Dehidrasyon konumuna gelmiş şiddetli boyutlarında ise bebeğin gözlerinde içe çökme, aşırı uykulu hali, aşırı huysuzluk görülür. İleri derecede susuzluk halinde bebeğin elleri ayakları soğuk olur hatta kafatasında çökmeler oluşabilir. Çok susuz kalan bebeklerin komaya bile girdiği olaslıklar arasındadır.
Hafif düzeydeki susuz bebeğe gerekli sıvı ve elektrolitlerin verilmesiyle tedavi edilebilir. Ancak verilecek içeceğin mutlaka doktora danışılması tavsiye edilir. Bebeğe mama veya anne sütü verilmeye de devam edilmelidir.
Çoğu çocuk, viral enfeksiyonların neden olduğu ishal ya da kusma sebebiyle sıvı kaybına uğrar. Sıvı kaybı yaşayan çocuğa yardım etmenin yolu, çocuk hastayken bol miktarda sıvı vermektir. Bu durum 'sıvı takviyesi' olarak adlandırılır.
Bebek/yetişkin çok fark etmeksizin, birçok insan (sağlık durumuna da bağlı olarak) 7-8 güne kadar susuz ve aç yaşayabilir. Bebeklerde bu 6 günü aşabilir.
Mesela bebeklere anne sütü aldıkları ilk 6 aylık dönemde kesinlikle su verilmez. Ancak ek besinlere geçtikten sonra su verilmeye başlanır. 6 aydan önce normal şartlarda anne sütü alan bebeğin ihtiyacı anne sütü içeriğindeki su ile karşılanır.
İlgili 27 soru bulundu
Bebeğinizin susuz kalması halinde vereceği belirtiler öncelikle ağız ve çevresinde kuruluk, cansızlık, huysuz ve asabi davranış sergilemesi, ağladığında ise gözyaşının olmaması gelir. Susuz kalan bebekler uzun süre mesela 6-7 saat boyunca bezlerini ıslatmayabilirler.
Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki Çocuk İzlem Merkezi'nin sorumlusu Uzman Dr. Özlem Bal, 2 aylık bir bebeğin mutlak bakıma ihtiyaç duyduğunu, yalnız bırakıldıktan 4-6 saat sonra açlık ve susuzluk nedeniyle hayatını tehdit eden gelişmelerin ortaya çıktığını söyledi.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Dehidrasyon belirtileri yaşa göre değişebilir.
Yetişkinlerde; aşırı susuzluk, daha az idrara çıkma, kas krampları, koyu renkli idrar, yorgunluk, gözlerde kısılma, tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, bilinç kaybı ve sinirlilik, konfüzyon.
Özellikle sıcak havalarda, terleyen bebeklerde, idrar su oranı azaldığından ürat kristalleri çöker ve bezine pembe renk bırakır.
Su, tüm canlıların yaşam kaynağı; her canlının suya ihtiyacı var. Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
Dolayısıyla bebeğin suyu azaldığında bebek yeteri kadar idrar yapmıyor olabilir bu da bebeğin oksijenlenmesinde sıkıntı olduğu ve bebeğin rahim içinde streste olduğunu gösterir. Plasentanın yeterli düzeyde olmaması durumlarında gebelik tansiyonu, rahim içi gelişme geriliği söz konusudur.
Yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek bulunmaz. Anne sütünün yüzde 80'den fazlası sudan oluşur. Bu nedenle yeterince annesini emen bebek, anne sütü ile hem ihtiyacı olan zengin mineral ve vitamin besin içeriğini hem de su ihtiyacını karşılar.
Suyun bebeğe hiçbir zararı bulunmuyor. Ancak, bebeğe su verilmemesinin temel sebebi, zaten çok az miktarlarla beslenen bebeğin anne sütü yerine su içmesinin önüne geçmek.
2-3 ay arası, 24 saatte ortalama toplam 14-16 saat civarı uyku ihtiyaçları oluyor, bunun 8-9 saatini gece 22.00-23.00 ve sabah 7.00 arası gibi blok şekilde düşünebilirsiniz. 2-3 ay arası dönemde bebeğinizin aşırı yorgun hale gelmeden uyanık kalabileceği süre ortalama 75-90 dakika civarında.
Her dönemde bu durum bebeklerde yaşanır. Yeni diş çıkarmaya başlayan bebeklerde de bu durum çok sık bir şekilde görülür. Ancak 2-3 aylık bebeklerde sıkça merak edilen bir konu olmuştur. 2-3 aylık bir bebeğin ellerini yumruk yaparak ağızına sokması, bebeğin karnının aç olduğunu gösterir.
Yenidoğan döneminde bebekler günde toplam yaklaşık 12-16 saat uyurlar. 2-3 aylık dönemde 3-4 saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. Aktif uyku %43'e düşer. 3 aylık olduklarında bebeklerin %71'i tüm gece boyunca uyurlar.
BEBEĞİNİZİN AÇ OLDUĞUNU GÖSTEREN BAZI İŞARETLER
* Başını bir yanda diğer tarafa hareket ettirmesi. * Kucağınıza aldığında göğsünüze doğru dönmesi. * Gün içinde uyumaması ve ne kadar uğraşırsanız uğraşın uyuyamaması. * Dudaklarını ya da dilini emiyor olması.
Doymayan Bebek Uyur mu? Bir bebek doymazsa uykuya dalması zor olur. Bebek acıktığında uykusundan uyanır. Bebek beslenirken yorulursa uykuya dalabilir ancak doymamışsa kısa süre içinde de uyanır.
2 aylık kız bebek için 57 cm ve yaklaşık 4.7kg ortalama değer olarak alınabilir. Erkek bebeklerde ise yaklaşık değerler 59cm ve 5.3kg olarak referans alınabilir. Ancak bu durum, doğum kilosu ve genetik faktörler eşliğinde değerlendirilmelidir.
Mineral yönünden zengin içme suları yumuşak içime sahip olmalıdır. Doğal kaynak suyu sodyum oranınca düşük olmalıdır. Çünkü bebeklerin böbrekleri fazla sodyum oranından etkilenebilir. Alacağınız bebek suları amonyum nitrit gibi zararlı maddeleri içerisinde bulundurmamalıdır.
Anne karnında bebeğin etrafını saran, içinde yüzdüğü sıvıya “amniyon sıvısı”, “bebeğin suyu” denir. Amniyon sıvısı gebeliğin başlarında, annenin kanının sıvı kısmından süzülerek yapılır. 12. Haftadan sonra ise bebeğin hücreler arası sıvısı, cildinden dışarı çıkarak, bu suyu yapar.
Bebeğiniz kilo alamıyorsa ilk akla gelen nedenlerden biri beslenme yetersizliği olabilir. Bebeğiniz yeterli beslenemiyorsa kilo alamayabilir. Eğer bebeğiniz anne sütü ile besleniyor ve kilo alamıyorsa anne sütü yeterli gelmiyor olabilir. Bu durumda doktorunuza danışmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri