Bu ağaçlar dikildikten yalnızca 3 yıl sonra meyve vermeye başlar. Fakat verimli olarak meyve vermesi için ağacın en az 20 yaşında olması gerekir.
Yetişkin bir liçi ağacı en fazla -4 dereceye kadar olan soğukları tolere edebilir.
Liçi meyvesi, çiçek açmasından yaklaşık 100 gün sonra, Temmuz – Ekim ayları arasında olgunlaşır. Geçmişte kral meyvesi olarak anılmış olan bu meyve Çin'de vergi olarak da halktan toplanmıştır.
Sıcak iklimlerden hoşlanan liçi ağacını evde saksı da yetiştirmek için asgari 15-20 litrelik saksı kullanmamız yeterli olur. Güneşli alanlardan hoşlanan liçi ağacının iç mekanda sağlıklı bir şekilde yetişmesi için saksıyı güneş gören pencere önlerine koymamız gerekir.
Meyve rengi yarı saydam beyazdır. Meyve çekirdeği kahverengidir. 2 cm uzunluğunda ve 1 cm çapındadır. Hafif zehirli olduğu için çekirdeği tüketilmemektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Güney Asya ve Güney Amerika'da verimli bir şekilde liçi yetiştirmek mümkündür. Ülkemizde ise Mersin'de yetiştirilmeye başlanmıştır.
Liçi ağacının tohumdan çoğaltılması imkansız olmasa da çok zordur. Eğer tohumdan çoğaltılma yapılacaksa, taze meyveden çıkan tohumun hemen ekilmesi gerekir. Söz konusu tohumlar bekletilirse çimlenmesi söz konusu dahi olmaz. Tohumdan çoğaltılma başarıldığında ise meyve vermesi için 20 senelik bir süreye ihtiyaç vardır.
Lezzetiyle fark yaratan liçi meyvesi, kabuğu soyularak ve içindeki çekirdekleri çıkarılarak yenilir. Kabuğu serttir ve kolayca soyulabilir. Tek başına yenilebileceği gibi tatlılarla, salatalarla ve dondurmalarla da tüketilebilir.
Liçi, birçok vitamin ve minerali bir arada bulunduruyor. Öncelikle çok iyi bir C Vitamini kaynağı olan liçi, A ve B6 Vitamini ile doğal antidepresan görevi görüyor. Liçi aynı zamanda protein ve fiber kaynağı olarak kilo vermeye yardımcı oluyor. Özellikle diyet yapanların liçi yemesi tavsiye ediliyor.
Liçinin faydaları
Liçi yüksek oradan C vitamini içeren bir meyvedir. Bu özelliği ile bağışıklık sitemini güçlendiriyor ve vücut direncini artırmaya yardımcı oluyor. Lifli bir meyve olduğundan tok tutma özelliği ile kilo kontrolü sağlayanlar için faydalı olan liçi, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur.
Liçi meyvesi beyaz üzümün tadını andırır, üzümden biraz daha tatlı diyebiliriz. İçerdiği yüksek orandaki C vitaminin yanı sıra; kalsiyum, bakır, fosfor, selenyum, magnezyum ve lif kaynağıdır.
Antiviral, kanser önleyici, damar genişletici etkileri bulunan liçinin aşırı miktarda tüketimi tahriş olmuş zarlara, kanamaya,karın kramplarına, ateşe ve boğaz ağrılarına neden olabilir.
Tropik olması sebebiyle nasıl yendiğine dair birçok soru işareti vardır. Lezzetiyle fark yaratan liçi meyvesi, kabuğu soyularak ve içindeki çekirdekleri çıkarılarak yenilir. Kabuğu serttir ve kolayca soyulabilir. Tek başına yenilebileceği gibi tatlılarla, salatalarla ve dondurmalarla da tüketilebilir.
Tropikal bir meyvedir. Liçi, başlıca olarak Çin'in güneyinde yetişen bir meyvedir. Kral meyvesi olarakta bilinir.
Bu sınıflandırma sisteminde sebzelerin soğuk koşullara dayanma özelliği esas alınmaktadır. Bezelye, pazı, ıspanak, lahana, sarımsak, kırmızı pancar, soğan, kereviz, turp, brokoli, tere, bakla, maydanoz, brüksel lahanası, marul, enginar, pırasa, havuç.
Liçi, kanama riskini arttıran bitki ve takviyelerle alındığında kanama riskini daha da arttırabilir. Ginkgo biloba ile birlikte kullanımı sonucunda çok sayıda kanama vakası bildirilmiştir. Litchi meyvesi önemli miktarda profilin içermektedir. Hassas bireylerde tüketimi ciddi anafilaktik reaksiyonlara neden olabilir.
Burada altın siyanürlü su ile yıkanarak cevher içinden ayrılır. Altı- nın siyanürle yıkanması işlemine siyanür liçi adı verilir. Siyanür liçi tank liçi (kapalı ortamda siyanürleme) ve yığın liçi (açık ortamda siyanürleme) olarak adlandırılan iki farklı teknikle uygulanır.
Ejder meyvesi adıyla popülerleşen pitaya, bilimsel adı Hylocereus cinsi çeşitli kaktüs türlerinin meyvesidir. Ejder meyvesi aynı zamanda bazı çeşitli toplumlarca çilek armudu gibi adlarla da anılmaktadır. Meksika ve Orta Amerika kökenli olan tropikal meyvenin tadı kivi ve armutun karışımına benzetiliyor.
Eski bir Çin meyvesi olan Liçi, Çin, Tayvan ve Güneydoğu Asya'ya özgü tropik ve alt-tropik bir ağacın meyvesidir. Sert,pembe ve kırmızı kabuk, çiçeksi ve hoş kokulu tatlı bir lezzet ile üzüm dokusuna benzer.
1 kg guava meyvesi fiyatı 90-100 TL aralığındadır.
Ama yine az bilinen bir şey daha varsa o da bu meyvelerin uzun süredir Türkiye'de de üretildiği. Aralarında avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi), çarkıfelek, longan, liçi gibi ürünlerin de olduğu 40'tan fazla tropikal meyve çeşidi Muğla'dan Adana'ya kadar bir hatta yüzlerce dönümlük seralarda yetişiyor.
Dağılımı Hylocereus türü pitaya üreten kaktüslerin anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika dır. Ayrıca Asya'da Endonezya, Güney Cava, Tayvan, Vietnam, Tayland, Filipinler, Sri Lanka, Malezya, yeni olarak Bangladeş 'de üretimi yapılmakta ve kültür türleri yetiştirilmektedir.
Kökeni Çin olan Liçi meyvesinin diğer ismi Kral meyvesi. Asya'nın güneyinde ve Güney Amerika'da yetişen bu meyve, üzümden daha tatlı ve belirgin bir lezzete sahip. Hindistan, Vietnam, Filipinler, İsrail, ABD'nin Teksas, Florida, Hawaii eyaletleri ve Kalifoniya eyaletinin kıyı kesimleri ve Endonezya'da yetişiyor.
En iyisi ilk 3 ay uzak durmaktır. Üzümler hem anne hem de bebeği etkileyebilecek ısı üretme özelliklerine sahiptir. Aynı zamanda, bu dönemde hormonal dengesizliği arttırdığı bilinen resveratrol adlı bileşiği içerir. Beraberinde üzümlere genellikle kolayca temizlenemeyen ilaç kalıntıları püskürtülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri