Bakliyatlar: Bezelye, fasulye, mercimek, yer fıstığı ve soya fasulyesi iyi birer protein ve demir kaynağıdır. Bu bakliyatları, C vitaminleriyle (domates, narenciye, yeşil yapraklı sebzeler gibi) birlikte almak, demir emilimine yardımcı olur. Bakliyat tüketimi genelde 9 aylık bebek beslenmesi için uygundur.
Anne sütü veya formül mama içerisindeki demir miktarı yeterli olmadığından, bebeklerin 6. aydan itibaren demir depoları boşalmaya başlar. Bu sebeple miniğinize ilk olarak kabak, taze fasulye, muz, armut, havuç ve tatlı patates gibi bol demir içerikli besinleri püre ya da çorba halinde verebilirsiniz.
Sekizinci aydan sonra alışmış olduğu gıdalara baklagilleri ekleyebilirsiniz. Baklagiller biyolojik değeri yüksek protein, vitamin, mineral ve lif açısından zengin besinlerdir. Kırmızı mercimek, yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye ve barbunya gibi.
Kuru baklagiller bebeklere 8. aydan itibaren pişirilip kabukları soyulmalı ve püre şeklinde verilmeye başlanmalıdır. Kuru baklagil yemeklerinin katılığı bebeğin tolere etmesine göre artırılıp 12. aydan itibaren ailenin tükettiği şekilde yemeye alıştırılmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Adı üzerinde ek gıdaya geçerken uygulanan bir kuraldır. Yani bebek anne sütü ya da formül mama ile beslenirken uygulanan bir kuraldır. Bebeğinizi yeni bir gıdayla tanıştırdığınızda 3 gün boyunca başka bir gıda vermemelisiniz. Bir de ilk verilen gıda 1-2 tatlı kaşığı kadar az olmalı, daha fazla verilmemelidir.
Merhaba, 8. aydan sonra başlayabilirsiniz. bu aydan sonra zaten her şeyi yiyebiliyor çorbalarına ya da diğer yemeklere koyabilirsiniz. Ancak soğanı kavurmayın. 9. ayda da sarımsağa başlamanızı öneririm.
Kuru baklagiller bebeklere 8. Aydan itibaren pişirilip kabukları soyulmalı ve püre şeklinde verilmeye başlanmalıdır. Kuru baklagil yemeklerinin katılığı bebeğin tolere etmesine göre artırılıp 12. Aydan itibaren ailenin tükettiği şekilde yemeye alıştırılmalıdır.
Oysa bulgur daha sağlıklı bir yiyecek olarak bebeklere 8 aydan itibaren mama olarak verilebilir. Vitamin ve minareller bakımından sağlıklı ve zengin bir besin kaynağı olan bulgurun mucizesinden bebeklerimizin ve çocuklarımızın de faydalanması gerekir.
Karabuğdaylı Maş Fasulyesi (12+ Ay)
1 yaş ve üzeri bebeklere uygun karabuğdaylı maş fasulyesi yemeğini bebeğiniz çok sevecek.
Bakliyat tüketimi genelde 9 aylık bebek beslenmesi için uygundur.
Ispanağın içinde nitrat var. Bu nedenle bebeğinize çok erken aylarda vermemenizde fayda var. Bazı kaynaklarda bebeğiniz 6-7 aylıkken ıspanağın verilebileceği belirtilse de siz yine de temkinli davranın. Ispanak için küçük gurmenizin 8 aylık olmasını bekleyebilirsiniz.
Bebeğin 8 aylık olduğunda beslenme listesine artık mercimeği dahil edebilirsin. İlk başta, pek çok anneyi endişelendiren mercimeğin bebeğinde gaz yapması.
Bebekler için mercimek çorbası, en az biz yetişkinler kadar çok sevilebilecek bir çorba türü olduğundan 9 aylık dönemde bebeklerde tüketilebilir.
Bebeğiniz 7 aylık olduğunda beslenme düzeninize sabah kahvaltı öğünü ekliyoruz. Yine 3 gün kuralıyla, minik minik tattırarak bunu yapmalısınız. Bebek kahvaltısına tuzsuz lor peyniri ya da akşamdan suya koyduğunuz beyaz peynir, yumurta sarısının dörtte biri ve bir tatlı kaşığı pekmez ile başlıyoruz.
Ayrıca yiyecekler çok küçük parçalar halinde, oturur pozisyonda ve gözünüzün önünde eline verilerek yemesi sağlanabilir. Kuru baklagil yemekleri de bu aydan itibaren verilebilir.( kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, barbunya vb.). 10. aydan itibaren 10 günde bir koyun, kuzu veya dana ciğeri verilebilir.
Bebeklerde salça kullanımı, domates salçası yerine bebek biber salçası ile 6 aydan sonra başlamalıdır. Bebek domates salçası ise 9 aydan sonra yemeklere çay kaşığının ucuyla koyularak 3 gün boyunca denendikten ve bebekte herhangi bir alerjiye sebep olmadığı gözlendikten sonra miktarı arttırılarak kullanılabilir.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir. İstenirse sebzeli veya kıymalı sos da koyulabilir.
Bebekler, 7. ayını doldurduktan sonra 8. ayın içindeyken kıyma tüketmeye başlayabilir. Demir eksikliği riski bu aylarda epey rastlanan bir durumdur ki kırmızı et de en iyi demir kaynaklarından biridir ve hayvansal kaynaklı demir çok kolay emilir. Bu nedenle kıyma bebek beslenmesinde önemli bir yer teşkil etmektedir.
Kuru baklagiller bebeklere 8. aydan itibaren pişirilip kabukları soyulmalı ve püre şeklinde verilmeye başlanmalıdır. Kuru baklagil yemeklerinin katılığı bebeğin tolere etmesine göre artırılıp 12. aydan itibaren ailenin tükettiği şekilde yemeye alıştırılmalıdır.
Karaciğer haricinde tüm sakatatlar, özellikle beyin virüs taşıma ihtimali nedeniyle bebeklere hiçbir zaman verilmemelidir.
1 yaşına kadar tuz yasak!
1 yaşını doldurana kadar bebeğin tuza ihtiyacı yok ve sağlığı için de kesinlikle verilmemesi gerekir.
Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
8. aydan itibaren ise börülce, soğan, dereotu, fesleğen, maydanoz gibi çok yararlı bitkiler beslenmeye eklenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri