Cilt dokusunun da genişlemesini sağlayan bu faktörler kadınlar arasında emzirme dönemi yaklaştıkça memede yalancı sarkma olarak adlandırılan bu konuyu araştırmaya başlarlar. Ancak memenin yumuşaması ve cilt dokusunun genişlemesi emzirme sürecinin ardından yavaşça eski haline gelmektedir.
Emzirme döneminde de meme sürekli dolup boşaldığı için bu genişleme devam ediyor. Meme dokusu, yağ ve süt bezlerinden oluşur ve meme dokusunda kas tabakası yoktur o nedenle hamilelik ve emzirme süreçlerinin ardından sarkma ve küçülme kaçınılmaz olur.
Gebelik esnasında memeler büyür, süt bezleri genişler. Ayrıca kilo alma neticesi meme derisi gevşer. Doğumdan sonra süt verme işi bitince, kilolar da verilince memeler sarkar veya içi boşalır.
Emzirme dönemi bittikten sonra hormonların normal seviyelerine dönmesiyle memeler de eski haline dönecek ve hacim kaybına uğrayacaktır.” derken “Doğumdan belli bir süre sonra anne, vücudunun hamilelik öncesi formunu arayacaktır ama o forma ulaşmak çok da kolay değildir.
Memede süt birikmesi, şişme ve kızarıklık; Her iki memenin iyi boşalmaması sonucunda süt kanallarında kalan sütler nedeniyle annenin memesinde şişme görülebilir. Anne bebeğini emzirdiğinde meme içlerindeki sütler boşalır ve meme yumuşar.
İlgili 25 soru bulundu
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
3- Gebelikte memelerin yumuşaması
Bu kişiden kişiye değişen bir durum ama hormonların etkisi ile hamileliğin ilk zamanlarında memelerin sertken, ilk trimesterden sonra yumuşama başlayabilir. Hamileliğin son aylarına doğru süt kanallarının dolması nedeniyle şişlikler başlayabilir.
Emzirmeyi kesen annelerin göğüslerinde şişme, tıkanma, ağırlaşma ve süt birikmesiyle karşılaşılabiliyor. Bunun yanı sıra emzirmenin aniden bırakılması süt kanallarının dolmasına ve süt sızıntılarına neden olabiliyor. Bu gibi durumlar karşısında pompa ile süt çekilip göğsün rahatlaması sağlanabilir.
Yalancı sarkma (pitoz), meme başı meme alt çizgisinin yukarısında bulunduğu halde memenin alt kısmında kalan dokuların meme çizgisinin altına doğru sarktığı durumları ifade eder. Tüm bu meme sarkma durumlarına karşı meme dikleştirme ameliyatları başarılı bir şekilde gerçekleştirilir.
Mememler süt dolu olunca büyürler, emzirmeyle boşalırlar. Bu defalarca tekrarlanınca memeler doğal olarak sarkar. Ayrıca yerçekimi memeleri aşağı doğru çekerek sarkmalarına sebep olur. Bazı durumlarda ise sarkıklık çok erken yaşlarda başlar ve tamamen memeyi taşıyan bağların doğuştan zayıf olmasından kaynaklanır.
Emzirme. Emziren kadınların memelerinde büyüme, ağrı ve hassasiyet görülmesi kaçınılmazdır. Aşırı dolgunluk hissi, özellikle emzirmenin ilk haftasında tıkanıklıklara neden olabilir. Olağan meme büyümesi dışında bu tıkanıklık aşırı hassasiyet, sertlik, zonklama, sıcaklık, kızarıklık gibi değişikliklerle anlaşılabilir.
Soğuk hava kompresi dokuların kasılmasını sağlar ve kasılan dokular göğüslerinizin yukarı kalkmasını sağlar. 2 adet buz küpü alın ve buz küpleri ile göğüs çevrelerine dairesel şekilde masaj yapın. Her göğüs için 1 dakika masaj yeterlidir.
Göğüsler meme dokusu denilen gland ve yağ dokularından oluşmaktadır. Hızlı kilo alınan durumlarda gland dokusunun büyüklüğünde bir değişiklik olmasa da yağ dokusu alınan kiloya bağlı olarak artmaktadır. Kilo alımında artan yağ dokusu ani kilo vermeye bağlı olarak azalacak ve deride sarkıklık oluşacaktır.
Ameliyat yapılmadan göğüslerin dikleştirilmesine katkı sunabilen hareket ve egzersizler vardır. Ancak bu teknikler asla hedeflenen dikleşmeyi sağlayamadığı gibi genellikle gözle görülür etkilere sahip de değillerdir. Göğüs dikleştirme egzersizleri hali hazırda sarkan ve dik olmayan göğüslerde hiç etkili değillerdir.
hafif sıkma ve okşama masaj gibi olduğu için faydalı ama aşırısı sarkmaya neden olur...
Öğün sayısının azaltılmasının yanısıra, bebeğin memede kaldığı süre aşamalı olarak kısaltılmaya çalışılabilir. Günde 7-8 kez meme emen bir bebeğin sütten kesilmesi 4-5 hafta sürer.
Bazen anneler çeşitli gerekçelerle uzun süre bebeğini emziremediklerinde 'memede bekleyen süt ekşir' düşüncesiyle sütlerini sağıp dökebiliyorlar. Bu düşüncenin de hurafeden başka bir şey olmadığını söyleyen uzmanlar, son derece yanlış bir inanış nedeniyle 'mucizevi' besinin ziyan edilebiliniyor.
Bebeği sütten keserken dikkat edilmesi gerekenler
- Bebeğiniz emmek istediği durumlarda ilgi odağını değiştirin ve unutmasını sağlayın. - Yaşına uygun ek besin takviyeleri yaparak emzirmeyi azaltın. - Kestiğiniz her öğünün üzerinden 3 gün geçmesini bekleyin ve diğer öğünü öyle kesin.
Anne adaylarının rahimleri genişledikçe ve kilo aldıkça tüm vücut olduğu gibi alt karın ve kalça bölgesi de genişler. Bu normal bir durumdur. Bu genişlemenin doğum tekniğiyle bir alakası yoktur. Gebelikte olan bu genişlemeler ise doğumdan sonra kendiliğinden gidecektir.
Memenin etrafındaki kabarcıklar hamilelik belirtileri arasındadır.
Bir süt kabarcığına (yani bloke olmuş meme başı gözeneğine) bleb ya da tıkalı meme ucu denir. Meme başı kabarcığı sütün deri altında kalmasıyla oluşur. Deri, bir süt kanalı çıkışının üzerini örterek gelişir ve arkasında süt birikir.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Genellikle emzirme 15 dakika civarında sürer, bebek her iki memeyi 4' er dakika emdiğinde alabileceği maksimum sütün yaklaşık % 85' ini almış olur. Sık ve küçük emzirmeler süt salgısı, süt boşalması ve annenin strese girmeden emzirmeye alışması için başlangıçta tercih edilebilir.
Önsüt miktar olarak fazladır fakat yağ oranı düşüktür. Emzirme ilerledikçe, sütün miktarı azalırken içindeki yağ oranı giderek artmaya başlar. Emzirmenin sonuna doğru gelen miktar olarak az fakat yağ açısından zengin süt ise son süt olarak adlandırılır.” (Mohrbacher and Stock, p. 34).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri