Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Kaldı mı? Sen de mi geldin?
mi eki kendinden önce gelen kelimeden ayrı yazılır. Ardından -bitişik şekilde- şahıs ekleri gelebilir: Bu resimdeki sen misin? (2. tekil) Daha çok bekleyecek miyiz? (1. çoğul)
Mi eki gelenekleşmiş olarak ayrı yazılmakta olup kendisinden önce gelen kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uymaktadır. Örnek: Siz de mi geldiniz? Mi eki soru sormak için kullanımından başka görevlerde kullanıldığı vakit de ayrı yazılır. Örnek: Güzel mi güzel!
Soru Eki mı, mi, mu, mü'nün Yazılışı
Soru Eki mı / mi / mu / mü'nün Yazılışı Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır…
Di mi Değil mi kelimesinin deforme söylenişi olmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yok sayılmaktadır. Bununla beraber özellikle internetteki yaygın kabule göre değil mi gibi soru eki ayrı yazılmaktadır. Bu nedenle kelime '' di mi '' şeklinde yazılmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir? Cevap: Deme!
Deyil nasıl yazılır sorusunun TDK'ya göre cevabı: "değil" şeklindedir.
Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar. Soru ekinden sonra gelen ekler, bu eke bitişik olarak yazılır. Bu ek sorudan başka görevlerde kullanıldığında da ayrı yazılır.
Gelecek miydi? Güler misin, ağlar mısın? Bu ek sorudan başka görevlerde kullanıldığında da ayrı yazılır: Güzel mi güzel! Yağmur yağdı mı dışarı çıkamayız.
Not: mademki, halbuki, oysaki, meğerki, sanki, belki, çünkü, illaki, sözcükleri bağlaç olmasına rağmen buradaki 'ki' ler bitişik yazılır. Mi, mı, mu, mü soru edatı eklendiği sözcükten her zaman ayrı yazılır, kendinden sonra gelen ekler soru edatına bitişik yazılır.
NOT: Kitap adlarında ve başlıklarda, arada ve sonda bulunan “ve, ile, ya, veya, yahut, ki, da, de” sözleri ile “mı, mi, mu, mü” soru eki küçük harfle yazılır. Dostoyevski'nin “Suç ve Ceza” romanını çok severim.
TDK güncel yazım kılavuzuna göre nerede mi, nerde mi? Türkçe'de kullanılan bir çok kelime söyleyiş ve yazılış biçimlerindeki farklılıklar nedeniyle yanlış yazılır. Bu kelimelerden biri de 'nerede'dir.
İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tıkır tıkır, yavaş yavaş, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz yüz elli (yıllık) vb.
Konukları veya işi olanları yanına, katına alma anlamına gelir. Bu kelime genellikle kabül şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kabul şeklinde olmalıdır.
mi eki de ayrı yazıldığı için edattır diyebiliriz ancak edatların tek çeşidi vardır yani mı/mi gibi versiyonu yoktur; gibi , dolayı gibi tektir. bu sebepten dolayı edat değil ektir diyoruz.
Soru ekinin dört biçimi vardır: (+mı, +mi, +mu, +mü). Kelimenin son hecesindeki a, ı vokallerinden sonra (+mı), e, i vokallerinden sonra (+mi), o, u vokallerinden sonra (+mu), ö, ü vokallerinden sonra (+mü) getirilir. arkadaş mı? [Is s/he friend?] anne mi? [Is she mother?]
Türk Dil Kurumu'na göre “ya da” kelimesi seçeneği, çeşitliliği veya tercihi belirten bir söz olarak açıklanıyor. 'ya da' nasıl yazılır, ayrı mı, birleşik mi? “Ya da” kelimesi TDK'ya göre ayrı olarak yazılıyor.
· Ebe uçabilen bir şey söylediği için herkesin parmağını kaldırması gerekir. · Ebe, bir de uçamayan bir şey örneğin tavuğu söyleyip, "Uçtu uçtu tavuk uçtu!" diye bağırarak parmağını havaya kaldırır. · Ancak tavuk uçmadığı için diğer oyuncuların parmağını kaldırmaması gerekir.
Özel adın tamamı büyük yazıldığında ve, ile, ya, veya, yahut, ki, da, de sözleriyle mı, mi, mu, mü soru eki de büyük harfle yazılır: DİL VE TARİH-COĞRAFYA FAKÜLTESİ vb. 22.
"mi" soru edatı her zaman ayrı yazılır. Kendinden önce gelen sözcüğün son hecesindeki ünlüye uyarak "mı, mi, mu, mü" biçimlerini alır.
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.
Türk dil kurumu açısından bu Kelimenin doğru yazılışı 'hiçbir şey' şeklinde geçmektedir. TDK'ya göre bu Kelimenin doğru yazımı 'hiçbir şey' olarak öne çıkıyor. Genelde hiç ile beraber bir kelimeleri başka bir manaya kattığı için bitişik kullanılır.
DEĞMEK KELİMESİNİN ANLAMI
Aralık kalmayıncaya kadar birbirine yaklaşmak, dokunmak, temas etmek anlamına gelir. Bunun dışında, ulaşmak, erişmek, isabet etmek, değerinde olmak gibi anlamlara da gelir. Bu kelime genellikle deymek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı değmek şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri