Ayrıca Karadeniz'de bulunan Sakarya Gaz Sahasında 21 Ağustos 2020 tarihinde keşfedilen ve sonraki tarihlerde güncellenerek 710 Milyar m3 olarak açıklanan yerli doğal gaz rezervi, 2023 Mart ayında ulusal doğal gaz iletim sistemimize dahil edilmiştir.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, çalışmalar sonunda Karadeniz'deki doğal gaz keşfinin 710 milyar metreküpe ulaştığını, bunun sadece meskenlerde kullanılan gaz miktarı ile kıyaslandığında 35 yıl süreyle tüm konutların ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çaycuma-1 sondaj sahasında 58 milyar metreküplük yeni keşfin müjdesini açıkladı. 540 milyar metreküp olarak tespit edilen doğal gaz rezervinin ise 652 milyar metreküp olarak güncellendiğini duyurdu. Böylece toplam rezerv son keşif ve güncellemelerle birlikte 710 milyar metreküpe ulaştı.
“KARADENİZ'DEKİ GAZ REZERVİMİZ 710 MİLYAR METREKÜPE ULAŞTI”
Bu arada bir diğer saha olan ÇAYCUMA-1 kuyusunda da 58 milyar metreküp rezerv keşfi yapıldı. Böylece Karadeniz'deki gaz rezervimiz 710 milyar metreküpe ulaştı. Tabii sadece keşifle kalmadık, Ocak 2021'de kara tesisinin inşasına başladık.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz bölgesinde 58 milyar metreküp yeni doğal gaz rezervi keşfedildiğini açıkladı.
İlgili 43 soru bulundu
Türkiye, eğer 2021 yılı ortalamasıyla doğal gaz tüketirse, Karadeniz'de bulunan 405 milyar metreküp doğal gaz, 12 yıla yakın bir süre için yeterli olabiliyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Petrolleri'nin (TP) milli bir kuruluş olduğunu belirterek, "Bu sahalarda operasyon da bize ait, ortağımız da yok. Bulduktan sonra çıkartmasını da biliriz. Sahibi de işletmesi de TP'nin olacak. Bundan kimsenin endişesi olmasın." demişti.
Doğal gaz ülkemiz için çok önemli olmasının yanı sıra ısınma anlamında vatandaşlarımız içinde ayrı bir öneme sahiptir. Günümüzde ülkemizde bulunan 81 ile doğal gaz verilmektedir. 2015 yılına kadar bazı illerde doğal gaz bulunmuyordu. Bu iller Bingöl, Bitlis, Mardin, Tunceli, Hakkari, Şırnak ve Artvin illeridir.
Ayrıca Karadeniz'de bulunan Sakarya Gaz Sahasında 21 Ağustos 2020 tarihinde keşfedilen ve sonraki tarihlerde güncellenerek 710 Milyar m3 olarak açıklanan yerli doğal gaz rezervi, 2023 Mart ayında ulusal doğal gaz iletim sistemimize dahil edilmiştir.
ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) 2021 raporuna göre, Rusya, 47 trilyon metreküple dünyada kanıtlanmış en fazla doğal gaz rezervine sahipken İran 34 trilyon metreküple ikinci ülke konumunda.
Dünyada bilinen doğalgaz rezervlerinin yaklaşık 70 yıllık ömrü olduğu tahmin edilmektedir. Bilinen doğalgaz rezervleri petrol rezervlerine eşdeğerdir.
Türkiye'de aktif doğal gaz kullanan nüfus yaklaşık 54,8 milyondur. Son 3 yıllık dönemde aktif kullanıcı sayısı 17 milyon (%15 artış) artmıştır. 2016 yılında ülke nüfusunun %54'ü doğal gazı aktif şekilde kullanırken, genişleme yatırımları ile 2020 yıl sonu itibariyle nüfusun %66'sı doğal gaz kullanır hale gelmiştir.
ÜCRETSİZ DOĞALGAZ NE ZAMAN BİTİYOR? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim müjdesi olarak açıkladığı ücretsiz doğalgaz kullanımında sona geliniyor. 24 Nisan 2023'ten 31 Mayıs 2023'e kadar olan 38 günlük ücretsiz doğalgaz 1 Haziran itibarıyla ücretli olacak.
26.12.2022. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, “Fatih Sondaj Gemimiz, Çaycuma-1 sondajında, denizin 3 bin 23 metre altında, 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfetti.
Türkiye, 2023 yılında doğalgaza ilişkin önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Karadeniz gazı, Mart ayında konutlarda kullanılabilecek. 2023, Türkiye için enerjide kilit adımların atıldığı bir yıl olacak.
Türkiye 2021'de doğal gazının yüzde 44,9'unu Rusya'dan, yüzde 16,1'ini İran'dan ve yüzde 15'ini Azerbaycan'dan aldı. Yine aynı rapora göre Türkiye'nin 2008 yılında 1 milyar metreküpe kadar çıkan doğal gaz üretimi, ilerleyen yıllarda düşerek 2021 yılında 415 milyon metreküpe geriledi.
Erdoğan mülkiyeti Türkiye'ye ait olan üç sondaj ve iki sismik gemi arasından Fatih sondaj gemisinin, Tuna 1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfettiğini resmi olarak duyurdu. Erdoğan duyurusunda keşfedilen doğal gazı 2023'te kullanıma sunmayı hedeflediklerini belirtmiş.
'Azerbaycan'da, bugünkü teknoloji ile kanıtlanmış 1,5 milyar ton petrol ve 2,2 trilyon metreküp doğal gaz rezervleri bulunduğunu'' ifade eden Aliyev, şöyle devam etti: 'Azerbaycan'ın yıllık petrol üretimi 50 milyon ton düzeyinde bulunmaktadır.
HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, doğal gazın en pahalı olduğu illeri sıraladı. Buna göre, ilk sırada metreküp birim fiyatı 2,07 olan Ağrı bulunuyor. Ağrı'yı Van, Batman, İstanbul ve Ankara takip ediyor.
Geçen yıl dünyada kanıtlanmış en fazla doğal gaz rezervine sahip ülke, 38 trilyon metreküple Rusya olarak belirlendi. Bu ülkeyi 32 trilyon metreküplük doğal gaz rezerviyle İran ve 24,7 trilyon metreküple Katar izledi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), 2020 yılı doğal gaz sektör raporuna göre Türkiye'de doğal gaz üretimi yapılan iller Adıyaman, Çanakkale, Düzce, Edirne, İstanbul, Kırklareli ve Tekirdağ'dır.
“Karadeniz'in SASB sahası üretimin hayata geçmesiyle birlikte Türkiye ve Avrupa'ya daha çok doğalgaz sağlayabilecek büyük bir potansiyel taşımakta.” Trillion Energy Karadeniz SASB sahasının yüzde 49 hissesine sahip. Sahanın kalan yüzde 51 hissesi ise TPAO'ya ait.
Enerji Bakanının açıklamalarına bakarsak rezerv 710 milyar metreküpe çıktı ama son keşif 58 milyar metreküp. Bu da Türkiye'nin bir yıllık tüketimine eşdeğer yani büyük bir rezerv değil. Ama çalışmalar devam ediyor şimdiye kadar on kuyu açıldıysa 2026 yılına kadar bir otuz kuyunun daha açılması gerekiyor."
Karadeniz'de keşfedilen 710 milyar metreküplük doğalgaz rezervi gündemde yer alıyor. Denizin yaklaşık 2000 metre altında Deniz Tabanı Üretim Tesisi'nden boru hatlarıyla karaya taşınacak olan gazın Filyos'tan devreye alınması için geri sayım sürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri