Bakara suresinin 233. ayetinde; “Emzirmeyi tamamlamak isteyenler için, anneler çocuklarını iki tam yıl emzirirler...” buyurulmuştur. Hanefilere göre bebek mama ile beslenecek hale gelinceye kadar emzirmek vacip, bundan sonra iki yaşına kadar müstehab, iki buçuk yaşına kadar ise caizdir.
Emzirme süresi
Kur'an'ın öğretilerine uyan Müslüman anneler bebeklerini genellikle iki yaşına kadar emzirmeyi hedeflerler. Burada kastedilen süre Hicri Takvime yani Ay Yılına göredir, bundan dolayı çocuğun ikinci doğum gününden yaklaşık 22 gün önceye tekabül eder.
Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Pediatri Akademisi bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü almasını 6 aydan sonra da ek gıdalar ile birlikte 2 yaş ve üzerinde emzirilmesini tavsiye eder. O nedenle ne kadar emzirmek istiyorsanız bebeğinizi emzirin.
Bebeğin 6'ıncı aydan sonra anne sütüne ek olarak destek gıdalar ile beslenme programının oluşturulması ve sürecin de 2 yaşına kadar devamı önem taşıyor. Çünkü bebek, anne sütü ile ne kadar uzun süre beslenirse yararı o kadar fazla ve kalıcı oluyor.
Herhangi bir sorun olmadığı takdirde 1 yaşındaki bebekler anne sütü almaya devam eder. Uzmanlar 2 yaşına kadar bebeklerin emzirilmesini önerir. Dolayısıyla 1 yaş bebek beslenmesinde ek gıda ile beraber anne sütüne de devam edilmesi önemlidir.
İlgili 25 soru bulundu
Bebek için meme, anne ile en güvenli iletişim aracıdır. Bu nedenle emzirme, bebek 2 yaşına geldiğinde ve anne ile bebeğin kendini hazır hissettiği zamanda kesilmelidir.
Bazen bebekler bir yaş civarında meme emmekten kendiliğinden vazgeçebilirler. Ancak genellikle kendi haline bırakıldığında bebeklerin memeyi bırakması iki yıldan uzun sürebilir.
2 yaşından sonra emzirme bebeğin süt dişlerinin aşınmasına ve bebekte yeme, çiğneme gibi sıkıntılara sebep olabiliyor. Bebeğin anneye olması gerekenden fazla bağımlı olmasına sebep olabilir. Bu durum ise bebeğin ileride karakterinin oluşmasını ve bebeğin becerilerinin gelişmesini olumsuz etkileyebiliyor.
Emzirme çocuğunuzun BESLENMESİNE katkıda bulunur.
İki yaş sonrasında da emzirilen çocuklar üzerinde çok az araştırma yapılmış olmasına rağmen, eldeki veriler anne sütünün değerli bir besin kaynağı olduğunu ve hastalıklardan korunmadaki faydalarının emzirme süresince devam ettiğini gösterir.
Bebeğinizin 1 yaşına kadar ana besin kaynağı anne sütüdür. 1 yaşından sonra da süt ihtiyacı devam ettiğinden bebeğinize bu dönemde de anne sütü vermeniz önerilir. Anne sütü eksikliğinde ise doktor tavsiyesi ile ayına uygun devam sütü verebilirsiniz.
Çocuklarını uzun süre emziren anneler, anne ve bebeğin isteğine göre bu sürece son verilmesi gerektiğini düşünüyorlar. Anne ve bebek bu durumdan memnunsa bunun hiçbir zararı yok. Ayrıca, anne sütü ile az beslenmiş bebeklerde hastalık riski daha fazla. Çünkü anne sütü bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Memeden Ayırmayı Ne Zaman Yapalım? Emzirmenin kesilmesi için bilimsel olarak kesin doğru bir zaman yok. En önemlisi bebeğin emzirmeden kesilmesine hazır olması ve annenin anne sütünü kesebileceğini hissettiğiniz zaman doğru zamandır. Genellikle bebekler 9-12. aydan önce bırakmayı tercih etmezler.
Anne yeni doğmuş bebeğini emzirmek zorunda mıdır? Mâlikî mezhebi dışındaki diğer mezheplere göre anne çocuğunu diyaneten emzirmek zorundadır. Fakat kazaen (hukuk açısından) emzirmek zorunda değildir. Bu sebepledir ki, anne zaruri bir durum olması dışında kazaen çocuğunu emzirmeye zorlanamaz.
Emzirme ücreti babanın üzerinedir. Demek ki, anne, çocuğu baba adına emzirir, yani emzirme zorunlulugu yoktur.
Bebeğinin sağlıklı gelişimi ve beslenmesi için emzirme süresi olarak 2 yılı belirleyen annelerin, emzirme işlemini 2 yıldan fazla uzatması dinimizce caiz değildir.
Kısacası anne sütünün tatlımsı, sabunsu, ekşi ve hatta acı gibi çok değişik tadı olabilir. Bu da bebeklerin anne sütünü içmesini etkileyebilir. Bebekler çoğu kez taze sağılmış anne sütünün tadını ve kokusunu sever ve kolaylıkla içer.
Emzirmeyi uzun dönem sürdüren annelerde meme, yumurtalık ve endometrium kanserleri daha az görülmektedir. Meme kanseri riski % 22, yumurtalık kanseri riskinin ise % 30 oranında azaldığı belirlenmiştir. Bebeğini bir yıldan fazla emziren annelerde iltihaplı romatizma (romatoid artrit) görülme olasılığı azalmaktadır.
Emziren annelerin süt üretirken ve sütü boşaltmaya başladığı sırada bazı hormonları harekete geçer. Harekete geçen bu hormonlar genellikle uyuşuk, rahat, sakin ve yorgun hissetmenize sebebiyet verebilir.
Bir kadının emzirmesi bittiğinde alveol adlı süt üreten küçük keseleri oluşturan özelleşmiş epitel hücreleri kendi kendilerini yok eder ve enkazı temizler. Hücrelerin kendi kendilerini yok etmeleri sonrasında tekrar hücre bölünmesi ile yeni epitel hücreleri oluşturur.
Yakın zamanda insanlar, anne sütünün cilde iyi geldiğini, bağışıklığı güçlendirdiğini ve yetişkinlerin de içebileceğini ortaya atmıştı.
Süt vermede yetersizlik: Emziren annelerin % 15' inde önceleri yeterli olan süt salgısında sıklıkla ilk 3 ay içinde azalma olmaktadır. Emme refleksinin yetersiz olması üretilen sütün yeterli boşalamaması sonucunu doğurur. Bu da süt üretimini azaltır.
Örneğin; günde 4 kez emzirmeden, 2'ye, sonra 1'e düşerek ve her bir süreyi bir hafta sürdürerek, toplamda minimum 1 ay gibi bir zamanda süreç sonlandırılabilir. Emzirme sayısını azaltmaya, ilk olarak öğle öğün kesilerek başlanabilir. En son kesilecek beslenmeler gece beslenmesidir.
MEMEDE SÜT BİTER Mİ? Aslında memede süt hiç bitmez, çünkü boşaltılmaya başladığı andan itibaren, süt yapımı yeniden başlar. Yani memeyi sıkınca süt geldiyse (tamamen tesadüf eseri çünkü süt hiç bitmez) ama yumuşak hissediyorsan, bu dolu olduğu anlamına da gelmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri