Şimdi daldırma galvanizmi yoksa soba boyasımı veya bir boya çeşidimi bunu anlamanın en kolay yolu bir bez parçasına tiner dökülerek malzemeye türtülür eğer bez parçası üzerine boya çıkıyor ise o ürün daldırma galvaniz değil bir boyadır.
Dkp saclarda çeliğe ısıl işlem uygulanırken, galvanizli olanlarda sıcak daldırma işlemi gerçekleştirilmektedir. Sıcak daldırma galvaniz, 460 derece sıcaklıkta eritilen ve çinko banyosundan geçirilen demir veya çeliğin, çinko tabakası ile kaplanması işlemidir. Dkp Sac ile Galvanizli Sac arasındaki fark tam olarak budur.
Sıcak daldırma galvaniz kaplama, çelik ve demirin eriyik çinkoya daldırmak suretiyle kaplanmasına denilmektedir. Malzemenin tüm yüzeyi en kritik noktalara kadar çinko ile kaplanmaktadır. Önceleri parlak bir görünüşe sahip olan kaplama yüzeyi zamanla matlaşarak mat gri renkte koruyucu bir çinko tabakası oluşturur.
Galvaniz, korozyona karşı metalin “Çinko” ile kaplanmasıdır. Galvaniz kaplama 2 şekilde yapılır, birincisi Elektro Galvaniz ile kaplama ikincisi Sıcak Daldırma Galvaniz ile kaplamadır. Sıcak daldırma galvaniz yöntemi ile ergimiş halde bulunan çinko (460C°) içerisine malzeme daldırılarak kaplama işlemi yapılır.
Galvaniz, 450-455 derecedeki erimiş çinkonun içine daldırılan çeliğin kaplanmasına denir. Çinko, demirle kuvvetli bağlar yaparak üçlü bir faz tabakası meydana getirir. Özellikle paslanmaya karşı yapılan bu işlem dışarıda, açık havada her türlü hava koşulunda çalışacak metallerin ömrünün uzatılması için yapılmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Günümüze kadar dünya çapında toplanan veriler gösteriyor ki, Galvanizli malzemelerin ömrü 34-170 sene arası olabilmektedir.
Galvaniz çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz ; düz levha, gofrajlı sac, rulo, şerit, stor levha, oluklu levha başlıca çeşitlerindendir.
Boya ve boya sistemlerinin çoğu galvanizli çelik ile gayet uyumlu olarak kullanılmaktadır.
Not: Pirinç - bronz kaynaklı, lehimli ve alüminyum perçinli malzemeler galvaniz kaplanmaya uygun değildir. Malzemeler 450 C'deki ergiyik çinko banyosuna daldırıldıklarında bu yüzeylerde kaplanmayan yüzeyler, erime vb. durumlar oluşur.
Beyaz pas; rutubetli ortam ve yetersiz havalandırma koşullarında bekletilen galvaniz ile kaplanmış rulo ve sac yüzeylerinde çinko kaplamanın, hızlı bir şekilde korozyona uğrayarak beyaz ya da gri renkte küf tortu şeklinde kendini göstermesidir.
Galvaniz kaplamayı temizlerken, bir kova sıcak suya bir kaç kaşık sıvı bulaşık deterjanı dökünüz. Galvaniz kaplamayı temizlerken, kaplamaya zarar vermemek için silerken çok fazla bastırmayınız. Hatta elinizde varsa daha yumuşak bir sıvı sabun kullanabilirsiniz. Sabunlu suyu temizlerken bir fırça kullanınız.
Krom ile galvaniz bir ürünü ayırt etmenin en kolay yöntemi mıknatıstır. Mıknatıs çinko ile kaplı olan demire, yani galvaniz kaplamaya tutunur. Kromda ise mıknatıs ya çok zayıfça tutunur ya da hiç tutunamaz ve düşer. Kromun kalitesine bağlı olarak hafif kuvvet ile tutunma görünebilir.
Galvaniz kaplı malzemeler elektrokimyasal olarak pasif olan malzemelerle temas ettirilirse (paslanmaz çelik, bakır, pirinç vb.) çok hızlı bir şekilde korozyona uğrar.
Karbon çeliği çoğu ortamda paslanmaya elverişlidir. Bu yüzden çelik yüzeylerdeki korozyonu önlemek için farklı yöntemler kullanılmaktadır. En popüler iki çözüm paslanmaz çelik veya galvanizli çelik kullanımıdır. Her iki çelik türü de paslanmaya ve korozyona direnişlidir.
Galvanizli tel çeşitleri dayanıklılığı oldukça yüksek, paslanma yani korozyona karşı dayanıklı olan ürünlerdir.
Galvaniz, bir metal yüzeyinin korunması için kullanılan bir kaplama yöntemidir. Bu yöntemde, metal yüzey çinko ile kaplanarak koruma sağlanır. Galvanizleme işlemi, metalin paslanmasını önlemek, oksidasyon ve aşınmayı azaltmak için yaygın olarak kullanılır.
Zamanla galvaniz kaplama çeliğin üzerinde bulunan çinko tabaka aşınır veya solar. Eğer çeliğin yüzyinde bulunan galvaniz kaplama çeliği koruyamazsa çelik paslanmaya başlar. Pasın , çeliğe işleyip çeliği çürütmesini önlemek için, yüzeyin pastan arındırılması gerekmektedir.
İcat edildiğinde, galvanizli boru, su temin hatları için kurşun boruya bir alternatifti. Ancak bugün, onlarca yıl suya maruz kalmanın galvanizli boruların iç kısımlarının paslanmasına neden olacağını öğrendik.
Galvanizli çelik paslanır, ancak galvanizleme alttaki metali uzun yıllar koruyabilir. Koruma süresi galvanizleme yöntemine ve çevre koşullarına bağlıdır. Tuzlar, asitler ve bazlar çinkoya saldırır.
Galvanizli çelik, koruyucu bir çinko kaplamadır ve çok güçlüdür. Bununla birlikte, sağlam, aşınmaya ve paslanmaya karşı dayanıklı metal için paslanmaz çelik daha iyi bir seçimdir.
Galvanizli çelik, çinko ile kaplanmış bir karbon çeliğidir. En yaygın çinko kaplama yöntemi sıcak daldırma işlemidir. Soğuk galvaniz kaplama diye bir yöntem yoktur. Sıcak daldırma galvaniz işlemi, karbon çeliğinin erimiş bir çinko havuzuna (680 derece) daldırılmasıyla oluşur.
Galvanizli rulolar 0.27 mm - 2.00 mm et kalınlığında; 550 mm-1300 mm genişliğinde, 122 gr/m2- 350 gr/m2 arasında ,çinko kaplanmış olarak dünya standartlarında üretilmektedir. (*) 20 - 550 mm arasında çeşitli genişliklerde şerit ve dar sac üretimi yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri