Bu bağlamda da yaz aylarında bebeklerin havuz ve denizle olan ilişkisi merak edilir. Uzmanlara göre normal şartlarda doğan ve herhangi bir sağlık problemi olmayan bebeklerin ortalama 4 aylık olduktan sonra denize ya da havuza girmelerinde herhangi bir sakınca yoktur.
Bebekler; cilt altı yağ dokularının kalınlaşarak vücut ısısını korumaya başladığı, kafasını dik tutabildiği, yaklaşık 7 kiloya ulaştığı 4'üncü aylarından itibaren denize ve evlerindeki özel havuza girebilir.
İSTANBUL(AA) - Medipol Pendik Üniversite Hastanesi Başhekimi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, “Bebeğinizi 4 aydan önce denize sokmayın. Genel havuzlarda hastalık ve enfeksiyon riski büyük. Güneş kreminde 30 faktör yeterlidir.
Bebeklerin deniz veya havuzda üşürmüş olma olasılığı vardır, ancak bu durumlar genellikle bebeğin yaşı, deniz veya havuz sıcaklığı ve bebeğin fiziksel durumu gibi faktörlere bağlıdır. Bebekler küçük yaşlarda daha fazla üşüyebilir, yaşları büyüdükçe suya alışkanlıkları artacaktır.
Bebeklere deniz suyu zararlı değildir. Yararları bulunarak bebeğin gelişimine de katkı sağlar ancak güneşin tepede olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında bebek denize sokulmamalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Düşük basınçlı deniz suyu burun spreyi olup doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde 0-3 yaş arasında kullanımda tamamen güvenlidir. İhtiyaç olunan süre boyunca günde 2 ila 6 kez veya daha fazla ya da doktor tarafından tavsiye edildiği şekilde kullanılabilir.
Bu bağlamda da yaz aylarında bebeklerin havuz ve denizle olan ilişkisi merak edilir. Uzmanlara göre normal şartlarda doğan ve herhangi bir sağlık problemi olmayan bebeklerin ortalama 4 aylık olduktan sonra denize ya da havuza girmelerinde herhangi bir sakınca yoktur.
Uz. Dr. Nemlioğlu havuz ve deniz suyunun zararlı etkilerinden çocukları korumak için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: Çocuklara, havuz ve denizden çıktıktan sonra hemen bol su ile temiz banyo yaptırılmalıdır.
Bebekle tatile çıkmak mümkün mü? Eğer önceden birkaç şeyi hesaba katarsanız mümkün. Uzmanlar, bebeklerle ilk seyahate çıkmadan önce bebeğin en az üç aylık olması gerektiğini çünkü ancak o zaman stresin biraz daha azaldığını söylüyor.
Uzun süre suda kalınması ciltte kurumaya neden olacağı için enfeksiyonlara da açık hale gelecektir. Bunun için; denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalmak önerilmemektedir. Güneş ışınlarından korunmanın en önemli yolu ise, yüksek koruyucu faktörlü kremler kullanmaktır.
Altı ayın altındaki çocuklarda güneş kremi kullanımının zararlı olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunamamasına karşın güneş kremi kullanımı önerilmemektedir; altı ayın altında bebeklerin güneşe hiç çıkarılmamaları önerilmiştir.
10.00-16.00 saatleri arasında bebeğinizi denize sokmamaya ve güneşe çıkarmamaya özen gösterin. Bebeğinize güneş kremi alırken içerdiği kimyasal maddelere dikkat etmenizde fayda bulunur. Bebeğinizi güneşe çıkmadan önce güneş kremi sürüp her 2 saatte bir de yenileyebilirsiniz.
Yüzme aktivitesi sırasında bebekler için mayo bez kullanabilirsiniz. Bebeğinizin kilosuna uygun olan bedeni bulabilir ve mayo bebek bezi kullananların deneyimlerinden faydalanabilirsiniz. Bebek bez mayosu sayesinde dışarı sızıntı sebebiyle oluşacak istenmeyen durumlardan korunabilirsiniz.
Bebek gelişim tablosuna göre 4 aylık kız bebeğin boyunun 56 ila 68 cm. uzunluğunda, kilosunun ise 4500 ila 8000 gr. aralığında olması beklenir. Erkek bebeklerin boyu 57 ila 68 cm. ağırlığı ise 4600 ila 8250 gr. aralığında olması gerekir. Bebeğin gelişimi, anne karnında başlar.
Fakat bu suyu çıkarmak için vakit kaybetmeden hemen suni solunuma başlanması ve ambulans çağrılması gerekir. İlk yardımda temel amaç akciğerlere hava girmesini sağlamak olduğu için boğulan kişi hızla kıyıya çekilip ağızdan ağıza yapay solunuma başlanmalı. Hastanın kendi solunumu gelene kadar yapay solunum sürdürülmeli.
Bebek hava koşulları göz önüne alınıp doğru giydirilerek açık havaya, bahçeye çıkabilir. Rüzgarda kalmamalı, aşırı sıcak havada dışarıda kalma süresi kısaltılmalıdır. Güneş ışığına, kademeli olarak artırılarak, çok kısa süre (5-10 dakika kadar) maruz kalabilir.
Bebekler ise ebeveyne olan sevgi hislerini doğumdan sonraki 2-4 ay arası dönemde net şekilde göstermeye başlarlar.
Semra Mehmetoğlu bu soruyu, “Evet çıkabilirsiniz. Hatta bebeğinizin sırf anne sütü aldığı dönemlerde yapacağınız tatiller, sizin için en rahat ve kolay geçecek tatillerden olacaktır, ancak yine de 0–3 ay içerisinde olan bebeğinizin ilk aşılarını yaptırarak tatile çıkmanız daha güvenlidir” diyerek cevaplıyor.
1 aylık bebekler 2 saate bir anne sütü içebilirler. 2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir. 4 aylık bebekler 3-4 saatte bir emzirilme ihtiyacı duyabilir.
Bol sıvı alımı çok önemli
Denizden ya da havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duşta yıkanmalı ve sonrasında kuru elbiseler giyilmelidir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için genel önlem olarak, bol miktarda sıvı alınmalı ve özellikle de şeker içeriği düşük meyve suları bolca tüketilmelidir.
Sudan gelen enfeksiyon
Enfeksiyonlar özellikle yaz aylarında havuz ve deniz nedeniyle daha da artıyor. Bu noktada havuzların bakımının düzenli yapılması büyük önem taşıyor. Havuzlar eğer uygun şekilde klorlama işlemi yapılmıyorsa hastalıklara sebep olabiliyor.
Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılan eyyam-ı bahur, Türkiye'de 31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasına denk geliyor. Deniz kıyısında oturanların çoğu Ağustos'un ilk haftası Eyyamı bahurda denize girmenin zararlı olduğuna inanır ve girmezlerdi.
“SUDA KALMA SÜRESİ YARIM SAATİ GEÇMESİN”
"Çok sıcak ve güneşli havalarda saat 11.00-15.00 arası bebek denize sokulmamalıdır. İlla girilecekse de bebeğin başına boynu ve enseyi de örten siperlikli bir şapka takılmalı, başı ıslatılmalı ve omuz-yüz gibi açıkta kalan bölgelerine güneş koruyucu krem sürülmelidir.
Uzmanlar 12 yaşından küçük kişilerin termal suya girmemesi gerektiğini söylüyor. Bu ortak kanının birden çok nedeni var. Öncelikle termal sular ağır metaller içeriyor. Bebeklerin ve çocukların cilt geçirgenliği yüksek olduğu için bu ağır metaller 12 yaşından küçük bireyler için fazlasıyla zararlı.
Su sıcaklığı da bu nedenle dünyadaki pek çok diğer ülkeden daha uzun süre sıcak kalır. Haliyle bu durum da Türkiye'nin çoğu sahil bölgesinde mart ayından kasım ayının başına kadar denize girilebilecek bir ülke haline getirir. Pek tabii mart ve ekim aylarında daha ziyade Akdeniz sahilleri tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri