Van kahvaltısı menüsü tamamen doğal ve yerli ürünlerden meydana gelmektedir. Mevsime göre 20 çeşit ile 35 çeşit arasında servis edilmektedir.
Kahvaltı sofrası; hakiki Van balı, yoğurt kaymağı, sütkaymağı, yayık tereyağı, cacık, otlu peynir, örme peynir, beyaz peynir, kavurmalı-sucuklu yumurta, zeytin, murtuğa, kavut, gencirundan meydana gelir. Günümüzde Van'da 60'a yakın Van Kahvaltı Sofrası bulunmaktadır.
Van kahvaltısı da yakın zamanda meşhur olmuş kahvaltılardan biridir mesela. Sebebi Van'da doğal olarak yetişen ve pek lezzetli olan kahvaltılık pek çok ürünün -bal, peynir, kaymak, tereyağı vb.- bulunması ve bazı girişimcilerin bu ürünleri Van kahvaltısı olarak sunmayı düşünmeleridir.
15 farklı ürünle hem göze hem de mideye hitap eden Van kahvaltısı Guinnes Rekorlar Kitabına da girmişti. Kahvaltı salonu sahibi Faris Gül, “Pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle fiyatlar sürekli yükseliyordu. Bu nedenle her kes memnun olsun diye fiyatı 45 TL olarak sabitleme kararı aldık” dedi.
Cacık içerisinde salatalık, dereotu, sivri biber ve tereyağ vardır, bunlar harmanlanarak cacık olur. Murtuğa yağda unu kavuruyoruz üzerine yumurta kırarak pişirdiğimiz çok güzel bir lezzettir. Kavut için ise tereyağlı eritiriz üzerine kavut unu ekleyerek kavuruyoruz. Afiyet olsun.
İlgili 31 soru bulundu
KAH-VAL-TI. BU ŞEKİLDE AYRILABİLİR.
Afiyet olsun (yakmayın).
Zengin sofrası ile görenleri adeta kendisine hayran bırakan Van Kahvaltısı, günümüzde en meşhur kahvaltılardan bir tanesidir. Süt kaymağı, Van balı, yoğurt kaymağı, cacık, otlu peynir, kavurmalı sucuk, yumurta, zeytin gibi pek çok kahvaltılık Van kahvaltısında ki yerini almaktadır.
Murtuğa, tuzlu ve peynirli çeşidi kuymak, tatlı çeşidi ise un helvasına benzeyen yiyecektir. Van'da içine yumurta konularak hazırlanır. Ağrı mutfağında yumurta konulmaz.
Almanların geleneksel kahvaltı sofralarında Alman tilsit peyniri, yoğun kremalı inek peyniri, ekmek, domuz eti, patates, kaz ciğer, yumurta ve dünyaca ünlü Yulaflı, tahıllı Alman ekmeği bulunuyor.
Kahvaltı ekstraları nelerdir? Yumurta çeşitleri (3 dakikalık yumurta, 5 dakikalık yumurta) sucuk sote, sosis tava, sigara böreği, köylü patates, kaşarlı omlet, mantar sote, domates biber ızgara, yumurtalı kızarmış ekmek vb yiyecekler kahvaltı ekstralarıdır.
Bal, Kaymak, Haşlanmış Yumurta, Nutella, Tereyağı, Siyah Zeytin, Biberli Yeşil Zeytin, Beyaz Peynir, Ezine Peyniri, Kaşar Peynir, Çeşnili Peynir, Yeşil Biber, Domates, Salatalık, Sucuk, Acı Ezme Sos ve Kızarmış Ekmek'ten oluşan zengin içeriğiyle.
Kahvaltı beyne enerji sağlamakta ve öğrenmeyi olumlu yönde etkilemektedir. Sabah kahvaltı yapılmazsa beyinde yeterince enerji oluşamaz. Kahvaltıda yeterli protein tüketilmelidir. Özellikle süt, tahıl ve meyve (Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlilerinden biride meyvelerdir.
Van'da kilimcilik sanatının bu kadar gelişmiş olmasının nedeni İpek Yolu üzerinde yer almasından kaynaklanır. Şehrin tanıtımı açısından da önemli rol oynayan Van kilimleri, kendine has motifleri sayesinde yerli ve yabancı birçok turistin ilgisini çekmektedir.
Kaç Günde Gezilir; Van'ı ortalama 2-3 günde gezebilmeniz mümkün. Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Van'ı yaz aylarında ziyaret etmenin daha uygun olduğunu söyleyerek, kış aylarında da yoğun bir ziyaretçi ağırladığını eklemeliyiz.
Kavut Malzemesi: Sütte bekletilmiş ve öğütülmüş kabuklu buğday unu ile tereyağının kavrulmasıyla üretilen Kavut'un besin değeri yüksek olup, tarihte erken kalkanların gıdası olarak bilindiğinden yöre insanının hem kahvaltı hem de sahur sofrasından yer almıştır.
Van ili sahip olduğu jeolojik yapı gereği önemli perlit ve pomza yataklarına ev sahipliği yapmaktadır.
Van ilimizin etnik yapısına gelecek olursak Van'da Kürtler ve Türkler bir arada yaşamaktadır. Kürtler nüfusun çoğunluğunu teşkil etmektedir. Türkler nüfusun %30 civarıdır. Türkler genellikle il ve ilçe merkezlerinde yaşamaktadır.
Yılın yaklaşık 120 günü havanın açık olduğu Van Türkiye'nin en fazla güneş alan illerinden biridir. Van'ın Urartular döneminde Tuşba adını alması da bu nedenledir. Tuşba “bol güneşli” anlamına gelmektedir. Geçmişten günümüze gelen tarihî birikimi ile öne çıkan Van'ı ziyaret etmek için en uygun dönem yaz aylarıdır.
Serhat Bölgesi (Kürtçe Herêma Serhedê) resmi olarak Türkiye'de Iğdır, Kars, Ardahan, Erzurum ve Ağrı illerini kapsayan bölgedir. Bu bölge İran, Nahcivan, Gürcistan ve Ermenistan ile geçişin olduğu bir yeri temsil etmektedir.
kürtçede kumral anlamına gelen sözcük ve şarkı adı. başka kürtçe sözlüklerde ise gewre için büyük, iri, kocaman anlamında anlaşılmış. karılar koğuşu'nda küçük ve dolaylı mahpus aduş'un anasının adı gevre.
Şivesel olarak, Cumartesi'ye : êvara lahdê/ sebt , Pazar gününe: Lahd, Perşembe'ye êvara înê denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri