Deride café-au-lait lekeleri adı verilen açık kahverengi lekeler çocuklarda nörofibromatosizin en yaygın belirtileridir ve genellikle doğumda veya yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkarlar. Zararsızdırlar, ancak çocuğunuzda altıdan fazla varsa, muhtemelen NF1'e sahiptir.
Ciltte oluşan bu lekeler genellikle önemli bir sağlık sorunu olmamaktadır. Fakat erken yaşlarda görülen bazı lekelenmeler karaciğer rahatsızlıkları, çillenme ve melasma gibi hastalıklarında habercisi olabilmektedir.
Ciltte oluşan kahverengi lekeler genellikle önemli bir sağlık sorunu oluşturmaz.
Doğuştan olan ciltteki renk bozulmaları, doğum lekeleri olarak adlandırılır. Damarsal ve pigmente olarak ikiye ayrılan doğum lekeleri, çoğu zaman zararsız olan lekelerdir. Kahverengi, gri veya siyah doğum lekeleri doğumdan önce oluşabileceği gibi, doğumdan belirli bir süre sonra da ortaya çıkabilir.
Genellikle açık tenli bireylerde bulunur, ancak koyu deride de olabilmektedir. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte, genellikle 40 yaş ve üzerindeki kişilerde ortaya çıkar. Lekeler iyi huyludur ve melanosit hücreleri öldüren güneşe maruz kaldığında oluştuğu düşünülmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
“Özellikle leke değişik renk tonlarındaysa, asimetrik ve kenarlarında düzensizlik mevcutsa, kanama, kaşıntı, kabuklanma veya üzerinde açık yara gibi bulgular varsa mutlaka uzmana başvurmak gerekir.
Genel olarak, ciltte lekelenmelere en çok yol açan vitaminler C ve E vitaminleridir.
E vitamini, bitkisel yağlar ve badem gibi yağlı tohumlarda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini gibi bazı eksikliklerin kahverengi lekelere neden olduğu düşünülmektedir. Çeşitli ve dengeli bir diyet, vitamin eksikliği riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir. Uzman hekim öncelikle lekenin rengini, oluşumunu inceleyerek lekeye teşhis koyabilmek adına gerekli görüntüleme ve gerekirse patolojik incelemeleri sağlayarak buna uygun tedavileri sunacaktır.
Ciltte çıkan kahverengi lekeler, genellikle herhangi bir sağlık sorunu oluşturmaz. İnsanların kahverengi lekelerden kurtulmak istemelerinin nedeni çoğunlukla estetik kaygıdan dolayıdır. Peki, ciltteki kahverengi lekeler nasıl geçer? Aknelerin neden olduğu ciltteki kahverengi lekeler genellikle kendiliğinden kaybolur.
Melasma; deride güneş gören bölgelerde sonradan or- taya çıkan, kahverengi lekeler şeklinde kendini gösteren bir cilt hastalığıdır. Gebelikle oluşana kloasma adı verilir. Genellikle yüzün iki tarafı da etkilenir. En sık yanaklar, burun, alın ve dudak üstünde görülür.
Deride daha sık lekelenme yaptığı bilinen ilaçlar. Antipsikotikler( imipramine, desipramine, klorpromazin ve fenotiazinler); bu ilaçların kullanımı ile özellikle güneşe maruz kalınan deri alanlarında mavi-gri, morumsu renkte leke, gözde konjuktiva ve korneada da leke olabilmektedir.
Yeni doğan bebekte pek fark edilmeyecek kadar açık renkteyken, giderek koyulaşır. Cilde çok yakın olan kılcal kan damarlarının genişlemesi sonucu oluşur.
Çocuklarda Nörofibromatozis tip 1'de ortaya çıkan beyin tümörlerinin çoğu, düşük dereceli astrositomlardır. Beynin herhangi bir yerinde ortaya çıkabilirler, ancak çoğunlukla optik yol boyunca ortaya çıkarlar ve bu nedenle görüşü etkileyebilirler. Bu tümörlerin çoğu 6 yaşına kadar ortaya çıkar.
Nörofibromatozis Tip 1 von Recklinghausen ya da periferal nörofibromatozis olarak da adlandırılmaktadır. NF Tip 1'de ciltte cafe au lait lekeleri, vücudun her yerinde cilt altında nörofibromlar bulunur. Ayrıca omurgada skolyoz, gözde ve beyinde iyi huylu tümörler görülebilmektedir.
Cilt, uzun süre güneşin zararlı ışınlarına maruz kalması durumunda, aşırı melanin üretimi gerçekleşir ve leke veya lentigo (boyut olarak değişen küçük, yuvarlak ve düz lekelere) oluşumuna yol açar.
Lentigo, cilt yaşlanması ve güneşe maruziyet ile güçlü bir şekilde ilişkili olan özel bir hiperpigmentasyon formudur. Bir lentigo bazen solar lentigo, aktinik lentigo, senil lentigo veya "yaşlılık lekesi" olarak da adlandırılır.
Bier lekeleri sıklıkla idiyopatik yani sistemik başka bir nedeni bağlı olmaksızın ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte Bier lekelerinin gebelik, aort gibi büyük damar anomalileri, kriyoglobulinemi, trombofili, skleroderma renal krizi gibi çeşitli durumlarla ilişkili olabileceği bildirilmiştir.
Çoğunlukla tüketilen gıdalar yoluyla tam olarak alınabilen B12 vitamini vücuttaki eksikliği saç dökülmesi yanında koyu veya açık renkli cilt lekeleri, cilt lezyonları, ağız kenarlarında çatlaklar olarak kendini gösterebilir. B12 vitamini karaciğerin sıhhatı, göz, saç ve deri sağlığı için gereklidir.
D vitamini eksikliği ve cilt sağlığı
İnsülin duyarlılığında azalma ile ilişkili olduğundan, eksikliği de cildi kesinlikle olumsuz etkileyebilir. Kötü bağışıklık fonksiyonu cilt bariyerini zayıflatarak, cilt kuruluğu ve iltihaplanma riskini arttırır. Artan iltihaplanma; sivilce, egzama gibi durumları kötüleştirebilir.
Alyuvar kan hücrelerine kırmızı renk veren hemoglobin demir içermekte ve alyuvarlarda bulunan oksijeni akciğerden dokulara ulaştırmaktadır. Demir eksikliği sivilce oluşumuna neden olmamaktadır.
B12 eksikliği kansızlığa neden olabilir. Pernisiyöz anemi olarak tanımlanan kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma ve halsizlik, konsantrasyon bozuklukları ve göz kararması gelişebilir.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri