Doğumdan hemen sonra ilk ışıkla beraber görme başlar, fakat siyah, beyaz ve gri tonlarda görürler. Doğumdan bir hafta sonra turuncu, sarı, kırmızı ve yeşili görebilirler. Ama mavi ve mor rengi görebilmek zaman alır.
Doğumdan hemen sonra bebeğiniz sadece siyah, beyaz ve gri tonlarında görür. Görmeyi kontrol eden retina ve beyindeki sinir hücreleri tam olarak gelişmemiştir.
Işığın algılanması tam olarak görme sayılamayacağından anne karnında bir görme yeteneğinden bahsedilemez. Bebek ilk doğduğunda aydınlığı ve karanlığı ayırt edebilir, görme tam netleşmemiştir ancak 15-20 santim uzağındaki cisimleri görebilir ve yakınındaki insanlara bakar. Göz teması kurmaya 3 aylıkken başlar.
Bebekler doğduklarında parlak ışığa karşı çok hassastır. Gözbebeklerinin ne kadar küçük gözüktüğünü fark edebilirsiniz, bu da gözlerine giren ışık miktarını kısıtlar. Yeni doğmuş bir bebek perifer (yan) görüşü ile yanındaki bir şeyi görebilir ama merkezi görme halen gelişme aşamasındadır.
Bebeklerin gözleri yeni doğduklarında genellikle gri-mavi renktedir. Ancak zamanla -genellikle bir yaşına kadar- göz renkleri değişir. Saç rengi de genellikle bebekler büyüdükçe koyulaşır.
İlgili 26 soru bulundu
Göz rengi de bebeğin anne ve babasından aldığı gen çiftine bağlıdır. Kahverengi göz rengi yeşil ve mavi gibi açık renk göz renklerine göre baskın, açık renk göz geni ise çekiniktir. Yani bebegin annesinden açık renk babasından koyu renk geni aldığı durumda göz rengi koyu olacaktır.
Göz rengi mavi yada yeşil olan bebeklerin gözleri ilerleyen süreçlerde kahverengi olabilir.Yine göz rengi koyu bir renk olarak görünen bebeklerin de ilerleyen süreçlerde göz renkleri açık bir renge dönüşebilir.
Yeni Doğanda Göz Gelişimi
Yeni doğana yakın mesafeden bakıldığı anda karaltıyı görür. Anne kucağında iken annesinin yüzünü görebilir. 1.aydan itibaren göz teması kurmaya ve gülümsemeye başlar.
3 Aylık Bebek Gelişimi
Artık annesini babasın iyice tanır.
Dr. Sevil Karaman,” Bebekler ilk doğdukları aylarda dünyayı net göremezler. Bebeğiniz doğduktan en az 3 ay sonra sizinle göz teması kurabilir.
Bebekler kısıtlı görme yeteneklerine bağlı olarak hareket eden ya da parlak nesnelere bakar. Bazen tavanın hatları, aydınlatma armatürleri ve onların gölgeleri bebeğin ilgisini çeker. Pek çok bebek kafa kontrolünü henüz tam sağlayamadığı için de tavana ya da ışığa bakabilir.
Bebeğinizin gerçek ten rengi, bir sene içinde yavaş yavaş ortaya çıkar. Bebeklerin yüzde 30 ila 40'ı, yüzlerinde milia ya da moğol lekeleri adı verilen ve küçük sivilceleri andıran beyaz ya da sarı yumrularla doğar. Bunlar genellikle özel bir tedavş gerektirmeden üç ila dört hafta içinde kaybolurlar.
Doğduktan 1 ay sonra da yavaş yavaş değişmeye başlar. Genellikle 6 ile 9 ay arasında göz rengi değişimi durur. Ancak göz bebeği rengi kesinleşme süresi ise 12 ay hatta ileriki yaşlara kadar sürebilir. Bu kesinleşme süresi her bebeğin gelişimine bağlı olarak değişir.
İlk ayda (özellikle ilk iki hafta) ışığa duyarlı değillerdir. 1-2 aylık bebekler net göremezler. 50-100 cm uzaklığı seçerler. 25-50 cm'den ışığı, canlı ve mavi hariç renk, parlak, büyük cisimleri görür.
Yaklaşık 3 ayda bebeğinizin gözleri etrafındaki şeyleri takip etmelidir. Bebeğinizin yakınında parlak renkli bir oyuncak sallarsanız, gözlerini hareketlerini ve ellerini kavramak için ulaştığını görebilmeniz gerekir.
Bu durum size garip görünebilir ama son derece normal bir durumdur. Bazı bebekler ve yetişkinler gözleri hafif açık şekilde uyurlar. Tıbbi olarak açık gözle uyuma durumu zararsızdır, bebekler arasında oldukça yaygındır ve çocuğunuzun bir uyku problemi olduğunu göstermez.
Bebek annesinin kokusunu nasıl tanır? Gebelik sıvısının, anne karnındayken bebeğin ağız ve burnunda dolaştığını söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökçen Erdoğan şöyle konuştu: “Bebekler kokuları ayrıştıramayabilir ama kendilerine yakın, sevdikleri kokuyu hissettiklerinde hareketlenirler.
Bebeğin 3. ayına girdiği zaman yüzünde gerçek bir gülümseme görebilirsin! Artık refleks gülümsemeler yerini gerçek bir gülümsemeye bırakır. Peki ben bu refleks gülümsemeleri gerçeklerinden nasıl ayırt edeceğim, diyebilirsin.
Sevecen bakışlar ve gülücükler kullanarak etkileşim başlatır. Bebeğinizle ritmik hareketler yaptığınızda sesler çıkarır ve/veya ağzını, elini, kolunu ya da bedenini sizinle uyumlu, ritmik şekilde hareket ettirir. Onu kucağınıza aldığınızda ya da sarıldığınızda gevşer ve rahatlamış gözükür.
Bebeklerin uykularında gördükleri bir şeye nazaran refleks (istemsiz) olarak gülmeleri muhtemel (emme refleksi, kavrama refleksi, şaşkınlık refleksi gibi). Yeni doğan bebekler gaz çıkarma esnasında veya sonrasında iyi hissettikleri için de gülümseyebilir.
Hayatta kalmak için gereken emme ve kavrama gibi refleksler gibi bebeğin iletişim kurması için gerekli olan ağlama ve gülme davranışları da doğuştan gelir.
Eğer anne yeşil gözlü baba mavi gözlü ise, bebeklerin göz rengi ya yeşil ya da babanın göz renklerine benzeyerek mavi olacaktır. Büyükanne ve büyükbaba mavi gözlü ise, bebeğinizin mavi göz renkli olma olasılığı yüksektir. Bu durum büyükanne ve büyükbabanın ebeveynlerine kadar gidebilir.
Yeni doğan bebeklerin göz aklarında, burun çevrelerinde ve yüzlerinde görülen sarı renk sarılığın belirtisidir. Sarı renk hastalığın ilerlemesi ile tüm gövdede görülür. Parmakla hafifçe burun ya da karın cildine bastırılıp kaldırıldığında sarı renk daha bariz bir şekilde tespit edilebilir.
Görünüşte aynı göz rengine sahip iki ebeveynin aslında kalıtımsal olarak dışarıdan görünenden farklı göz renkleri özelliklerini içeride, yani hücre içindeki kalıtım materyali olan DNA'larında saklıyor olabilirler. Bu da onların neden farklı göz rengine sahip çocukları olabileceğini açıklar.
Gözümüzde hiç pigment hücresi yoksa, o zaman mavi – yeşil gözlü oluruz. Laser ile boya hücrelerini toz haline getirip bunları iris üzerinden temizlemek mümkün. Bu durumda, kahverengi göz kendiliğinden mavi renge döner.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri