Bazı uzmanlar bebeklerin bu davranış ile kendilerini sakinleştirmeye çalıştığını düşünmekte. Zira bu davranış özellikle uyku öncesinde ve sabahları uykudan uyandıklarında daha sık tekrarlanıyor. Bebekler, kafalarını ritmik bir şekilde vurarak beden ritimlerini sağlamaya çalışıyor olabilirler.
Öpücükler dağıtmak
Bebeğinizin ilklerinden bir diğeri de öpücük dağıtmak. Bebeğiniz 1. yaş gününe doğru öpücük vermeyi öğrenebilir. Bu da önemli bir gelişimin işaretidir.
Yenidoğan bebeklerde görülen karın guruldaması da merak uyandıran konulardan biri. Bebeğinizin karın gurultusu genel olarak sindirim sistemi ile alakalıdır. Bebeğiniz, anne sütüne veya mamaya alışıyorken midesinde gaz ve basınç olabilir. Bu gaz ve basınç da karın guruldamasına neden olur.
IK belirtileri genellikle bacakları karna çekme, yumrukları sıkma, kaşları çatma, yüzde ve alında kırışma ve karında sertleşmedir. Ağlama atakları ise bebeğin gaz çıkarması ya da ağlamaktan bitkin düşmesi ile son bulur. Kolik, bebek yaklaşık 6 haftalıkken geçmeye başlar ve 12 haftalık olduğunda tamamen geçer.
Eğer bebeğin karnı tok, altı temiz, ateşi normal, ortam ısısı iyi ise, yani ağlamasını gerektirecek bir durum olmadığını düşünüyorsanız nedeni kolik olabilir. Nedensiz ağlamalar genellikle akşamları olur, çünkü bebek günün yorgunluğunu atmaya çalışır.
İlgili 23 soru bulundu
Nasıl anlaşılır? Gaz nedeniyle ağlayan bebeklerin karınlarında şişlik ve gerginlik olmaktadır. Dizlerini karınlarına doğru çekerek ağlarlar. Ancak aşırı miktarda ağlayan bir bebekte gaz olduğunun anlaşılması için öncelikle doktor tarafından muayene edilerek başka bir sebebin olmadığının anlaşılması gerekmektedir.
Bebeğin gaz sancısı olduğunu anlamak için bazı noktalara dikkat vermek gerekir. Bebeğin gaz sancısı yaşadığına dair en belirgin işaret beslenme sonrasında bebeğin bacaklarını karnına çekerek ve sıkarak ağlamasıdır. Şişkin ve sert bir karın da gaz sancısının işaretlerindendir.
Tüm dünyada bebeklerin yaklaşık yüzde 5-40'ını etkilediği düşünülen kolik, bir sağlık sorunu olmamakla birlikte ebeveynleri oldukça zorlayan bir süreçtir. Kolik atakları; ani başlayan, uzun süren yüksek ve tiz sesli durdurulamayan ağlama krizleri, çığlık atma, huzursuzluk nöbetleri olarak da tanımlanabilir.
SMA, yani spinal müsküler atrofi, Türkiye'de gevşek bebek sendromu olarak da adlandırılmaktadır. Gevşek bebekler kendi ağırlıklarını taşıyamazlar. Motor becerilerinde ise gerilik vardır. Kendi ağırlıklarını taşıyamayan bebeklerde bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Konuşun, Şarkı Söyleyin, Eğlendirin. Bebeğiniz her ne kadar küçük de olsa sıkılabilir ve bunu ağlayarak ifade edebilir. Eğlendirerek bebeğinizi sakinleştirmeye çalışabilirsiniz. Bunun için herhangi bir oyuncağa ihtiyacınız olmaz.
Solunum güçlüğü belirtileri
Solunum sayısının normalden fazla yani dakikada 20-40 arasında olması, göğüs kafesinde çekilmeler olması, burun kanatlarının açılıp kapanması, inleme, cilt renginin morarması ve solunumun aralıklı durması belirtiler arasında sıralanıyor.
Burada da bebeğin gazı çıkarmasına yardım etmek, onu rahatlatmak gerekir. Memede uyuyan bebeğe hafifçe masaj yaparak ve ağzını memeden çıkararak yardımcı olabilirsiniz.
Kocaman bir gülümsemenin eşlik ettiği bir mutluluk haykırışı, anlık bir “eh” ve anlaşılmaz bir ifade, biberon sonrasında memnuniyet belirten bir “agu gu”, ağlama ve huzursuz davranışlar... Endişeye kapılmayın, bebeğinizin vücut dilini, söylenmesini ve ağlamalarını yavaş yavaş çözeceksiniz!
Bebeğiniz parlak ve hareketli cisimleri fark ediyor ve dikkatini çeken noktaya bakabiliyor. 1 aylık bebek zekâ gelişimi için en önemli nokta, sizi bol bol izlemesi. Ayrıca bebeğiniz kokunuzu tanıyabiliyor.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
Beş-altı aylık bebek, büyüklerin yüzlerinden, azarlandığını ya da sevildiğini anlar. Bebek başka bir çocuğu gördüğünde ona doğru atılır, gülümser, bazen ondan çekinir.
Huzursuz bebek sendromu nasıl geçer? Sakin bir ortam sağlayın: Bebeği sakinleştirici bir ortamda tutun. Sessiz bir oda, loş ışık ve düşük uyarımlı bir çevre bebeğin rahatlamasına yardımcı olabilir. Sallama ve sallanma: Bebeği sallamak veya sallanmasını sağlamak, bazı bebeklerde rahatlama sağlayabilir.
Huysuz bebek nasıl uyutulur? Bebeğinizi besledikten sonra, gazını çıkarmanız ve sessiz, loş ve ılık bir odada sizin sıcaklığınız ile uyumasını sağlamak faydalı olacaktır. Bazı zamanlarda, ılık bir banyo sonrasında bebek daha kolay uyuyabilir.
Bebeklerde cadı saati bebeklerin doğumdan sonraki ilk birkaç ayda yaşadığı sıkıntılı ve huzursuz döneme verilen isimdir. Bu dönem genellikle geceleri artan ağlama krizleri, uykusuzluk, iştahsızlık ve huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterir.
Bu durumdaki bebeklerin çoğu ritmik seslerden hoşlanır. Bu sesler; elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi ve tıraş makinesi gibi uzun süreli aynı tonda ses çıkaran cihazlardır. Bunların yanın rüzgar sesi, dalga sesi, su damlaması, uğultu, yağmur sesi ve kalp sesi gibi ritmik sesler de rahatlamalarında etkilidir.
Kolik Bebek Nasıl Uyutulur? Kolik bebeği uyutmak için öncelikle rahatlaması sağlanır. Masaj, gezdirme, müzik dinletme, beşikte yavaşça sallamak gibi yöntemler denenerek bebek rahatlatılabilir.
Annenin gaz yapıcı besinlerden (süt, yoğurt, kuruyemiş, çikolata, limon ve turunçgiller, lahana, brokoli, çiğ sebzeler )uzak durarak, bebeğine düzenli kolik-gaz masajı yapması, bebeğin ayaklarını sıcak tutması, yatağının baş kısmını 15 derecelik bir eğimle yükseltmesi (hem reflüyü de önleyecektir), karnı eğer çok ...
Bebekler gaz sancısı çektikleri zaman çoğunlukla bacaklarını karınlarına doğru çekerler ve suratları kızarır. Bunun yanında yumruklarını sıkabilirler, karınları şiş ve gergin olabilir. Bebek kendisi gaz çıkartamadığı takdirde ağlama bitse bile yeniden görülebilir ve bu ağlama nöbetleri uzun saatler sürebilir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri