Sevecen bakışlar ve gülücükler kullanarak etkileşim başlatır. Bebeğinizle ritmik hareketler yaptığınızda sesler çıkarır ve/veya ağzını, elini, kolunu ya da bedenini sizinle uyumlu, ritmik şekilde hareket ettirir. Onu kucağınıza aldığınızda ya da sarıldığınızda gevşer ve rahatlamış gözükür.
Bebeğinizin sizinle sırlarını paylaşmasıyla onun size olan sevgisinden emin olabilirsiniz. Size arkadaşlarıyla olan kavgasını anlatması size duyduğu güvenden kaynaklanır. Artık siz onun en yakını olmuşsunuzdur. Bebeğiniz iki ay içinde gülümsemeye ve yüz ifadeleriyle size cevap vermeye başlar.
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
Bebeğiniz 15. aya geldiğinde çevresinde gördüğü kişileri taklit ederek, sizi öpmeye başlar. Gözlem yeteneği geliştikçe, “sarılma”” denen hareketi de uygulamaya başlar. Başlangıçta ona bir eğlence gibi gelen bu hareketlerin, aslında çok da fazla bir anlamı yoktur.
9-12 Ay. Bu dönemde bebeğiniz artık sizinle ve çevresiyle olan bağını geliştirmiştir. Neşe, üzüntü ya da acı gibi duyguların farkına varabilir. Bunlara uygun tepkiler vermeye başlar.
İlgili 17 soru bulundu
Nefes alıp verişi hızlanıyor, sesler çıkarıyor ya da alkışlıyor. Kollarını uzatıyor ya da vücudunu kaldırmaya çalışıyor. Huzursuz şekilde mırıldanıyor, sanki bir şeyler istiyor.
Çocuklarda önce sahiplenme duygusu gelişir arkasından kıskançlık gelir. Yaş olarak, dokuz aylık bir bebek kıskanmayacak kadar küçük olup, bir yaşındaki bebek bazen kıskanabilir, bir buçuk yaşındaki bebek ise tam anlamıyla kıskanır.
- Önceki aylarda olduğu gibi bu ayda da bebek hoşnutsuzluğunu, huzursuzluğunu ağlayarak, bağırarak ifade edebildiği gibi memnuniyetini de gülümseyerek, neşeli sesler çıkararak belli edebilir. - Verdiği tepkiler anne baba tarafından anlaşıldığında güvende hisseder, mutlu olur, sevildiğini hisseder.
Yaklaşık 10. Ayda bebekler ismi ile çağrıldıklarında, kafasını çevirerek çağıran kişiye bakarlar. Bebekler yaklaşık 12-14 ncü aylarda “bir şeyleri isteme amacıyla” işaret parmağı ile istediklerini göstermeye başlarlar (proto-imperative pointing).
7-12 ay arasındaki bir bebek sesin nereden geldiğini fark etmeye başlar. Bu dönemde kendisiyle konuşulan bebekler konuşulanları dinler ve ona verilen basit komutları anlamaya başlar ve duyduğu yönlendirmelere uygun hareket edebilir.
Bebekler doğumdan önce nasıl ki dışarıdan gelen sesleri duyabiliyor, hatta anne babalarının sesini ayırt edebiliyorsa, doğumdan sonra da bizleri duyabiliyor ve hatta anlayabiliyorlar. Yapılan çalışmalar doğumdan birkaç saat sonra bebeğin konuşulanları anlamaya başladığını göstermektedir.
Bir yaşına yaklaşırken bebek etrafındaki insanların duygularını anlamaya başlar. Anne-babasının ona kızdığını, yüz mimiklerinden ve ses tonlarından anlayıp ağlamaya başlayabilir. Burada da anne babanın, kendi duygularını ve çocuğun duygularını isimlendirip açıklaması, çocuğa güven verir.
Çok bağırıyor, aşırı sinirleniyorsanız sizden korkabilir ve kendini sizinle güvende hissetmeyebilir. Ebeveyn olarak çocuğunuz kendini sizin yanınızda güvende hissetmiyorsa nerde hissedebilir. Dolayısıyla hayata karşı bir güven problemi yaşayabilir. Okul hayatında veya arkadaş çevresinde özgüven eksikliği yaşayabilir.
Uzmanlar bebeklerin genellikle ilk kelime olarak baba dediğini çünkü “baba”nın “anne”ye göre söylenmesi daha kolay bir kelime olduğunu belirtiyor. İşte bebeğinizle iletişim kurmanız için bilmeniz gerekenler: * Bebeğiniz huysuzlanarak ağlıyorsa bu acıktığının göstergesi.
Özellikle yeni doğmuş ve birkaç aylık bebeklerde görülen hırıltının sebebi burunlarında bulunan kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının normal insanlara göre daha dar olmasıdır. Ayrıca bebeklerin bronşlarının çok küçük olması nedeniyle burada biriken balgam benzeri sıvılar, bebeğin nefes almada zorlanmasına sebep olur.
1 yaşından itibaren bazı bebekler, babalarına birden düşkünlük göstermeye başlayabilir. Günümüzde, bebeklikte bağlanma sürecinin öneminin daha da fark edilmiş olması, babaların da bu sürece daha dikkatli yaklaşmalarına ve sürece daha çok dahil olmalarına sebep olmuştur.
Bütün bebekler aynaya bakmak ister, peki ne görürler? Birkaç yıl önce uzmanlar bu sorunun kısmen yanıtını buldular. Bebeğiniz yaklaşık 10 aylıkken bunu deneyebilirsiniz ve daha sonra birkaç ayda bir tekrarlayabilirsiniz. Bebeğinizin yaklaşık bir dakika boyunca aynaya bakmasına izin verin.
BEBEKLER NEDEN PARMAK EMER? Bebekler kendilerini yatıştırmak için parmaklarını emerler çünkü doğduklarından itibaren bir şeyler emme konusunda ısrarcıdırlar. Parmak emme 3-4 aylıkken başlar ve eğer kontrol edilmezse 3 ila 6 yaşa kadar devam eder.
2 Aylık Bebek Motor Gelişimi
Emme refleksi devam eder ve bebekler parmaklarını emmeye başlayabilir. Eşyaları kavrayamazlar, ancak önlerinde asılı duran bir oyuncağa vurabilirler. Ellerini açıp kapatabilirler.
Başını yanlara doğru çevirebilir. Ayaklarını ve ellerini keşfetmeye başlar. Acıktığında ya da ilgi istediğinde ağlayarak belli edebilir. 40 günü dolan bebeklerin gaz sorunu ve uyku düzensizlikleri düzelmeye başlar.
Bebek annesinin kokusunu nasıl tanır? Gebelik sıvısının, anne karnındayken bebeğin ağız ve burnunda dolaştığını söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan şöyle konuştu: “Bebekler kokuları ayrıştıramayabilir ama kendilerine yakın, sevdikleri kokuyu hissettiklerinde hareketlenirler.
1 aylık bebekler sakin sesleri sever, yüksek seste ürkebilir. İlk ayın sonunda çoğu bebek yüzüstü yatırıldığında başını kaldırabilir ve başını bir tarafa çevirecektir. Boyun kasları güçlendikçe, araba koltuğunda veya taşıyıcıdayken başlarını çevirebilecek ve kaldırabileceklerdir.
Bu duygularını genellikle çocuğa karşı ilgisiz tutumu ve olumsuz davranışlarıyla yansıtır. Anne ile bebek arasında kurulan yakınlık, annenin çocuğunu emzirmesi, fiziksel ve duygusal bağları babanın kendisini dışlanmış hissetmesine sebebiyet verir.
Sizinle Etkileşime Girmez. Sizinle ya çok az ya da ilgisizce konuşuyorsa, sorularınızı kısa cevaplarla geçiştiriyorsa ve yapmaktan keyif aldığı şeyleri artık yapmıyorsa çocuğun mutsuz olduğu çok açıktır.
3-4 aylıkken gülücüklerine ve çıkardıkları seslere tepki beklerler. 4-5 aylıkken olumlu ve olumsuz duygu taşıyan sesleri ayırt ederler. Zamanla yüz ifadesi ve ses tonunu bir duygu ile eşleştirmeyi başarırlar. Duygusal ipuçlarını algılama becerileri gelişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri