Birçok araştırma, ağlamanın stresle baş etmek için gerekli ve yararlı olduğunu desteklemektedir. Bebeklere gelince, bebeklerin ağlamasının bir sebebi sözel bir ifadeleri olmadığı için kendi temel ihtiyaçlarını bakım verene gösterme yani iletişim yollarından biridir. Ağlamanın bir sebebi de gerilimi boşaltmadır.
Uzmanlar, bir bebeğin en fazla 20 dakika kadar ağlamasını normal buluyor. Normalden uzun süre ağlayan bebeğin vücudu daha fazla miktarda stres hormonu kortizol üretmeye başlıyor. Leach, fazla miktarda kortizol, bebeğin beynine zarar verdiğini belirtiyor.
Ağlamak, bebeğin ilk ve tek iletişim kurma yoludur. Bebekler çoğu zaman ağlayarak sorununu çevresindekilere anlatmaya çalışır. Bebekler yaramaz ve disiplinsiz olduklarından değil, iletişim kurma çabası içinde olduklarından ağlarlar.
Bebeklerde ağlama hali uzun süre görülüyorsa, bebeğinizi kucağınıza aldığınızda avunmuyorsa dikkat. Bebeğinizde infantil kolik olabilir. Hastalık, bebeklerde aşırı ağlamanın yanı sıra yüzünde kızarma ve dizleri karına çekme gibi belirtilerle seyreder.
Bebekler aç hissettiklerinde, altını ıslattıklarında veya kaka yaptıklarında, uykusu var ise, çok fazla sıcak veya çok fazla soğuk hissettiklerinde, gaz çıkaramama durumunda, giydirilen kıyafetlerin rahatsız hissettirmesi gibi birçok durumda kendi rahatsızlıklarını ifade edebilmek adına ağlamaya başlarlar.
İlgili 34 soru bulundu
"Çocuklarınız ağladığında onları dövmeyin; çünkü ilk dört aydaki ağlamaları 'lâ ilâhe illallah' zikridir, ikinci dört aydaki ağlamaları Peygamber'e (s.a.v) 'salâvattır', üçüncü dört aydaki ağlamaları ise anne ve baba hakkında duadır." - Bu hadis sahih midir, kaynağını belirtir misiniz?
Örneğin, yeni doğan bebekler yorgun olduklarında kulaklarını çekebilir veya parmaklarını emebilirler. Tüm yeni doğanla ağlar ve bazen huysuzlanırlar. Bir bebeğin ilk 6 hafta günde 2-3 saat ağlaması normaldir. Yaşamın ilk üç ayında, diğer zamanlardan daha fazla ağlarlar.
Bebeğin sürekli ağlaması ve uyumaması durumunda uygulanabilecek en etkili yöntemlerden birisi, bebeği kanguru ya da sling ile dolaştırmaktır. Bebeğiniz vücudunuzun sıcaklığını sever ve kalp ritminizi duyduğu zaman sakinleşebilir. Ayrıca hareketin ve açık havanın etkisi ile sakinleşerek uykuya geçer.
Bebeklerde cadı saati bebeklerin doğumdan sonraki ilk birkaç ayda yaşadığı sıkıntılı ve huzursuz döneme verilen isimdir. Bu dönem genellikle geceleri artan ağlama krizleri, uykusuzluk, iştahsızlık ve huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterir.
Ağlama: Bebeklerin ağlaması akciğer gelişimleri için önemlidir; ancak bebeğin ağlaması bir yakınması ya da gereksiniminin olduğunun göstergesidir.
Bebeklerin uzun süre nefesi kesilircesine ağlaması, birçok anne ve baba için dayanılmaz bir sorun haline gelebiliyor. 2 saatten fazla süren ağlama nöbeti ve huzursuzluk, bebeklerde ciddi sağlık sorunlarının ilk işareti olabiliyor.
Ağlayan bir bebekle mutlaka yumuşak bir tonda konuşulmalıdır. Daha önceden alışık olduğu için anne veya babasının sesi, bebek için sakinleştirici etki yapacaktır. Doğum öncesi dinletilen müzikler de doğum sonrası bebekleri rahatlatır, kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olur.
Sağlıklı bebeklerde sık aralıklarla, uzun süreli ve yoğun görülen ağlama veya huzursuzluk durumuna kolik adı verilir.
Bebekler özellikle ilk aylarda her ağladığında özellikle kucağa alınmalıdır. Çocuk ne kadar kucakta tutulursa ne kadar okşanırsa bundan o kadar iyi cevap alınır; çünkü bebeğe dokunmak son derece önemli. Çocuğu sakinleştirdiği gibi çocuğun öz güvenini arttırdığı artık kabul edilmiş bir durumdur.
Bebeğin Doymadığını Düşündüren Durumlar
Bunlar arasından öne çıkanlar; bebeğin emme isteğini sıklıkla tekrarlaması, emme süresini ya kısa ya uzun tutması, parmağını emmesi veyahut ağlamasıdır.
Eğer bebeğin karnı tok, altı temiz, ateşi normal, ortam ısısı iyi ise, yani ağlamasını gerektirecek bir durum olmadığını düşünüyorsanız nedeni kolik olabilir. Nedensiz ağlamalar genellikle akşamları olur, çünkü bebek günün yorgunluğunu atmaya çalışır.
Kolik atakları genellikle bebek, üç haftalıkken başlar ve 6-8'inci haftalar arasında pik yapar. Bebeklerin yaklaşık yüzde 60'ında dört aylık olduğunda kolik şikayetleri geriler. Ancak 6-9 aya kadar atakları devam eden kolik bebekler de görülebilmektedir.
Her üç bebekten birinde görülen haftada üç gün, üç saatten fazla süren ağlama olarak tarif edilen kolik sancısı, fizyolojik bir durumdur ve çoğunlukla 3. ya da 4. ayda kendiliğinden sonlanır.
Beş-altı aylık bebek, büyüklerin yüzlerinden, azarlandığını ya da sevildiğini anlar. Bebek başka bir çocuğu gördüğünde ona doğru atılır, gülümser, bazen ondan çekinir.
Sürekli ağlama isteği, kişinin yaşadığı psikolojik rahatsızlıkların göstergesi olabilirken nörolojik sorun ihtimalini de göz ardı etmemekte fayda vardır. Bunun ardında anksiyete (kaygı bozukluğu), TSSB (travma sonrası stres bozukluğu), duygudurum bozukluğu, depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklar bulunuyor olabilir.
Açlık belirtileri; Göz kapakları kapalıyken göz hareketleri artar veya gözlerini açar. Ağzını açar, dilini çıkarır, başını sağa-sola çevirerek memeyi arar. Huysuzlanmaya, mırıldanmaya başlar. Yumruğunu, parmaklarını ya da ağzına dokunan örtü, battaniye gibi cisimleri emer.
6-8 haftalık bir bebek, günde ortalama 2-3 saat ağlar. Bebek 3-4 aylık olduğunda ağlama süresi azalmaya başlar. Ağlama krizleri günün herhangi bir zamanında görülebilse de genellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde daha yoğun görülebilir. Bebek, bu sırada ağrısı varmış gibi bacaklarını yukarı çekebilir.
bebeğinizi kucağınıza alıp tutun • kollarınızda hafif hafif sallayın veya onunla odanın içinde dolaşın • bebeğinizle konuşun, ona şarkı söyleyin veya kulağına birşeyler fısıldayın • emmesi için parmağınızı veya bir emzik verin • karnını veya sırtını hafifçe ovun • içmeye bir şey verin.
Onu bu loş odada kucağınızda sallayarak sakinleştirmeyi deneyebilirsiniz. Bebeğiniz kucağınızda rahat etmiyorsa onu omzunuzun üzerine yatırın ve sırtını sıvazlayın. Bu yöntemle bebeğiniz ağlamayı kesip rahatlayabilir. Ritmik sesler çıkaran aletlerden faydalanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri