Sırf gelenekler uğruna bebeklerin hayatları riske atılmamalıdır. Ter kokusunun gitmesi için tuzlu suda yıkama gibi yanlış yöntemler yerine pamuğu çok hafif tuzlu su ile koltuk altlarına doğru silin. Silerken cilde fazla temas etmesine kesinlikle izin vermemeniz gerekir. Bu bebeğin hassas cildini tahriş edebilir.
Yeni doğan savunmasız bebeğin vücuduna sürülen tuz, sıvı kaybına neden oluyor. Böyle olunca bebeğini kendince korumaya çalışan aile, istemeden onun beyin kanaması geçirip ölmesine neden oluyor. Bazı soğuk bölgelerde de bebek doğar doğmaz vücudu toprak ile sarılıyor. Bu da bebeğin tetanos olmasına neden oluyor.
Tuzlu su ile yıkama ya da bebeğin tüm vücudunu tuz ile ovma en sık yapılanlardır. Tuzun, bereket ve sağlık getireceği inancı vardır. Bu uygulama ile bebeğin hastalıklardan özellikle de mikroplardan korunacağına, terlediğinde kokmayacağına, ten renginin beyaz olacağına inanılır.”
Islak mendiller direk olarak pişiğe yol açacağından,ıslak mendil kullanımında mendilin tekrardan ılık su ile yıkanarak,kullanılmasında fayda vardır. Bebeği tuzlu su ile yıkamak ciddi oranlarda tahriş edici ve zarar verici olabilir. Tuzu bebeğinizde denemeyin.
İlgili 24 soru bulundu
Tuzlu su: Bebeklerde burun tıkanıklığını gideren en basit yöntem doğal tuz solüsyonudur. Bebeğiniz altı aylıktan küçükse, bir bardak suya bir kaşık tuz karıştırarak her burun deliğine birkaç damla damlatın.
Haftada 1 kere banyodan sonra 1 litre suya 2 çorba kaşığı tuzu döküp, bu suyu sağ tarafınızdan komple tüm vücuda dökün ve 1 gece böyle kalın. Tuzlu su, tuzun içerisindeki kristaller ve atomlar sayesinde vücuttaki negatif elektriği vücuttan uzaklaştırmaya ve vücudu dinlenmeye yaramaktadır.
Tıpkı bebeği ballamak gibi. Peki tuzlanmayan bebek kokar mı, tabii ki hayır. Tuzlamanın ter kokusuna dair bilinen bir etkisi yok. Ayrıca tuzlamanın bebeğe bereket ve uğur getireceğine de inanılıyor.
Bebek o ortamın mikroorganizmasına alışmalıdır. Ancak dışarıdaysanız, emziği yıkayabilirsiniz. Bebeğinizi, uygun ısıya getirdiğiniz çeşme suyuyla yıkamaktan çekinmeyin. İçme suyuna gerek yok.
Çocuklar için: 2 ila 15 yaş arası çocuklar için bu miktar 5 gramdan daha az olmalıdır. Yaş küçüldükçe miktarda düşürülmelidir. Çocuklar için bu öneri, emzirme veya mama ile beslenme dönemini kapsamaz. Kulanılan tuz iyotlu olmalıdır.
Adana Çukurova'da farklı bir gelenek yaşatılmaya devam ediyor. 'Bebek tuzlama' geleneğiyle yeni doğan bebekler bal, tuz ve şeker karışımıyla yıkanıyor. Bal, tuz ve şeker bir kap içerisinde ılık su ilave edilerek karıştırılıyor. Dünyaya gözlerini açan bebekler bu karışımla yıkanıyor.
Bu durum ise bebeğin yaşamını yitirmesine bile neden olabilecek kadar tehlikeli. Söz konusu tehlikeyi göz önüne alarak annelerin bebeklerini kesinlikle tuzlamamasını tavsiye ediyoruz. Bebeğin hijyenini sağlamak için en uygun ve doğal yöntem bebek banyosu.
İlk bebek banyosunun zamanı ile ilgili doktorların genel tavsiyesi, bebeğin göbek bağının düşmesinden bir gün sonrasıdır. Bebeğin temizliği, göbek bağı düşünceye kadarki sürede, silme banyo ile yapılabilir. Silme banyosu, bebek şampuanlı küçük bir havlu ya da müslin bezle bebeğin yüz ve vücudu silinerek uygulanır.
Anadolu'da bazı bölgelerde bebeklerin; büyüdüğünde terlerinin kokmaması için, doğduktan hemen sonra tuzlandığı bildirildi. Anadolu'da bazı bölgelerde bebeklerin; büyüdüğünde terlerinin kokmaması için, doğduktan hemen sonra tuzlandığı bildirildi.
Bebeğin saçlı derisi haftada bir veya iki kez, gözleri yakmayan bebek şampuanlarıyla yıkanmalıdır. Yıkandıktan sonra sabun artığının kalmamasına dikkat edilmelidir. Banyo bitiminde nemlendiricilerin sürülmesi gerekir. Sürülen nemlendiricilerde katkı maddesi olmaması, kokusuz ve parfümsüz olmasına dikkat etmelisiniz.
Bebeği doğum sonrası tuzla- mak, hassas olan cildinin tahriş olmasına; sarılığı olan bebeğin kulak arkası ya da alnının jiletle kesilmesi bebekte enfeksiyon gelişmesine; kundaklama yapılması bebekte gelişimsel kalça çıkıklığına neden olabilecek geleneksel uygulamalardır (6-8,13).
Bebek, banyo sırasında onu döndürüp çevirirken biraz yorulur. Bu esnada çok hassas olan sindirim sistemi de onu rahatsız edebilir. Bu nedenle bebeğini banyodan önce değil de sonra emzirmen daha doğru.
Bebek Banyo Suyu Kaç Derece Olmalı? Suyun sıcaklığını, kolunuzun iç kısmını suya daldırarak test edebilirsiniz. Ayrıca banyo termometresi de kullanabilirsiniz. En ideal su sıcaklığı 37-38 C'dir.
Banyo saati için en uygun vakit, bebeğin rahat ve uzun uyumasına olanak sağlayan bir zaman dilimi öncesidir. Bu yüzden bebeği beslemeden veya besledikten 1-1,5 saat sonra yıkamak daha doğru olur. Su sıcaklığı bebeğin vücut ısısına yakın olmalıdır. Bu nedenle su sıcaklığının en ideali 36,5 °C'dir.
Sebebinin bebeklerdeki kıl dibindeki salgı bezlerinden alakalı olduğu görülmektedir. Bilhassa kafa kısmında ve yüz kısmında daha aktif çalışan salgı bezlerinden yayılan koku bebeklerdeki mis kokuyu ortaya çıkarmaktadır.
- Bebek ensesinden (boynundan) öpülmez; Bu, çocukta aşırı hassasiyet kazandırır. - Bebekler ayaklarından öpülmez; Ayakları öpülen bebeğin hissettiği 'anormal' değerlilik hissiyle kıskançlığa meyledeceği, bu gibi çocukların anne babalarının kardeşlerine yönelmesinden rahatsız olacakları söylenir.
Bebek tuzlama Türkler arasında yaygın uygulanan bir gelenektir. Özellikler Türkmen (Yörük) yaşama alanlarında daha sık uygulanmaktadır. Bunun yanında Kazaklar ve Kıbrıs Türklerinde de uygulanmaktadır. Tuzlama sıklıkla “bebeğin kokmaması” amacıyla yapılmaktadır.
Sıcak suyla doldurduğunuz küvete yarım bardak tuz ilave edin ve 15 ila 30 dakika kadar bu tuzlu suda cildinizi dinlendirin. Tuz, sağlıklı bir saç derisi için dolaşımı uyararak kepek oluşumunu azaltır.
TUZLU SU İLE YIKANMAK NE İŞE YARAR? Cildin yüzeyin de biriken kir gözeneklere tutunur. Kalıcı olan bu kirden hızla kurtulmak güçlü bir antioksidan gerektirmektedir. Tuz antioksidan açıdan da doğada bulunan en güçlü mineraldir.
Nasıl yapıldığına gelirsek; banyodan sonra haftada 1 defa 1 litre suya 2 kaşık tuz karışımını sağ taraftan başlayarak tüm vücuda dökmek gerekiyor. 1 gece sabaha kadar durulanmadan bu şekilde kalınırsa vücuda sağdan sola pozitif enerji yükleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri