Kedilerin kısırlaştırılması için belirlenen zamana bakıldığında; dişilerde 6'ncı ay, erkeklerde 1 yaş doldurulduktan sonra kısırlaştırma yapılmalıdır. Kedilerin cinsel gelişimleri 6-8 ay civarında başladığı için cinsel olgunluğa tamamen erişildikten sonra kısırlaştırma tavsiye edilmektedir.
Öncelikle kediniz bir erkek ise ideal kısırlaştırma dönemi 5-6 aylık olduğu süreçtir. Dişi kedilerde pediatrik kısırlaştırma 8 ile 14 haftalıkken öneriliyor. Bazı veteriner hekimler dişi kedilerin 5-6 aylıkken kısırlaştırılma işleminin uygulanmasından taraftardır.
Kedinizin evin içinde kalması ve çiftleşeceği uygun bir partnerle birlikte yaşamaması durumunda dahi, kedinizin kısırlaştırılması yine de iyi bir fikirdir. Dişi bir kediniz varsa, kısırlaştırma yumurtalık kanserini imkansız hale getirmekte ve rahim kanseri riskini de çarpıcı bir biçimde azaltmaktadır.
Kısırlaştırma, kedilerde beklenen yaşam süresini uzatır: Bir çalışma, kısırlaştırılmış erkek kedilerin sağlam erkeklerden iki kat daha uzun yaşadığını, kısırlaştırılmış dişi kedilerin ise sağlam dişilerden %62 daha uzun yaşadığını buldu.
Erkekler için kısırlaştırma ücreti ortalama olarak 4000-7500 TL, dişiler için ise 5000-9500 TL civarındadır. Aşılar ve Mikroçip Uygulamaları: Standart aşılar genellikle 710-1200 TL arasında değişirken, mikroçip uygulaması yaklaşık 750-1000 TL arasında bir maliyet gerektirmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Randevu alınarak, Geçici Hayvan Bakımevlerine getirdiğiniz sokak/ev hayvanları için kısırlaştırma hizmeti veriliyor. İlçe Belediyenizde Geçici Hayvan Bakımevi var ise aynı hizmeti ücretsiz olarak oradan da alabilirsiniz.
9- Operasyon süresi 30-60 dakika arası sürebilir. ( Operasyon komplikasyonları ve beklenmedik durumlar harici olarak ) 10- Operasyona hazırlık zamanı süresi ve dişi kedinin uyanma evresi kullanılan sedasyon ve anesteziye göre değişkenlik gösterebilir.
Kısırlaştırma ameliyatı yaklaşık 4 saat sürer. Kediye cerrahi işlem uygulanacak olan bölgeler traşlanır. Daha sonra kedinin karın bölgesine kesik atılarak rahmi ve yumurtalıkları alınır.
Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Alınacak Önlemler
Operasyon sonrasında hemen beslenme planında değişime gitmemeniz, tam iyileşmenin gerçekleşmesi için gereken 7 - 10 gün içerisinde de aynı beslenme planına devam edilmesi operasyona bağlı bir komplikasyonun gizlenmesine engel olmak açısından önemlidir.
Kısırlaştırma operasyonunun saymakla bitmeyecek olumlu etkilerinin yanında yan etkileri yok denecek kadar azdır. Operasyon sonrası en sık rastlanan komplikasyon, kedimizin iştahının artması ve buna bağlı kilo alma eğiliminde olmasıdır.
Kısırlaştırmadan önce genel bir muayene edilir ve anesteziye uygun uygun olup olmadığını veteriner hekim tarafından değerlendirilir. 2. Veteriner Hekim, dişi kedilerinizde gözle görülmeyen olası hastalıklar için ve operasyon riskini azaltmak için.
Dişi kedilerde en sık görülen davranış değişiklikleri arasında, kedinin muayyen dönemlerinde daha şefkatli ve ilgili olma davranışının azalması yer alır. Kısacası, dişi kediler kısırlaştırıldıktan sonra daha az şefkatli davranışlar sergileyebilir.
Kedi kısırlaştırma öncesi kedinin 6-8 saat kadar aç kalması gerekiyor. Bu, işlem sırasında verilecek anestezinin etkisinin daha hafif ve sorunsuz atlatılmasını sağlıyor. Operasyondan 2-3 saat önceye kadar da ona su içirmemen gerekiyor.
Yavru erkek kedinizi 4 – 5 aylık olduğunda; dişi yavru kedinizi ise 5 ila 7 ay arasında kısırlaştırabilirsiniz.
Kedi kısırlaşma ameliyatından sonra gerekli bakım ve kontrolleri yapıldığı zaman 15 gün içerisinde iyileşir. Kedi Kısırlaştırma Sonrası Dikişler Ne Zaman Alınır? Kedinin dikişlerinin, kısırlaştırma ameliyatı sonrasında 10 ve 14 gün içinde uzman veteriner hekim tarafından alınması gerekir.
Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Alınacak Önlemler
Kısırlaştırma operasyonu sonrasında onlar kendine gelmeden önce, dikiş yerlerini yalamasın diye koruyucu yakalık takılmalıdır. Operasyon sonrasında kedi dostumuza yemek ve su vermeden önce anestezinin etkisinin geçmesi için birkaç saat beklenilmesi tavsiye edilir.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, sahipsiz hayvanların yaşam haklarını "Yasal" güvence altına almıştır. Belediyeler de topladıkları hayvanları bakım evine götürür, aşılar, kısırlaştırır.
Dişi kediler için en uygun kısırlaştırma zamanı 7-12 aylık yaş aralığıdır.
Sahibinin, huzursuzluğunu, endişesini, tedirginliğini hisseder ve kendisine yansıtır. Bu sebepten, sahibin rahat ve bilinçli olması operasyonun başarısına ve iyileşme sürecine doğrudan katkı sağlayacaktır. Operasyon sonrasında hasta; ağrılar ve mide bulantıları ile anesteziden uyanacaktır.
Dişi kedilerde kısırlaştırma operasyonu erkek kedilere nazaran çok daha zor ve tehlikelidir. Dişi kedilerin kısırlaştırması tam bir operasyon gerektirdiğinden bazı riskleri de beraberinde getirmesi olasıdır.
Çünkü kedinin kilosu, genel sağlık durumu ve daha birçok etmen kullanılan anestezi miktarını belirler. Bu da kedilerin anesteziden uyanma süresini farklılaştırır. Anesteziden sonraki 12 - 24 saatlik süreçte kedilerin uykulu ya da yorgun olması son derece normaldir.
Hem evcil hem de sokak hayvanları için sunulan aşı, tedavi, bakım ve barınak hizmetlerinin tamamı ücretsizdir. Evcil hayvanlarını kısırlaştırmak isteyenler belediye veterinerlerini arayarak ya da internet üzerinden randevu alabilirler.
Aşının yanı sıra belediye veterinerleri sahipsiz sokak köpekleri ya da kedilerini kısırlaştırır ve böylece belli bir dengenin korunmasını sağlar. Sokak köpekleri ya da kedileri kısırlaştırılmadığı sürece daha fazla üreyerek tehlikede olan kedi ya da köpek sayısını da çoğaltmış olurlar.
Kamu kurum ve kuruluşları, veteriner klinikleri, pet hayvanı sahipleri bu veritabanımızdan ücretsiz olarak yararlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri