Başlangıçta ilk 2 ayda bebeğinizi hafifçe masajlayın, sonra yavaşça bebeğinizin tepkisine de bağlı olarak basınç ile masaj uygulayabilirsiniz. Az biraz basınç uygulamak bebeğinizin kas ve kemiklerini daha güçlü hale getirir. Bebeğiniz yürümeye başlayınca, gittikçe hareketli olmaya başlar.
Yerde yuvarlanma, zıplama, koşma gibi hareketlerin olduğu oyunları çocuğunuzun hayatında mutlaka olmasına çalışın. Yürümek, yuvarlanmak, yüzmek, koşmak, dans etmek, atlamak hem büyük kasları hem küçük kasları koordineli şekilde çalıştırır. Bu da çocuğun kas gelişimine olumlu etki sağlar.
Kasları güçlendirmek için, çocukların direnç yoluyla kaslarının kasılmasını sağlayan egzersizler yapması uzmanlar tarafından önerilir. Bu tür egzersizler ağırlık çalışması veya şınav, mekik ve halat çekme gibi egzersizlerdir.
Bebeğinizi sırtüstü yatırın ve bisikletle pedal çeviriyormuş gibi hafifçe bacaklarını yukarı ve aşağı hareket ettirin. Bu hareket, bacaklar, kalçalar, dizleri çalıştırmanın en iyi yolu. Ayrıca gaz problemi olan bebekler için de muhteşem bir egzersiz.
Kısaca bebeğinizin boyun eğriliğinin olduğu tarafın tersi tarafına bakmasını ve yönelmesini sağlayın. Oyuncaklar koyun, sesler çıkarın, kucağınızda taşırken kısa olan kasın uzamasını sağlayacak şekilde kucakta tutmaya çalışın. 2-Esneme Egzersizleri: Bu egzersizler sertleşmiş olan kası yumuşatmak için yapılır.
İlgili 41 soru bulundu
Hipotonik bebek sendromu, yerçekimine karşı kas direncinin azalması sonucunda ortaya çıkan kas gevşekliği durumu olarak tanımlanır. Hipotonisi olan bebeklerin kendi ağırlıklarını taşıyamadığı ve motor becerilerinde gerilik görülür. Bunun sonucunda bebekte baş kontrolü,oturma ve yürümede gecikme yaşanır.
3. Aydan 4.
Bu dönemde bebeğin boyun ve baş kasları hızla güçlenir. Bebek, karnının üzerinde yatarken başını kaldırabilir ve dik tutabilir.
Hipotonik ve kuvvetsiz bebekte yer çekimine karşı hareketlerin azalması, aktif ve pasif hareketleri yapamama, elin üstünde taşındığında hamur gibi yığılma, düşük sesle ağlama, yüz ve vücudunda belli sendromlara özgü bulguların olabilmesi (örneğin Mongol yüz görünümü) bu bebeklerin genel özellikleridir.
2 yaşa kadar çocukların ayak tabanları yetişkinlere göre düz görünmekle beraber düz tabanlık yumuşaktır. Çocuk büyüdükçe ayak etrafındaki bağlar ve kaslar güçlenerek sertleşir ve taban altındaki yağ dokusu giderek incelir. 6 yaş civarında ayağın tabanının iç yanındaki ark belirginleşmeye başlar.
Bebeğiniz yere koyarak ve yavaş yavaş ona rehberlik ederek ilk adımlarını atın, bebeğin dengesi kazanarak kendi başına yürümesine izin verin. Harekete geçmeden önce birkaç engel ve tökezleme yaşayabilir. Yürümeyi keşfetmeye başlayınca bebeğinizi övmeye devam edin.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Ağırlık kaldırmak gibi dirençli antrenmanlar yaparak kasları uyarabilir ve büyümesini sağlayabilirsiniz. Düzenli olarak spor salonuna gitmek veya evde vücut ağırlığı ile yapılan egzersizler yapmak bu konuda yardımcı olacaktır. Unutmayın, kaslarınızı zorlamak ve dinlendirmek arasında dengeyi sağlamak çok önemlidir.
Somon ya da ton balığı gibi yağlı balıklar kas yapan besinlerin başında geliyor. Balıkta bulunan yüksek Omega-3 sadece kas kütlesini artırmaya değil kemiklerin güçlenmesine zemin hazırlıyor. Balık gibi kas yapan besinler sporun etkisini artırıyor.
Çocuklarda sağlıklı kemik gelişimi için alınması gereken en önemli vitamin D vitaminidir. D vitamini direkt güneş ışığından alınabilir. Bebeklerde damla şeklinde takviye olarak da kullanılabilir. Kemik gelişiminde bunun dışındaki diğer tüm vitaminler ancak yardımcı rol oynar.
Kasların büyümesinde proteinle beslenmek önemli bir detaydır. Ağırlık kaldırmak ve kas hacmini zorlamak, kasların büyümesine yardımcı olacaktır. Kasların büyümesinde protein ürünleriyle beslenmek de önemlidir. Protein ve karbonhidrat içeren gıdaların daha yoğun tüketilmesi gerekiyor.
Adım adım yürüme aşamaları
Genel olarak bebekler 1,5 yaşından sonra yürümeye başlarlar ancak bu durum da bebekten bebeğe değişiklik gösterir. Bebeğiniz birkaç saniye kadar da olsa dengede durmayı başarabiliyorsa yürüme alıştırmalarına başlayabilirsiniz.
9 ila 12. aylarda bebekler ayağa kalkmak için kendini zorlar ve destekle ayakta durabilir. Yine bu dönemde çevreye ilgilerinin artmasıyla orantılı olarak eşyalara uzanma ve tutunma sık görülür. Genellikle 8 ila 18. aylarda bebekler yürüme yetisini kazanırlar.
Geç yürüyen bebekler, yürümeye teşvik edici oyunlar ve aktivitelerle desteklenebilir. Oturup kalkma oyunları, bebeğinizin bacak kaslarını güçlendirebilir ve onları yürümeye teşvik edebilir. Yürüme oyuncakları da bu evrede yardımcı olabilir.
Bebeğinizin kollarıyla dairesel hareketler yaptırın. Bu hareketi düz ve ters yöne doğru devam ettirebilirsiniz. Egzersizlerinizi tamamlarken, beğinizin bileklerinden tutarak, kollarını çapraz şekilde açıp germe hareketi ile bebeğinizin kaslarını esnetebilir ve rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
Ay Civarında Destekli, 7-8 . Aylardan İtibaren Desteksiz Oturabilen Bir Bebek Te Herşeyin Yolunda Gitmekte Olduğunu Söylemek Mümkündür..
SMA, yani spinal müsküler atrofi, Türkiye'de gevşek bebek sendromu olarak da adlandırılmaktadır. Gevşek bebekler kendi ağırlıklarını taşıyamazlar. Motor becerilerinde ise gerilik vardır. Kendi ağırlıklarını taşıyamayan bebeklerde bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Hipotoni, "düşük kas tonusu" ya da "gevşek vücut" olarak adlandırılan tıbbi terimdir. Hipotoni kas güçsüzlüğü değildir, yer çekimine ve diğer hareket dirençlerine karşı vücudun yeterince kasılamamasıdır. Tam olarak sebebi belli olmasa da Serebellum (Beyincik) hasarında sıklıkla görülmektedir.
Karın üstü aktiviteler, bebeklerin doğumundan kısa bir süre sonra başlanılabilen bir eylemdir. Bu zamandan itibaren yaklaşık 1 yaşına kadar olan süre için yapılması ideal bir etkinliktir.
1. Ayın Sonunda: Bebeğiniz karın üstü yatırıldığında kafasını dik tutabilmelidir.
Bebekler sıklıkla 4-6 ay arasında oturmaya başlar. Özellikle çevreyi daha iyi görmek için oturmaya çabalar. Ama ilk aylarda bebeklerin destek almadan oturması çok mümkün değildir. Sıklıkla oturma pozisyonuna getirdiğinizde sırt kaslarının gelişimi tam olmadığı için öne doğru eğilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri