Pirinç Unu: 4-5. aydan itibaren (tamamlayıcı beslenmenin başlangıcı) bebeğinizin beslenmesi için uygundur. Yulaf Unu: 5-6. aydan itibaren (tamamlayıcı beslenmenin başlangıcı) bebeğinizin beslenmesi için uygundur.
Bebeğinizin tariflerinde beyaz un yerine kepekli un, çavdar unu ya da tam buğday unu gibi tam tahıl tanelerinden elde edilen unları kullanarak bebeğinizin tahıl grubunda bulunan B1, B2, B3, E vitamini, çinko, folat, gibi birçok besin ögesinden faydalanmasını sağlarsınız.
Beyaz pirinç unu, esmer pirinç unundan daha az yoğundur ve yulaf unu yerine 1:1 oranında kullanılabilir.
Yulaf rahatlıkla bebeğinize vereceğiniz ilk besin olabilir. Bebeğinize alerji yapma riski en düşük yiyeceklerden biridir. Lif açısından çok zengindir. Kalsiyum ve protein hatta bir miktar B vitamini içerir.
Bebeklere yulaf hangi ayda verilebilir? Yulaf ve diğer tahıllar çölyak hastalığının gelişmesinin önlenebilmesi için anne sütü ile beslenmeye devam edilirken 6. aydan itibaren azar azar başlanabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Ülkemizde maalesef bebek maması ya da muhallebisi deyince annelerin aklına ilk olarak pirinç unu geliyor. Oysaki pirinç unu besin degeri oldukça düşük olan bir üründür. Onun yerine çavdar, yulaf ve irmik gibi tahıllar çok daha besleyicidir.
Yulaf unu sindirimi çok kolay ve bol lifli olduğu için kabız bebekleri rahatlatıyor.
Tahıl ve Baklagiller: Mısır, kuru fasulye, yeşil mercimek, buğday, bulgur, soya, yulaf ve kepekli gıdalar tükettiğiniz zaman bebeğinizde gaz sancısı olabilir.
Su ve yulaf ununu karıştırarak kısık ateşte pişirin. Muhallebi kıvamına geldiğinde ocaktan alın. Ilıdığında içine mevsimine göre meyve rendeleyerek veya ezerek ilave edin. Not: Bu karışıma ılıdıktan sonra sağılmış anne sütü ilave edebilirsiniz.
Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir. Vücutta yağ depolama oranını düşüren çavdar unu, diyet listelerinde sık sık tercih edilir.
Yulaf ununun faydaları
Yulaf unun içerisinde bolca lif bulunur. Bu nedenle bağırsaklarınızın daha düzenli çalışmasına yardımcı olur. İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemininizin güçlenmesine de yardımcı olur. Enerji verir.
Kardiyovasküler hastalıkların oluşum riskini azaltmaktadır. Yulaf kepeği veya yulaf ezmesi olarak özellikle kurabiye tariflerinizde beyaz un yerine kullanabilirsiniz.
Yulaf unu, özellikle de diyet yaptığınız zamanlarda kullanabileceğiniz bir üründür. Tatlılara çok yakışan bu unu kurabiyeden, poğaçaya, kekten ekmeğe kadar pek çok hamur işi tarifinde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Aynı zamanda sütlü tatlılarınızın içine ilave ederek kıvamının koyulaşmasını sağlayabilirsiniz.
İçeriğinde E vitamini, B vitaminleri, fosfor, demir, çinko gibi önemli mineralleri barındırır. Zengin karbonhidrat içeriğiyle enerji verir. Lifli yapısı sayesinde kabızlık sorunu ile başa çıkılmasına yardımcı olur. Beta-glukan sayesinde bağışıklığı güçlendirir.
YULAF UNU: Yulafın öğütülmesiyle elde edilen bu un çeşidi son yıllarda özellikle bebek beslenmesine sıklıkla tercih ediliyor. Bunun nedeni, yulaf ununun glüten içermemesi ve besin değerlerinin yüksek olması… İçerisindeki yüksek lif nedeniyle sindirim açısından da oldukça sağlıklı.
İrmik, pirinç unundan daha besleyicidir. Sıklıkla pirinç unu ile ek gıdaya geçişe başlayan annelere glüten hassasiyeti olmadığı tespit edilen bebeklere daha besleyici olduğunu için irmikli gıdalar öneriliyor.
Pirinç unu hazmı kolay olduğundan bebeklerde 4. Aydan itibaren başlanabilir. 4 aydan önce pirinç unu maması vermek sakıncalı olabilir. Bu nedenle bebeğiniz ek gıdaya geçtiği zaman doktorunuza danışarak pirinç unu mamasını gönül rahatlığı ile bebeğinize verebilirsiniz.
Fakat yulaf ezmesinin de diğer tüm gıdalar gibi yanlış tüketilmesi ve dozunun aşılması kilo almanıza sebep olabilir. İçerisinde zengin mineraller, fosfor ve mineraller yer alan yulaf her mevsim tüketebileceğiniz lezzetli gıdalardandır. Ölçülü bir şekilde tüketildiği zaman yulaf kilo aldırmayan bir besindir.
Vitamin ve mineral açısından yüksek bir un türü olduğundan, tüm sistemlerinizin düzenli çalışmasını sağlar. “Yulaf unu kabız yapar mı?” diye düşünmeyin çünkü bağırsaklarınızın sağlıklı çalışmasında etkilidir.
Genel olarak yulaf ezmesi zararı olan bir besin değildir. Ancak mide ve sindirim sorunu olan kişilerde bağırsak sorunlarına ve gaz problemlerine yol açabilir. Yulaf ezmesinin aşırı tüketiminden kaçınılmalı ve yulaf ezmesi aralıklı olarak tüketilmelidir.
Özellikle pirinç unu ve unlu gıdalara geçiş kabızlığı tetikleyebilir. İnek sütünden yapılmış gıdalara geçiş de bir diğer kabızlığı tetikleyen durumdur. Özellikle inek sütü alerjisi ya da inek sütü intoleransı olan çocuklarda ek gıdalara geçişle başlayan bu kabızlık hali göz ardı edilmemelidir.
– Yulaf ezmesini kullanırken, bebeğinizin boğazına yapışmaması için hafif sulu olmasına ya da sulu gıdalarla (yoğurt, sulu meyve, anne/devam sütü gibi) karışım yapmaya özen gösteriniz. – Bebek mamalarında sıklıkla, yoğurt ve mevsim meyvelerini kullanmaya özen gösteriniz.
Yulaf alerjisi yaygın olmamakla birlikte; bebekler, çocuklar ve yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Yulaf alerjisinin belirtileri hafif ile şiddetli arasında değişebilir. Bu belirtiler genellikle yulafa maruz kaldıktan kısa süre sonra ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri