Doğumdan hemen sonra bebeğiniz sadece siyah, beyaz ve gri tonlarında görür. Görmeyi kontrol eden retina ve beyindeki sinir hücreleri tam olarak gelişmemiştir.
Bir Aylık Bebeğinizin Görme Düzeyi
Doğumdan bir hafta sonra kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil renk görülebilir. Fakat mavi ve menekşe rengi farketmesi biraz daha zaman alır.
0-2 ay: 25-50 cm mesafeden ışığı, canlı ve siyah-beyaz rengi, parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar. Annesini fark eder.
Yaklaşık 1 aylıkken küçüğünüz renklerin parlaklığı ve yoğunluğunu fark edebilir. 3 aylık olduğunda bebeğiniz kırmızı da dahil birçok ana rengi görebilmeye başlar. Renklerin çocuğunu, hatta tonlarını görebildiği 4. ay civarında, renk görüşü artık tamamen gelişmiştir.
Bebek ilk doğduğunda aydınlığı ve karanlığı ayırt edebilir, görme tam netleşmemiştir ancak 15-20 santim uzağındaki cisimleri görebilir ve yakınındaki insanlara bakar.
İlgili 27 soru bulundu
Görme gelişim hızı her çocukta farklılık gösterebilir. 0-2 ay: 25-50cm mesafeden ışığı, canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar.
Dr. Sevil Karaman,” Bebekler ilk doğdukları aylarda dünyayı net göremezler. Bebeğiniz doğduktan en az 3 ay sonra sizinle göz teması kurabilir.
Genellikle 6 ile 9 ay arasında göz rengi değişimi durur. Ancak göz bebeği rengi kesinleşme süresi ise 12 ay hatta ileriki yaşlara kadar sürebilir. Bu kesinleşme süresi her bebeğin gelişimine bağlı olarak değişir.
İlk ayda (özellikle ilk iki hafta) ışığa duyarlı değillerdir. 1-2 aylık bebekler net göremezler. 50-100 cm uzaklığı seçerler. 25-50 cm'den ışığı, canlı ve mavi hariç renk, parlak, büyük cisimleri görür.
Her iki tarafın gözleri mavi ise bebeğin göz rengi %99 mavi, %1 yeşil olur. Kahverengi ve mavi gözlü anne ve babadan doğacak bebeğin göz rengi %50 kahverengi, %50 oranında mavi olabilir. Ebeveynlerin göz rengi kahverengi ise bebeklerde göz rengi % 75 kahverengi, %6,25 mavi ve % 18,75 oranında yeşil olabilir.
Genellikle bebeklerin göz rengi yaklaşık 6. aydan itibaren belirginleşmeye başlar. Ancak her bebeğin gelişim dönemi farklıdır. Eğer bebeğinizin göz rengi 6 ayda değişmeye başlamadıysa bu süreç 12 aya kadar da uzayabilir. Bu durum oldukça normaldir.
3 Aylık Bebek Gelişimi
3 aylık bebek; Artık annesini babasın iyice tanır. Sesleri ayırt edebilir ve sizi gördüğü zaman sevincinden kollarını iki yana sallayarak heyecanlanabilir. Yabancılara gülümseyebilir.
Bebekler Annelerini 6. (Altıncı) Aydan İtibaren Tanır.
Göz rengi de bebeğin anne ve babasından aldığı gen çiftine bağlıdır. Kahverengi göz rengi yeşil ve mavi gibi açık renk göz renklerine göre baskın, açık renk göz geni ise çekiniktir. Yani bebegin annesinden açık renk babasından koyu renk geni aldığı durumda göz rengi koyu olacaktır.
Kahverengi gözleri olan ya da koyu renk göz ile dünyaya gelen bebeklerin hiçbir zaman göz rengi değişmez. Genetik anlamda ön görülen pigment oranı zaten mevcuttur. Gri ya da mavi göz ile dünyaya gelen bebeklerde ise pigment oranı düşük olduğu için, doğumdan ilk altı aya kadar pigment koyulaşmaya devam edebilir.
Yenidoğan bebeklerde hıçkırık sıklıkla oluşan bir durumdur. Bu konuda endişe etmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Hıçkırığın nedeni genellikle midenin büyümeye başlaması ve hıçkırığa yol açabilecek olan sinirin uyarılmasıdır. Bu ise bebeklerde sindirim sisteminin işleyişinin yolunda olduğunu gösterir.
Görme gelişim hızı her çocukta farklılık gösterebilir. 0-2 ay: 25-50cm mesafeden ışığı, canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar. Annesini fark eder.
Küçük yaştaki çocuk ve bebekler, meleklerin ve ruhların mahiyetinden habersizdir. Onların melek ve ölen kişilerin ruhlarını görmesi, farklı alemlerde olmaları hasebiyle pek mümkün değildir. Melekler ve ruhlar küçük çocuklara görünse dahi kavrayamazlar.
Ela göz: Kehribar ile yeşil veya mavi ile yeşil ya da mavi ile kehribar çaprazlamalarından doğan melezdir. İrisin merkezine doğru renk yeşile veya kehribara döner, dışı mavi veya yeşil olabilir. Ayrıca her çeşit ela gözde mavi ve yeşil gibi az pigment barındırır.
Saç rengi, doğum sonrası ilk 6 ayda değişebilir.
Bebekler ilk doğdukları zaman irisin pigmentasyon süreci sona ermediği için grimsi ve mavimsi denebilecek bir göz rengine sahiptirler. Ancak koyu tenli yenidoğan bebekler, genellikle koyu kahverengi gözlere sahip olurlar. Açık tenli bebeklerin irisinin rengi ise onlar büyüdükçe değişir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Hamilelikte 1 ay bebek görüntüsü için vajinal ultrason muayenesi gerekir. Embriyo; içinde amniyon sıvısının yer aldığı şeffaf bir baloncukta (amniyon kesesi) yüzen bir karides şeklindedir. Hamilelik kesesi oluştuktan sonra beraberinde bebekte yolk kesesi oluşmuştur. Ancak 1 aylık gebelik muayenesinde bu kese görünmez.
Bebeğin ilk sosyal gülümsemesi yani genel ifadeyle ilk “gerçek” gülüşü genellikle 6-8. haftalarda olur. Bu gülümseme daha çok sizin için gelir; yani anne ve baba için. Bebek kendisi için çok özel olan anne ve babasını gördüğünde mutlu olur, heyecanlanır. Bebek gülerken tüm yüzünü kullanır, sadece ağzını değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri