5-6. aylarda işitmeyle annesinin sesini tanımaya başlar ve anne sesi ile sakinleşir. Kapı sesi veya araba kornası gibi seslerde ana rahmindeki bebeklerde irkilme olur. Anne karnında hisseden, kısmen gören ve işiten bebeğin öğrenme ve hatırlama özellikleri gelişir.
Erken doğum hem bebekler hem de anneleri için zorlu ve yorucu bir sürecin başlangıcı oluyor.
Bebek beş haftalık olduktan sonra kulak gelişimi tamamlansa da bebekler 17. haftadan itibaren dış sesleri duymaya başlayabiliyor. Tüm sesler fetusun içinde bulunduğu sıvı aracılığıyla bebeğe iletiliyor.
16. haftada fetüsün kulaklarındaki kemikler gelişmeye başlar. Bu da bebeğin dışarıdan birtakım sesleri duyabileceği anlamına gelir. Özellikle annenin çalışan organlarının sesini duyar.
15. haftada bebeğin kulak içerisindeki kemikleri gelişmeye başlar. Dolayısıyla bebek ilk kez sesleri duymaya başlar. Bu dönemde bebek annenin kalp atışlarını, bağırsak seslerini ve dış ortamdaki sesleri duyabilir hale gelir.
İlgili 17 soru bulundu
9. haftadan itibaren bebek hıçkırabilir ve gürültüye tepki verebilir. 12. haftadan itibaren ağrıya duyarlı, yeri geldiğinde ağlayan bir bebek haline gelir. 5-6. aylarda işitmeyle annesinin sesini tanımaya başlar ve anne sesi ile sakinleşir.
Anne karnındaki bebek, annesini hissettiği gibi babasını da hissedebilir. Anne karnındaki bebeğin kalp atışlarının duyulmaya başlanması, bebeğin tüm duyguları hissetmeye başlamasına işarettir. Baba adayı eşinin karnına dokunduğunda veya masaj tarzı hareketler yaptığında bebek bunları hisseder.
Daha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar.
İşitme duyusu
Kulaklar gebeliğin 8'inci haftasında oluşmaya başlar ve 24'üncü haftasında şekillenmiş olur. 6'ncı aydan itibaren bebek işitmeye başlar. Annesinin bağırsak sesleri, kan akımının çıkardığı ses, hatta annesinin kalp atışları algılar.
Bebeğin Boyu ve Ağırlığı
Hamilelikte 5. ayın sonunda bebeğin boyu yaklaşık 28-29 santim, büyük boy bir patlıcan kadardır. Ağırlığı yaklaşık 430-450 gramdır.
2 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi
Bu dönemde en büyük gelişim, duyma hissinde gerçekleşir. Bebeğiniz artık sesleri net bir şekilde duyar ve ayırabilir.
Bir aylık bebeğin işitme duyusu henüz tam olarak gelişmemiş olsa da, sesleri, özellikle de anne karnında duymaya alıştıkları ebeveynlerinin seslerini tanıyabilir.
Bebekler Ne Zaman Duymaya Başlar? Bebeğin duyma yetileri 24. haftada tamamlandığı ve de 25. haftadan sonra bebeğin annesini duyabildiği uzmanlar tarafından ifade edilir. Bebeğin yaklaşık 32. haftalık olması ile seslere bir tepki vermeye başladığı belirtilir.
Uzmanlar bebeğin dil çıkarma, çene titretme, nefes hareketleri, duraklayarak hıçkırma, ağzını açıp kapama, yüzdeki acı çeken ifade gibi görüntülerine dayanarak anne karnında ağlayabildiklerini söylemektedir. Bebekler ağlamak için gerekli yetiye anne karnında 20. haftalarda ulaşır.
Bir gebenin düşünceleri duygularını etkilerken, duygular da nörohormonları etkilemektedir. Anne adayı tedirgin, stresli veya korku içinde ise kanına salınan stres hormonları plasentadan geçerek bebeğe ulaşırlar. Bu stres hormonları etkilerini bebek üzerinde de gösterecektir.
Bu dönemde rüya görülmez. Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir.
Beyin kıvrımlı görüntüsünü 22. haftadan sonra kazanmaya başlar ve 2 yaşına kadar devam eder. Beyin gelişimi en son olan ve hatta doğumdan sonra da devam eden organdır. Yutma hareketi 12. hafta da başlar.
Ancak anne adayında bu ürünlere hassasiyet başlamışsa tüketmek için kendisini zorlamasına gerek yoktur. Çünkü ilk 3 ay bebek, annenin beslenmesinden olumlu ya da olumsuz etkilenmez. Yani hamilelikte beslenme sürecinde ilk 3 ay anne adayı istediği gibi beslenebilir.
Bu dönemde ellerinden tutulduğunda dik durabilen bebeğin, işitme duyusu da oldukça gelişir. Doğumun ardından geçen 3. ayda bebek, tanıdığı sesleri duyduğunda heyecanlanarak tepki verir. Ebeveynlerinin sesine gülümseme ya da heyecandan kaynaklanan çığlık sesiyle karşılık verebilir.
Dr. Tamer Sözen hamilelikte yapılmaması gerekenleri anlattı. Karın bölgesini içine almayacak ve uterus üzerine baskı yapmayacak çorap veya taytlar tercih edilmelidir. Çünkü baskı sonucunda pek çok hamile kadın, iş yaparken, yürürken, hatta konuşurken bile nefes almada güçlük yaşayabilir.
Hafif yürüyüşlerle destekleyeceğiniz gebeliğinizde bebek de hareketlenip, ilk tekmelerini daha erken atabilir. Bebeğin hareketleri karnın neresinde hissedilir? Bebeğin duruşuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak bebek hareketleri genellikle; alt karın, göbek deliği ve karnın sağ alt tarafında hissedilmektedir.
Gebeliğin üçüncü ayından itibaren iskelet gelişir ve genişler. Bu duruma bağlı olarak anne adayında karın sertleşmesi görülür. Bebek vücudundaki kemik gelişimi annenin karın bölgesinin sertleşmesine yol açar.
Anne karnındaki bebek özellikle kalp atışları duyulduktan sonra bütün duyguları hisseder, bilinçli zihin henüz aktif olmadığı için duygular direk alınır. Bebek annesinin tüm olumlu olumsuz duygularını alır.İstenen bir bebek mi, anne babayı seviyor mu, varlığı mutluluk getirdi mi, baba anneye karşı ne hissediyor gibi.
Anne karnında bebek acıkınca ne yapar, söyleyelim. Gebeli süresince anne ve bebek koordineli bir şekilde hayatlarını sürdürürler. Bebeğin, senden beslendiği için senin beslenmene göre hareket eder. Bebeğin açlık gösterdiğinde sen de açlık hissetmiş olacağın için yemek yeme refleksi dürtüsel olarak gelişir.
Hayır, bebek ezilmez. Bebeği koruyup kollayan, içinde yüzdüğü amniyon sıvısı, burada da bebeğin imdadına yetişir. Yan yatmak, kalbe geri dönen kanı artıracağından, gebelikte en çok istediğimiz yatış pozisyonudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri