Sadece dönem dönem bebeğin anne ya da babasına daha fazla ihtiyacı olur. Zamanla bu hayranlık geçebilir de. Ya da bebek birdenbire annesine ya da sadece babasına, nedeni belli olmayan bir şeyden dolayı daha fazla bağlanır. Bebekler sık gördüğü, aşina olduğu kimse, ona daha yakın olur.
Bebeklerin pek çoğu baba kelimesinin söylenmesi daha kolay olduğu için ilk olarak baba kelimesini söylese de, genel olarak pek çok bebek 12-15 ay arasında baba ve anne kelimelerini söyleyecektir.
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
Anne-babasının ona kızdığını, yüz mimiklerinden ve ses tonlarından anlayıp ağlamaya başlayabilir. Burada da anne babanın, kendi duygularını ve çocuğun duygularını isimlendirip açıklaması, çocuğa güven verir. On ikinci ayda bebek hem kendi duygularını hem de başkalarının duygularını anlamaya hazırdır.
4 aylık bebek gelişimi
Fakat bu ayda hece benzeri sesler de çıkarmaya başlar. Bu ayda bulduğu her nesneyi ağzına götürerek keşfetmeye çalıştığı için boğulma tehlikesine karşı son derece dikkatli olmak gerekir. 4 aylık bir bebek; Anne ve babasını tanır ve diğer insanlardan ayırt eder.
İlgili 17 soru bulundu
Baba, tıpkı anne gibi çocuğun hem psikosoyal hem psikoseksüel hem de zihinsel gelişiminde rol oynar. Psikoseksüel kurama göre kız çocukları 3-4 yaş civarı babaya yakın olmak isterler. Buna engel olan kişinin anne olduğunu düşünüp anneye kıskançlık beslerler ve daha sonra anneyle özdeşleşerek bu süreci atlatırlar.
Bebeğiniz bir iki yara alabilir; kafa vurma davranışı genellikle bir “kendini yatıştırma” davranışıdır. Bu çocuğunuzun başını kendisini ciddi şekilde yaralayacak kadar vurmasının çok da olası olmadığı anlamına gelir. Bebeğiniz kendi acı eşiğini bilir ve başını vurmak canını acıtırsa kendisini biraz yavaşlatacaktır.
Ebeveyn bebeğin asıl duygusunu ve ihtiyacını anlayamadığı gibi bebek de ebeveyninin tepkisini anlamlandıramaz. Bebeğe bağırmak her ne kadar fiziksel şiddet uygulamak gibi önemli bir sorun gibi görünmese de bir duygusal şiddet türüdür ve sürekli olduğunda bebeğin psikolojik sağlığına ciddi zararlar verebilir.
İstatistikler şunu gösteriyor ki, kadınlar daha ziyade ekonomik veya kariyerle ilgili nedenlerden dolayı bebeklerine ilk 1 yıl kendileri bakıp, sonrasında iş hayatlarına dönmeyi tercih ediyor. Ancak uzmanlara göre, en az ilk üç yıl boyunca bebeğe birebir annenin bakması, daha sağlıklı bir yaklaşım.
Anne adayı tedirgin, stresli veya korku içinde ise kanına salınan stres hormonları plasentadan geçerek bebeğe ulaşırlar. Bu stres hormonları etkilerini bebek üzerinde de gösterecektir.
1 yaşından itibaren bazı bebekler, babalarına birden düşkünlük göstermeye başlayabilir. Günümüzde, bebeklikte bağlanma sürecinin öneminin daha da fark edilmiş olması, babaların da bu sürece daha dikkatli yaklaşmalarına ve sürece daha çok dahil olmalarına sebep olmuştur.
Cadı saati; bebeğin günün belli saatlerinde ve belli bir süre ile ağlaması ve süresi dolmadan susturulamaması durumudur.
Değerli kardeşimiz, Bahsedilen durum hurafeden ibarettir. Hayızlı iken bir bayan yeni doğmuş bebeği de annesini de ziyaret edebilir. Bunda hiç bir sakınca yoktur.
24 aylık bebek dil gelişimi ve 28 aylık bebek dil gelişimi döneminde talimatları yerine getirirler, kendilerini anlatırken kelime ve mimikleri birlikte kullanırlar. 30 aylık bebek dil gelişimi içinde kullandıkları kelime miktarı her hafta artar. “Bu ne?” gibi sorular sorarlar.
Çocuğa bağırmak ve onu yüksek sesle azarlamak, çocuğun benliğinde sarsıcı yaralar açıyor. Hele hele bu olay başkalarının yanında gerçekleşiyorsa çocuk içine kapanıyor ve gelecekte sinik bir karaktere bile dönüşebiliyor.
Gebelik döneminde annenin yaşadığı stres; bebeğin zihinsel gelişimi, fiziksel sağlığı ve kişilik yapısına da etki edebiliyor. Hatta bebeğin yaşamının ilerleyen dönemlerinde kronik hastalıklara yatkınlığını artırabiliyor.
Bebekler Annelerini 6. (Altıncı) Aydan İtibaren Tanır.
Öfkelenen bebeğin şiddetle ve yüksek sesle ağladığını, ağlama krizine girdiğini fark edebilirsiniz. Bebeklerde sinirlilik hali bir isteği veya ihtiyacı gerçekleşmediği için olabilir. Özellikle bu ihtiyaç veya istek uzun süredir erteleniyorsa bebek sinirlenmeye başlayabilir.
2 aylık bebek annesini ve babasını tanır, bilinçli bir şekilde gülümseyebilir. Kucağınıza almanız ya da seslenmeniz onu sakinleştirir. Uyku saatleri düzene girmeye başlar.
Bebekler anne kokusunu kolayca tanıyor çünkü 9 ay onların karnında yaşıyor, doğduğunda ilk onları görüyor. Kalbini oluşturan, atmasını sağlayan da yine annenin nefesi oluyor. Bu yüzden annelerini kokusundan, sesinden tanıyorlar.
6. aydan itibaren bebekler bir şeyleri hatırlamaya başlayabilir. Uzmanlara göre bebeklerin kişileri hatırlaması, onları görme sıklığıyla yakından ilişkilidir. Örneğin bebeğiniz her hafta büyükanne ve büyükbabasını görürse muhtemelen 6 veya 9 aylık olduğunda onları tanıyacaktır.
Düşen bebek ya da çocuk en az 2 saat uyutulmadan gözetim altında tutulmalıdır. Herhangi bir yaralanma, kanama, şuur kaybı ya da havale varsa hemen sağlık ekiplerini arayarak şunları yapın; Havale ya da kusma varsa çocuğunuzun boynunu düz tutarak yan yatırın.
Sarsılmış bebek sendromu (SBS); bebeğin kollarından veya göğsünden tutularak sertçe sarsılmasıyla ortaya çıkan, subdural hematom, aksonal yaralanma ve beyin ödemi gibi ciddi beyin yaralanması, retinal kanama ve ölüme neden olabilen bir fiziksel çocuk istismarı türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri