Özellikle ailesinde alerjik hastalık olmayan çocuklara fıstık ezmesi, ezilmiş badem gibi ürünler ile de başlangıç yapılabilir. Çünkü kuruyemişlerin, alerji dışında akciğere kaçma riski de vardır. Bu nedenle fıstık ezmesini ekmeğe sürerek, badem de ezilerek yulaf ezmesi içinde verilebilir.
Kuruyemişe başlarken bebeklere direk kuruyemiş verilmemelidir, kuru yemiş içeren gıdalarla beslenmeye başlanmalıdır. Ceviz bebeklerde başlangıç için çok sağlıklı ve uygun bir kuruyemiştir.
1) Kalp Dostu Fındık
Fındık, her yönüyle sağlık dostunuz olacak. Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır.
Antep fıstığı: Kuruyemişler içerisinde antioksidan içeriği en yüksek olanı. Böbrek ve safra kesesi ağrılarını dindirici etkisi bulunur. Ceviz: Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu bitki bazlı omega 3 yağ asidini barındıran tek kabuklu kuruyemiştir.
Ceviz tüketiminin bebekler için uygun aralığı 6 ay ile 36 ay arasında değişmektedir. Doktor kontrolü ile cevizle tanıştırılması gereken bebeklerde cevizi seçerken bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Kabuklu bir ceviz alımında ağırlıkta göz önünde bulundurulmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Ancak kuruyemişlere geç başlamanın besin alerjisi gelişmesini anlamlı derecede önlemediği anlaşılmıştır. Amerika Pediatri Akademisi kuruyemişlere geç başlanması görüşünü günümüzde değiştirdi ve kuruyemişlere 6 aylık bebeklerde katı gıdaların başlanmasıyla birlikte başlanabileceğini bildirdi.
Çocuklara Ne Zaman Kuruyemiş Verilmelidir? Bebeğinizin egzama veya gıda alerjisi geçmişi yoksa, katı gıdaya başladıktan kısa bir süre sonra yani 6 ay gibi erken bir zamanda kuruyemişleri deneyebilirsiniz.
Kuruyemişlere genellikle 12 ay ile 36 ay arasında başlanması tavsiye edilir.
Cevizin yanı sıra kaju da çocuklar için oldukça faydası bulunan kuruyemişlerden biridir. Yeterli miktarda kaju tüketimi de çocukların kemik ve kas gelişiminde olumlu sonuçlar doğurur. Bununla birlikte Antep fıstığı, fıstık içi ve fındık gibi kuruyemişleri de çocuğunuzun aperatif öğünleri arasında bulundurabilirsiniz.
Bebeklerde (1 yaş üzeri) günlük yarım ceviz içi yeterlidir. Ayrıca evde ceviz sütü yaparak bunu kek, krep, kurabiye gibi gıdaların yapımında kullanabilirsiniz.
Özellikle beyin gelişimi, kalp ve damar sağlığı üzerinde birçok olumlu etkisi mevcuttur. Uzmanlar, bebeklere 6 ay ile 36 ay arasında ceviz verilmesinin uygun olduğunu belirtmektedir. Ceviz, yalnızca bebekler için değil her yaş grubundaki insanın tüketmesi gereken besinler arasında yer almaktadır.
Doğal Tahin (8+ Ay) - 300 G
Yerli susamdan elde edilmiştir. 8 ay ve üzeri bebeğiniz ve sizler pekmez veya keçiboynuzu özü ile karıştırarak kahvaltılarınıza lezzet katabilirsiniz.
Evde peynir yapılamayan durumlarda yağı- tuzu azaltılmış peynirler akşamdan suda bekletilerek 8. ay itibariyle verilebilir ya da tuzsuz lor- labne peyniri tercih edilebilir.
İçeridiği krom ve lifler sayesinde tokluk hissi verir. Zayıflama diyetlerinde ara öğünlerde tokluk hissi vermesi ve kan şekerini dengelemesi için iyi bir ara öğündür. Antioksidan bakımından da zengindir. Protein bakımından zengin olduğu için kas kitlesini korur, spor yapanlar için iyi bir besindir.
Kuruyemişler, paketlenirken kullanılan teknoloji sayesinde sofralarınıza "el değmeden" hijyenik olarak ulaşır. Genellikle sıcakken tüketimi daha çok sevilse de kuruyemişi bu şekilde tüketmek sağlıklı değildir, çünkü sıcak, kuruyemişin üzerinde zararlı bakterilerin üremesine ve besin değerini yitirmesine sebep olur.
Bir Avuç Kuruyemiş Yeterli
Uzmanlar çerezlerin günlük tüketim miktarının 7 ile 59 gram arasında olmasının ideal tüketim miktarı olduğunu belirtmektedir. Bu da yaklaşık olarak bir avuç kuruyemişe denk gelmektedir.
D vitamini içeren başlıca kuruyemişler kaju ve fındıktır.
Kaju: Fıstık Gibi Meyve! Kaju meyvesi, çiğ veya kavrulmuş olarak tüketilebilir. Kaju ağacı üzerinde yetişen yiyecek, fasulye ve böbrek şekline benzeyen formu ile diğer fıstıklardan ayırt edilir.
Ek gıdaya geçişte verilmemesi gereken besinler
Çilek, kiraz, ahududu, portakal, kivi gibi meyveler ve yumurta beyazı alerji riski nedeniyle küçük bebeklere verilmemelidir.
3 yaşından önce aspirasyon riskini önlemek için tüm kuruyemişler küçük parçalar halinde ve ebeveyn kontrolünde verilmelidir. Beklemiş ve bayat kuruyemişlerin kanserojen bir madde AFLOTOKSİN içerdiği unutulmamalı ve taze kuruyemişler tüketilmelidir.
Badem (Prunus dulcis), gülgiller (Rosaceae) familyasının Prunoideae alt familyasından meyvesi yenebilen küçük bir ağaç türüdür. Badem bu ağacın meyvesidir.
Kuru baklagiller bebeklere 8. Aydan itibaren pişirilip kabukları soyulmalı ve püre şeklinde verilmeye başlanmalıdır. Kuru baklagil yemeklerinin katılığı bebeğin tolere etmesine göre artırılıp 12. Aydan itibaren ailenin tükettiği şekilde yemeye alıştırılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri