
Bu dönemde bebeklerin mide hacimleri epey küçüktür ve anne sütünü hızlıca sindirirler. Bu da kısa sürede açlık hissetmelerine yol açar. Yani, yeni doğan bebeğin sürekli emmek istemesi normal bir durum ve bu dönemde miniğini kısa sürelerle emzirmen gerekir.
Bebeğiniz daha güçlendiği ve güçlü emdiği için beslenme aralıkları bazen 4-5 saati bulabilir. Günde 7-9 defa emmek isteyebilirler.
-Kolları ve bacakları hızlıca hareket ettirir. -Parmaklarını veya yumruğunu ağzına sokar. -Dudaklarını veya dilini emer. -Kafasını yana doğru hareket ettirir.
Bebeğin kilosu 150 ile çarpılırsa 24 saatteki süt ihtiyacı bulunmuş olur. Diğer bir deyimle ilk 6 ayda bebekler kilo başına 150 cc. süte gereksinim duyarlar. Örneğin 5 kilo gelen bir bebek günde 750 cc. civarında süt alırsa bu onu yeterince beslemiş olur.
Bebeklerde hıçkırığın birinci sebebi yeterince doymuş ve sindirmeye başlamış olmasıdır. Yenidoğan bebek hıçkırığının diğer bir nedeni de bebeğin midesinin büyüdüğünün bir göstergesidir. Sindirimle birlikte yenidoğan bebeğin kalp ve akciğer gelişimine işaret eder.
Hıçkıran bebek tok mudur? Sorusu da anne ve babalar tarafından en çok merak edilen sorulardan birisidir. Hıçkırık tokluk sonrası veya bebek hiçbir şey yemeden de gerçekleşebilir.
Anne Sütünün Yetmediği Nereden Anlaşılır? Sütün yetmediği, bebeğin memede huysuzlanmasından, sinirlenip ayaklarını karnına doğru çekmesinden, şiddetli ağlamasından, uzun süre huysuzluğunun devam etmesinden ve gelişimsel olarak kilo alamamasından anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri