Amerikan Pediatri Akademisi ve UNICEF, sırtüstü yatmayı en ideal bebek uyku pozisyonu olarak belirtir.
Bebekler, güvenli bir şekilde uyumaları için sırt üstü pozisyonda yatmalıdır. Sırt üstü yatış pozisyonu, bebeğin ani bebek ölüm sendromu (SIDS) riskini azaltmaya yardımcı olur. Bebeğin yüzü açıkta olmalı ve yatakta yumuşak yastık, peluş oyuncak gibi potansiyel boğulma riski yaratabilecek nesneler bulunmamalıdır.
Yenidoğan Yatırma Şekli
Yenidoğan bebekler, uzun bir süre kendilerini hala anne karnında sanırlar. Bu nedenle yaklaşık 1 ay boyunca cenin pozisyonunda dururlar. 4 aylık olana kadar anne sesi ve annenin kalp atışları onları rahatlatır. Bu pozisyonda rahat edecekleri şekilde uyutulmaları gerekir.
İlk aylardan bebekler günün çoğunu uykuda geçirir, uykuya kendi kendine geçmeyi bu dönemde öğretmeye başlayabilirsiniz. Emerken uykuya dalarsa omzunuza alıp sırtını sıvazlayarak yavaşça uyandırın Uykulu halde fakat uykuya dalmadan önce yatağına yatırın Üstünü örtüp kendi kendine uykuya geçmesini bekleyin.
Yenidoğan bebeklerin yatakları en fazla 10 derecelik bir eğime sahip olmalıdır. Yenidoğan için kesinlikle yastık kullanılmamalı ve sırt üstü yatırılmalıdır. Yenidoğan bebeklerin kafaları genellikle sağa ve sola dönük uyurlar.
İlgili 41 soru bulundu
Bebeklerde kafa şeklini oluşturan en önemli unsur genetik faktördür. Ancak bebeğin anne karnındaki duruş şekli ya da doğumdan sonraki yatış pozisyonu düz kafa sendromuna sebep olabilir.
Yastık kullanmadıklarında da aynı rahatlıkta uyurlar. Uzmanlar 2 yaşına kadar bebeklerin yastıksız yatırılmasını öneriyorlar. 2 yaşa kadar solunum yolunun başlangıcının bulunduğu boynun kısa olması nedeniyle ani bebek ölümleri yaşanabilmektedir. İlk 6 aylık dönemde bebeğinizi emzirme sonrası hemen yatırmayın.
Uyku öncesi banyo yaptırılması, Gece gündüz ayrımının anlaşılabilmesi için ortamın karanlık olması, Bebek yağı ile baş, boyun, bacaklara ve sırta masaj yapılması uykuya rahatlıklar geçmeye yardımcı olur. Uyku arkadaşı pelüş ayı, bebek vb. uykuya geçişi kolaylaştırıcı olacaktır.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
Yenidoğan bebek düz zemine yastıksız yatırılmalıdır. İlk yenidoğan sürecinde yastık kullanmak bebeğin yediklerini çıkartma ihtimali ve kusma sonrası boğulma riski nedeniyle sakıncalıdır. Yenidoğan bebeğin altına serilen çarşaf gergin olmalı veya lastikli çarşaflardan kullanılmalıdır.
Bebeklerde kafatası şekil bozukluğu gittikçe artmaktadır. 1992'den beri Amerikan Pediatri Akademisi, boğulmayı önlemek ve ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini azaltmak için bebeklerin sırtüstü yatırılmasını tavsiye ediyor.
Bebeklerde cadı saati bebeklerin doğumdan sonraki ilk birkaç ayda yaşadığı sıkıntılı ve huzursuz döneme verilen isimdir. Bu dönem genellikle geceleri artan ağlama krizleri, uykusuzluk, iştahsızlık ve huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterir.
9. aydan sonra bebek, geceleri uzun süre kesintisiz uyur. Gündüz iki kere kısa uyku periyodu uygulanır ya da tek gündüz uykusu uyuyabilir. 12. aydan sonra yani bir yaşına girdikten sonra gündüz uykusuna direnmeye başlar.
Bebekler ne zaman döner diye merak ederseniz size öncelikle 2 ay civarı yan yatırıldıklarında bebeklerin sırt üstü dönebileceğini söyleyebiliriz. 4 ay civarı ise sırt üstü yatan bebekler yan dönebilirler. Bu evrelerde oturmaya hazırlanan bebeğin karın ve boyun kaslarının güçlenmesi çok önemlidir.
Sağlık Bakanlığı vatandaşları ani bebek ölümleri konusunda uyararak, bebeklerin bir yaşına kadar kesinlikle yüz üstü yatırılmamasını istedi.
Uyku saatinin gelmesi ile aktiviteler azaltılmalıdır. Ilık bir banyo bebeğinizi gevşetmeye ve uykuya geçişini hızlandırır. Banyo sonrası karnını doyurup nazikçe masaj yaparak gazını çıkarın. Bebeğinizle konuşun, sarılın, şarkı, ninni söyleyin ya da kitap okuyun.
Bebekler yorgun olduklarında ve uyumaya ihtiyaç duyduklarında; ağlama, sızlanma ve esneme gibi belirtiler gösterirler. Bebeğin verdiği sinyalleri kaçırmak ve onu uyanık tutmaya çalışmak uyku sürecinin uzamasına neden olur. Fazla uyarılmış ve çok yorgun bebekler uyumamaya direnirler.
ŞŞŞ-PAT YÖNTEMİ
hafifçe pat pat şeklinde vurulması yöntemidir. Bu yöntemin amacı onu sesinizle sakinleştirmektir.
Yenidoğan döneminde bebeğin altının kuru tutulması için sık olarak altının değişmesi gerekir. Gece beslenme sırasında bebeğinizin altını değiştirmeye gerek yoktur.Uykuda kaka yapmazlar uyanıp da kaka yaparsa altını değiştirmeniz gerekir.
Bebekler serin ortamda çok daha rahat uyurlar. Uyku hijyeni bakımından da ortamın serin olması çok önemlidir. Bebeğinizin ideal oda ısısı 20-21 derece civarında olmalıdır.
HALZEY Kafa Şekillendirme Yastığı Oluşabilicek Kafa Şekil Bozuklarını Engellemek ve ilk 6 Aylık Dönemde Yatma Şekli Sebebiyle Kafa Şekil Bozukluğunun Giderilmesine Yardımcı Olmaktadır. İlk 12 ay Kesinlikle kullanılması önerilmektedir. Ayarlanabilir olması nedeniyle 3 yaşa kadar bebek yastığı olarak kullanılabilir.
Bebeyatmaz, bebeğinizi güvene alırken, size de iç rahatlığı sunar. Bebek oturma aparatı olarak tasarlanan bu ürünün kullanımı da son derece kolay ve pratiktir. 4-12 ay arası bebekler, Bebeyatmazı kullanabilirler.
Sistemin tam olarak işlev görebilmesi için bebeğin en az 2 yaşını geçmesi gerekir. Bu gelişme dönemini göz önüne alan uzmanlar, 2 yaşından küçük bebeklerin yastık kullanmamaları gerektiğini dile getirirler. Eğer yastığı bebeğinize uygun şekilde kullanmazsanız, bebeğinizin solunum sistemi kapanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri