Bebek çamaşırları yaklaşık olarak altıncı veya yedinci aya kadar özel deterjanlar kullanılarak yıkanmalıdır. Bu çamaşırların kesinlikle ebeveyn çamaşırlarıyla beraber yıkanmaması gerekir. Ayrıca 2 – 3 yaşından büyük çocukların çamaşırları da bebek çamaşırları ile eşzamanlı olarak yıkanmamalıdır.
Bebek kıyafetlerini yıkamak için en ideal zaman, doğum çantası hazırlığına giriştiğin haftalar olabilir. Yani gebeliğinin 32. haftasına itibarıyla hazırlıklara başlayabilirsin.
Ve uzmanlar bebek deterjanlarının 6 yaşına kadar kullanılmasını öneriyor. Peki, bebek kıyafetleri normal deterjanla yıkanır mı? Uzmanlar bu soruya da “hayır” cevabını veriyor.
Buna bağlı olarak yenidoğan bebek kıyafetleri seçiminde fazla abartmamak ve gerekli sayıda almak yeterli olacaktır. Yeni doğan bebekler için kıyafetler şu şekilde tercih edilmelidir: - 4 veya 5 tane body yeterli olmaktadır. Bunların 2 tanesi yeni doğan, diğerleri ise 0-3 ay aralığında seçilmelidir.
Bebek kıyafetleri kaç derecede sıkılır sorusu ile kaç derecede yıkanmalı sorusunun cevapları aynıdır. Yeni ve etiketli bebek kıyafetleri daha düşük sıcaklıklarda yıkanabilir. Yani lekesi olmayan kıyafetlerin 30 derece su sıcaklığı ile temizlenmesi mümkündür.
İlgili 40 soru bulundu
Genel olarak, çamaşır deterjanı ne kadar doğal ise, bebeğinizde alerjik reaksiyonların tetiklenme ihtimali o kadar düşük olur. Bebek çamaşırlarının; boyasız ve alerjen etkileri en aza indirilmiş sıvı deterjanlarla yıkanması tavsiye edilir.
Bebek kıyafetlerinin yıkama ve kurutma işlemi bittikten sonra ütüleme işlemi yapılmalıdır.
İlk aylarda bebek hediyelik kıyafet olarak 0-6 ay bedenler alınması önerilmektedir. Ayağa kadar fermuarlı veya çıt çıtlı olan kıyafetlerin seçilmesi, iyi bir tercih olmaktadır. Sık bez değiştirileceği için altının kolaylıkla açılabilmesi, önem arz etmektedir.
Genellikle en az 37 haftayı anne karnında doldurmuş olarak dünyaya gelen bebeklerin bebek hastane çıkışı işlemleri, doğumun ardından 24 saat ile 48 saat arasında gerçekleşir.
Bebekler doğduktan sonraki ilk 3-4 ay için pamuklu tulum tarzında giysiler tercih etmeniz önerilir. Doğduktan 2-3 haftadan sonra zıbın yerine pamuklu atlet veya kısa kollu badiler daha uygun olabilir.
Sıvı deterjan olmalıdır. Organik deterjanlar seçilmelidir. Giysileri, ortalama 6 yaşına kadar bebek deterjanı ile yıkanmalıdır. Çamaşırların iyi durulanması ve herhangi bir katkı kalmaması için, doğal hammaddelerden üretilmiş ve kalıntı bırakmayan deterjanlar tercih edilmelidir.
Yünlü giysiler çamaşır makinesinde yıkanacak ise 40 derecenin altında ve hassas yıkama programında yıkanmalıdır. Yünlü kumaşları yıkarken elektriklenmesini önlemek ve toz toplanmasını engellemek için yumuşatıcı kullanılır. Ancak bebek-çocuk giysilerinde yumuşatıcı kullanılmamalıdır.
Bebek kıyafetlerinin özellikle açık havada kurutulması gerekir. Bu şekilde daha yumuşak olmaları sağlanır. İlkbahar ve yaz mevsiminde, bebek çamaşırları mutlaka güneş gören yerlerde kurutulmalıdır. Güneş ışınları, bebek kıyafetleri üzerinde yer alan bakterilerin yok olmasını sağlamaktadır.
Genelde 300 Kısa Programda Yıkamalıyız
Yıkama talimatında buna aykırı bir durum yoksa özellikle pamuktan üretilmiş bebek kıyafetlerini 300 kısa programda yıkamalıyız. Yüksek dereceli programlar kıyafete zarar verebilir.
Renklileri ve beyazları ayırın; bebeğinizin kıyafetlerini yıkamadan önce beyazlar ile renklilerin farklı sıcaklık derecelerinde yıkanabilmesi, boyasının çıkıp, renk solmaması için yıkama işlemini ayırarak yapın.
Genellikle bitkisel içerikli, kimyasal maddelerden uzak, tamamen bebek cildine göre üretilen çamaşır deterjanları kullanılarak kıyafetler yıkanabilir.
Kumaş olarak daha çok pamuktan yapılan ve terletmeyen kumaşları tercih etmelisiniz. Doğumdan sonra giyeceğiniz giysiler, kaliteli olmalı. Diğer türlü kalitesiz giysiler terletir, çabuk renk atar ve sağlıksızdır. Bir anne adayı hem doğacak bebeğinin hem de kendisinin sağlığını her şeyden önce düşünmeli.
Doğum çantası, erken doğum ihtimaline hazırlıklı olmak için en geç 32. haftada hazırlanmalıdır. Doğum çantası hazırlamadan önce ilk olarak yapmanız gereken şey, doğum yapacağınız hastanenin size sağlayacağı hizmetleri öğrenmektir.
Doğumdan sonra ilk doktor kontrolüne 5. gün çağırılır. Bu arada göbek bakımı için eskiden olduğu gibi iyotlu veya alkollü bakım önerilmez, kendiliğinden düşmesi beklenir. D vitamini günde 400 ünite olarak başlanır. Bunun da eskiden olduğu gibi 15. gün değil, hemen başlanması önerilir.
İSME ÖZEL ZIBIN
Minigi için Türkiye'de özel üretilen ve 0-3 ay, 3-6 ay, 6-9 ay ve 9-12 ay arasındaki bebeklere olacak şekilde farklı bedenler bulunan gri zıbın, %100 pamuk oluşuyla bebeğinizin hassas tenini okşar diyebiliriz.
Ancak, eğer evin içinde klima çalışıyorsa ve bebeğin ayakları soğuyorsa ince çoraplar giydirebilirsin. Gece uyurken de aynı durum geçerlidir. Eğer bebeğinin odası soğuksa ve ayakları soğuyorsa çorap giydirebilirsin.
Toz deterjanlar, bebek kıyafeti temizleme işlemi için doğru bir tercih olmayabilir. Deterjanların toz formda olan seçeneklerinin yıkanan giysilerde bebeğinizin cildini tahriş edebilecek kalıntılar bırakma ihtimali söz konusudur.
Kıyafetlerini yüksek derecede yıkayın
Bu sebeple 45 veya 60 derecelerde yıkama yapmak, durulama sayısını arttırmak, makine bakım ve temizliğini unutmamak gerekir. Giysiler yıkanırken sabun, çamaşır suyu, yumuşatıcı, ağartıcı madde ve cilt tahrişleri yapan parfüm kullanılmaması önerilir.
Pamuklu Dolap Kuruluğu: Tüm pamuklu çamaşırlarınızı bu programda kurutabilirsiniz. (T-shirt, pantolon, pijama, bebek çamaşırları, iç çamaşırı, çarşaf vb.) Bu program ile çamaşırlarınızı ütülemeden dolaba kaldırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri