1 yaşına kadar verilmemeli. * Vitaminlerini kaybetmemesi açısından tüm sebze ve meyveler haşlandıktan sonra sıvılaştırılmalı. Kabak, patates gibi sebzeler çorba yapılarak altıncı aydan itibaren çay kaşığıyla içirilmeli. Meyvelerden ise sadece şeftali ve elma suyu altıncı aydan sonra biberonla verilmeli.
Küçük bir tencereye patates, kabak, havuç ve soğanı küp küp doğrayın. Maydanozların yapraklarını, pirinci ve et suyunu ilave edin. Yağ gezdirin, tuzunu atın, su ilave edin, hepsini kaynatın. Sebzeler pişince robottan geçirin yada tel süzgeçte ezin.
Havuç, patates ve kabak tam olarak ezilip püre haline getirilir. Zeytinyağı eklenerek mama tamamlanır. 400cc'ye 2 çorba kaşığı z.yağı konur. 3-4 gün (Karışık sebze püresi): Yukarıdaki karışıma 2-3 çay kaşığı pirinç ve her gün yeni bir sebze eklenmelidir.
İlgili 27 soru bulundu
Sebze püresi (patates, havuç, kabak, maydanoz, brokoli vb. sebzeler pirinç, kırmızı mercimek, zeytinyağı ilavesi ile az su veya buharda haşlanır; çatalla ezilir veya tel süzgeçten geçirilir.
Anne sütü bebekler için en uygun besindir. Doktorunuza danıştıktan sonra anne sütünün yetmediği durumlarda 4. aydan itibaren ek gıda olarak Eti Cicibebe Bisküvisi tüketmeye başlayabilirsiniz. Bisküvileri yatar pozisyondayken çocuğunuza vermeyiniz. Çocuğunuza bisküviyi yedirirken yanında olunuz.
Sebze suyu yapımında ağırlıklı olarak tuz, tane karabiber ve tane kişniş tohumu tercih edilir. Damak zevkinize göre suyun rengini değiştirmeyecek ve lezzet katacak başka baharatlarda kullanabilirsiniz.
Kaynamaya başlayan sebze karışımını kısık ateşte yavaş yavaş kaynatmaya devam edin. Sebzeler suyunu bir miktar kaybedene kadar 1-1.5 saat ateşte tutun. Sebze suyu kaynatıldığında kemik suyu gibi üzerinde jelatin bir tabaka bırakmaz.
Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir. İlk meyveler ise mevsimine göre elma, armut, muz, şeftali, kaysı, erik ve avokado olabilir. Daha sonrasında ise yoğurt ek gıdalara eklenebilir.
Havuç ve patates gibi sert sebzeler 10 dakikada haşlanırken, brokoli ve bezelye gibi daha yumuşak sebzeler ise 5 dakika içerisinde haşlanır.
Patatesleri ve havuçları soyuyoruz. Küçük küçük doğrayıp tencereye koyup üzerini gececek kadar su ekleyip ocağa alıyoruz. Haşlandıktan sonra blendıra geçirip zeytin yağı da döküp minik kavanozlarımıza dolduruyoruz. Minik kuşlarımıza afiyet olsun.
Havuç püresini, havuçları dilimleyerek yada birkaç parçaya bölerek buharda yada suda haşlayabilirsiniz. Buharda haşlarsanız da haşlama suyu içme suyu olsun. Haşladıktan sonra çatalla ezebilirsiniz ama yinede fazlaca pütürlü kalıyor bn blender dan geçirdim.
Buharda Pişen Sebzelerin Dokusu ve Lezzeti Daha İyi
Fırında pişen sebzeler dokularını kaybedebilir. Haşlanan sebzeler ise fazla yumuşar, gereksiz su çeker ve erime tehlikesi yaşar. Bu yüzden sebzelerin hem dokularını hem lezzetlerini hem de aromalarını korumalarını sağlayan en iyi yöntem buharda pişirmedir.
- Buharda pişirme: Özellikle ek gıdaya yeni geçen bebeğin için tercih edebileceğin bir yöntem. Buharda pişirme ile sebzelerin besin değerleri en iyi şekilde korunur. Ayrıca bu yöntem sayesinde sebzeler yumuşacık olacak, bu sayede BLW'de kullanabileceğin parmak gıdalar da elde edebilirsin.
Küçük bebeklere 1 yaşına kadar verilecek suyun en az 10 dakika kaynatılması ve ılıtıldıktan sonra verilmesi gerekir. Gereğinden fazla ve defalarca kaynatılan suyun mineral içeriği değişeceğinden bu şekilde verilen su da olumsuz etkilere yol açabilir.
Sebze pişirme
Sebzeleri pişirirken tencerenin içerisindeki suyun az ve kaynar olmasına dikkat etmelisiniz. Sebzelerin rengini koruyabilmesi içinde tenceredeki suyun içerisine limon suyu ve tuz ilave etmelisiniz. Tencereye eklediğiniz bir miktar tuz, sebzelerin içerisinde bulunan C vitamini kaybını önler.
Sebzelerin haşlama suyu kesinlikle dökülmemelidir. Dökülürse suda eriyen vitaminlerin büyük bir kısmı (vitamin C, B2, folik asit vb) suya geçtiği için, besin değeri kaybı çok fazla olacaktır.
Bunun için maksimum 2-3 dakika yeterli. Ancak bu süre sebzeden sebzeye değişebilir. Yeşil sebzeler için maksimum 5 dakika yeterliyken havuç, patates gibi sebzelerde bu süre 10 dakikayı bulabilir.
Soğan, sarımsak gibi fazla sudan hoşlanmayan sebzeler tahtalarda yetiştirilir. Ayrıca ilkbahar döneminde ve kışın fazla su istemeyen salata, marul, turp vb. türlerin yetiştiriciliğinde de kullanılır.
Ayrıca katı sebze sıkacakları ile sıktığınız sebze suyunu hemen tüketmeniz gerekirken, cold press sebze suyunuzu 48 saate kadar dolapta muhafaza etmeniz mümkün. Yine de içeriğinden olabildiğince fazla faydalanmak için aynı gün içinde tüketilmesini öneririz.
Bebekler için en doğal ve en sağlıklı gıda anne sütüdür. Fakat ek gıda verilmek istenirse 4 aylıktan itibaren bebeklere keçi sütü yoğurdu, meyve ya da sebze suları vermek mümkündür. İdeal olarak verilmesi gereken ek gıda püre haline getirilmiş sebzeler olabilir.
Re: mamaya cici bebe katmak
Hazır paket besin ve bebe bisküvisi önermiyoruz. İçlerinde mutlaka katkı maddeleri olabiliyor.
Meyvelere 4. aydan itibaren başlanabilir. Meyveler A ve C vitamini ile früktoz adlı meyve şekeri içerirler.İyice yıkanıp sirkeli suda bekletilip kabukları soyulduktan sonra verilmelidirler.Başlangıç olarak en az alerji yapan elma ,armut , şeftali , kayısı, üzüm , kırımızı erik uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri