En erken 6.ayda, ancak tipik olarak 8-10.aylarda çocuklar kendi isimlerini anlayabilirler. Genellikle 6-9.aylarda babalarda ve dedelerde büyük kıvanç uyandıran ''ba ba, de de'' hecelemelerini anlamsız olarak kullanmaktadırlar. Dokuz aylık bir bebek duyduğu sözcüklere yanıt vermeye başlar.
8. Aylık bebek gelişimi:
İsmi seslenilince dönüp bakar. Ayna da kendisine bakmayı sever. Sesinizden kızgın ya da neşeli olduğunuzu anlayabilir.
Sekiz aylık bir bebek yavaş yavaş ismine tepki vermeye başlar, çağrıldığında kafasını o yöne doğru çevirir. Ayrıca bebek artık tanıdık kişilerin seslerine de dönüp bakar, ilaveten değişik seslerin geldiği yöne de bakar. Etrafındaki nesne ve kişilerin sesleri artık dikkatini çeker.
4 aylık bebek ayına uygun olarak dönme hareketi yapabilir. Göz teması kurabilir, mimiklere cevap verebilir. Ses hassasiyeti artışı nedeni ile seslendiğinizde veya ismi ile çağırdığınızda tepki vermeye başlar.
Bebeklerin genel olarak doğumdan sonraki 9 ile 12 ay arasında basit hecelerden oluşan kelimeleri kullanmaya başladıkları bilinir. 12 ile 18 aylık zaman diliminde ise kelimeleri daha doğru telaffuz edebilmeye başlarlar.
İlgili 43 soru bulundu
Bebeklerin pek çoğu baba kelimesinin söylenmesi daha kolay olduğu için ilk olarak baba kelimesini söylese de, genel olarak pek çok bebek 12-15 ay arasında baba ve anne kelimelerini söyleyecektir.
2-5 aylık süreçte bebek gülme, gıgıldama gibi hoşnutluk belirten sesler çıkarmaya başlar. 4-8 ay arasında sesli ve sessiz harfleri öğrenir, tek hecelik sesler çıkarır ve halk arasında “agulama” olarak bilinen konuşma dönemi başlamış olur.
4 aylık bebeğin zekâ gelişimi oldukça belirgindir. Artık bebeğinizin gözle takip mesafesi uzamaya başladı ve hareketleri daha da bilinçli. Ona uzattığınız nesnelere hayretle bakıyor ve onlara tepki veriyor. Hatta sizin oyun talebinizi geri çevirmiyor.
Sosyal Alanda Görülen Otizm Belirtileri;
Bebekler yaklaşık 1 aydan sonra özellikle bakım verenleriyle göz teması kurar ve onların gülümsemesine gülümsemeyle karşılık verebilirler. Otizmde bebekler az göz kontağı kurar, gülümsemeye veya seslenmeye tepki vermeyebilirler.
Üç aylık bebeğiniz yalnız kalmaktan hoşlanmaz ve sizinle birlikte güzel vakit geçirmek ister. Anne ve babasını seslerinden de ayırt etmeye, anı ve deneyimlerini depolamaya başlar. Ağladığında ve güldüğünde, ebeveynlerinin dikkatini çekebileceğinin farkındadır.
Bebekler Annelerini 6. (Altıncı) Aydan İtibaren Tanır.
Bebeklerin midesi küçüktür, hemen yorulurlar. Zaman geçtikçe ve bebek büyüdükçe tek seferde daha fazla miktarda süt emmeye başlar. Bebeğin elleri gevşemiştir ve açıktır. Ellerini yumruk yapmak bebeğin açlık sinyallerinden biridir.
Bebekler ne zaman sesli gülmeye başlar? Bebeğin bilinçli bir şekilde gülmeye başladıktan sonra buna küçük kıkırdamalar eşlik edecek ama asıl kahkahalarını 5. ayından itibaren duyacaksın. Bu dönemden itibaren bebeğin göbeğiyle birlikte kahkahalar atarak seni son derece şaşırtabilir!
6-9 aylar arasında bebek, sesin geldiği yöne başını çevirir. 10. aydan sonra bebek, adı söylendiğinde reaksiyon vermeye başlar. 12. aydan sonra bazı sözlü komutlara yanıt verir. 18-24 aydan sonra ise kelime haznesi geliştiğinden işitme sistemi sözlü olarak araştırılır.
Bebeğiniz 1. yaş gününe doğru öpücük vermeyi öğrenebilir. Bu da önemli bir gelişimin işaretidir. Çünkü öpücük vermek için aynı anda iki işi yapması gerekir. Hem elini ağzına götürmek, hem de dudakları ile eline öpücük kondurmak…
Otistik çocuk öpebilir, ancak bu mekaniktir ve duygusal bir özelliği yoktur. Diğer çocukların aksine kucağa alınmaya karşı isteksizlik gösterme, kucağa alınınca huzursuz olma en belirgin özellikleridir.
Takıntılı ilgi alanlarına sahiplerdir. Otizmde el çırpma, sallanma veya etrafında dönme yaygındır.
Otizmli çocuklarda işaret dili gelişmemiştir. Nesneleri işaret etme, kafalarıyla onay verme ya da taklit etme yetenekleri yoktur. Bir yaşına gelmiş bir çocuğun istediği oyuncakları işaret edememesi önemli bir belirtidir. Çocuk işaret etmeyle bir başkasının onu anlayacağını hayal edemez.
4 aylık bebek gelişimi
4 aylık bir bebek; Anne ve babasını tanır ve diğer insanlardan ayırt eder. Uzaktaki bir oyuncağa ulaşmak için tüm vücuduyla çabalar.
Bebeğim 4. ayında Gülmüyor
Healthline uzmanlarına göre bazı bebekler daha ciddidir ve diğer bebekler kadar güleryüzlü olmayabilir. 4 aylık bebeğin gülmemesi normal karşılabilir, ancak diğer gelişimsel kilometre taşlarını da değerlendirmek gerekir.
Az uyuyan bebekler daha mı zeki? Hayır, bunun doğru olduğunu gösteren herhangi bir araştırma yok. Az uyuyan her bebeğin zeki olduğunu söyleyemeyiz.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
Bebek ve çocukların konuşması için ne yapılmalı? 1- Bebeğinizin daha çabuk konuşabilmesi için göz teması kurarak, onunla sık sık konuşun. 2- Cümle kurduktan sonra bir müddet bekleyin ki, söyleyeceklerinize tepki verebilecek fırsatı olsun. 3- Hep aynı ses tonunda konuşmak yerine farklı sesler çıkartarak konuşun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri