Grip olan bebekler için annelerin yemesi gereken gıdaların başında C vitamini içeren besinler gelmektedir. Anne, bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek besinleri tükettiğinde, bu enzimler doğal olarak bebeğe geçeceği için; çiğ sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmelidir.
Anne sütü bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir ve gribin ağır seyretmesini önler. Bebekte burun akıntısı ve öksürük varsa öncelikle bol sıvı tüketimi sağlanmalıdır. Emziren anneler bebeklerini daha sık emzirmeli, eğer bebek ek gıdalara başlanmışsa sulandırılmış elma suyu ve bitkisel çaylar verilmelidir.
Anne sütü bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir ve gribin ağır seyretmesini engeller. Bu sebeple 6 aydan küçük bebekler mutlaka emzirilmelidir. Anne sütü ile beslenen bebekler, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları ve ishaller başta olmak üzere pek çok hastalığı daha hafif ve daha az geçirirler.
Anne sütü alan bebekler, diğer viral hastalıklara karşı olduğu gibi gribe karşı da şanslı olan grupta yer alır. Anne sütü gribe karşı doğal antikor üreterek, bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirir. Anne sütü alan bebek grip olursa uygulanabilecek ilk yöntem bebeği daha sık aralıklarla emzirmektir.
Öncelikle 'hastalık, sütten bebeğe geçer' inanışı yanlıştır. Grip ve soğuk algınlığı, sütle bebeğe geçmez. Ancak solunum yoluyla geçer.
İlgili 17 soru bulundu
Bol su için
Süt üretiminde birinci derecede etkin bir kaynak olan su, aynı zamanda enfeksiyon ajanlarının vücuttan atılmasında da önemli bir rol oynadığı için koruyucu etki sağlar. Bu nedenle grip olursanız da mutlaka emzirmeye devam edin ve bu süreçte bol bol su için.
Ateşi çıkan annelerin emzirmeye devam etmesinde hiçbir sakınca yoktur ve ateş düşürücü olarak kullanılan bazı etken maddeler, sütü kesmek için neden değildir.
Bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamanın en hızlı ve pratik yolu bebeğin ensesine ya da göğüs kısmına dokunmak. Bebeğin ensesi ya da göğsü normalden soğuksa bu durum büyük ihtimalle bebeğinizin üşüdüğüne işaret ediyor. En garanti yöntem ise bebeğin vücut sıcaklığını termometre yardımıyla ölçmek.
Bebekte burun akıntısı ve öksürük var ise öncelikle bol sıvı tüketmesi sağlanmalıdır. Emziren anneler bebeklerini daha sık emzirmeli, eğer bebek ek gıdalara başlamış ise, sulandırılmış elma suyu ve bitkisel çaylar verilmelidir.
Soğuk algınlığı semptomları bebeklerde ve çocuklarda tipik olarak 7 ila 10 gün sürer.
Anne üşütürse en fazla kendi karnı ağrır, zira soğukta bağırsak kasılma ve hareketleri hızlanır, bu da karın ağrısı olarak hissedilir. Ancak bu fiziksel durumun süt yoluyla bebeğe geçmesi söz konusu değildir.
Bebeklerde burun tıkanıklığı açma yöntemleri arasında anne sütü kullanımı da yer alır. Hatta bazı anneler, bu yöntemin mukusu yumuşatmak açısından en az tuzlu su damlaları kadar etkili olduğuna inanır. Bebeğinizi emzirirken siz de burnuna bir damla süt akıtabilirsiniz.
Bol bol su içmesini sağlayın. Eğer bebeğiniz hala anne sütü ile besleniyorsa sık sık emzirin. Süt ve su gibi sıvı maddeler boğazı yumuşatarak bebeklerde kuru öksürük nöbetlerini azaltır. Burun spreyi kullanarak bebeğinizin burun kanallarını nemlendirmek, öksürüğün şiddetini azaltabilir.
Bu sebeple anne-babaların ağrının özelliğine ve belirtilerine çok dikkat etmeleri gerekir. Bebekler karın ağrısı yaşadıklarında ağlama, huzursuzluk, ayaklarını karına çekme, emmede isteksizlik gibi belirtiler gösterirler. Ağrı esnasında karınları sert olur ve hassastır.
Her ne kadar yaşamın ilk aylarında sürekli ağlama, karın ağrısı belirtisi ise de, bebeğin hasta olduğu anlamına da gelebilir. Eğer bebeğiniz uzun süre (2-3 saat) ağlıyorsa veya yatıştırılamıyorsa ya da ağlaması garip ise (tiz bir sesle ağlıyorsa veya inliyorsa), doktor çağırın.
Bebeklerde burun tıkanıklığı ve hırıltının geçmesi adına en çok bilinen, uygulanan yöntem; tuzlu sudur. Bebeklerde yeterli mukoza sıvısı yeterli seviyede salgılanmadığından çok fazla kurur. Bebeklerde burun içerisinde basınç oluşturacak güdü olmadığından kuruluk, tuzlu suyla giderilebilir.
Calpol şurup bebeklerde ve çocuklarda baş ağrısı, diş ağrısı, eklem ve kas ağrısı gibi hafif ve orta şiddette ağrıların tedavisinde etkildir. Ayrıca soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklardan kaynaklanan veya aşı sonrası yükselen ateşin düşürülmesinde kullanılır.
Öksürürken çocuğunuzu yüzükoyun olarak dizinize yatırın, sırtına hafif hafif vurarak balgamın çıkmasına yardımcı olun. Geceleri öksüren çocuğunuzun yastığının altına destek koyarak dik yatmasını sağlayın. Sümüğün boğazından aşağılara kayarak tahrişe yol açmasını da engellemiş olursunuz.
Bebekleri çorapla yatırmak uygun çorap seçimi yapıldığında ve dikkat bebeğin ihtiyaçları üzerinde olduğunda zararlı olmaz. Yenidoğan bebekler beden ısılarını kontrol etmek konusunda henüz yetkin değildir. Yani vücut sıcaklığını iyi ayarlayamazlar.
En uygun sıcaklık 20-21 derece olmalı, daha üzerine çıkmamalıdır. Bebek uyurken çok fazla giydirilmemeli, başına şapka takılmamalıdır.
Şunu bilmemiz gerekir: bebekler soğuktan ve üşümekten hasta olmaz, mikrop ile karşılaşırsa hasta olur. Kışın sık görülen soğuk algınlığı, grip, boğaz enfeksiyonu, bronşit gibi kış hastalıklarının nedeni virüslerdir, bazen de bakterilerdir.
Cünüp iken bebek emzirilmesi caizdir.
Küçük ve anne sütü alan bebeklerde ateş durumunda emzirmenin önemi büyüktür. Bu bebeklerin ateş halinde daha sık emzirilmesi gerekmektedir çünkü anne sütü enfeksiyonla en iyi savaşan silahtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri