Bebeklerin derin uykuya geçmeleri yaklaşık olarak 20 dakika sürer. Özellikle ilk birkaç ayda bebeğiniz derin uykuya geçene kadar onun yanında kalmanız uyandığında sizi yanında bularak kendisini güvende hissetmesi ve yeniden uykuya dalabilmesi açısından yararlı olacaktır.
Öncelikle onun uyumasını engelleyen faktörleri elemek gerekir. Bebeğin derin uykuya dalması bazen 30 ile 60 dakika arasında sürebilir.
2-3 aylık dönemde 3-4 saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. Aktif uyku %43'e düşer. 3 aylık olduklarında bebeklerin %71'i tüm gece boyunca uyurlar. 4 aylık dönemde, geceleri daha uzun; gündüzleri daha kısa uyurlar.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
İlgili 44 soru bulundu
Yaklaşık 4 aylık olan bir bebek, yatağına tek başına bırakıldığında kendisi uykuya dalabilir. Üstelik bu dönemlerde, bebeğinizi gece beslemek amacıyla uyandırmak zorunda kalmazsınız. Gece yarısı bebeğinizi doyurduğunuzda onu sabah saatlerine kadar tok tutacaktır.
Ve 4-6 ay arasında bebekler uyku eğitimi için hazır olurlar ve geceleri 8-12 saat kadar uyuyabilirler.
Bebeklerin uykuları 45-50 dk'lık döngülerden oluşur ve her döngü geçişinde ilk uykuya daldıkları koşulları ararlar, bulamazlarsa da ağlayarak uyanırlar. Yani ilk uykuya geçiş aşamasında bir şekilde bebeğinizi destekle uyutarak yatağa koysanız bile 45-50 dk sonra aynı koşulları bulamadığı için ağlayarak uyanacaktır.
1 aylık olduğunda bu süre 12-16 saate düşer. Ancak uyuma süreleri genellikle 2 ila 4 saati geçmez. Bu nedenle geceleri altını değiştirmek, beslemek veya rahatlatmak amacıyla sık sık uyanmanız gerekebilir. 6 – 8 haftalık olan bebeğiniz artık geceleri daha fazla, gündüzleri daha az uyumaya başlar.
2-3 ay arası, 24 saatte ortalama toplam 14-16 saat civarı uyku ihtiyaçları oluyor, bunun 8-9 saatini gece 22.00-23.00 ve sabah 7.00 arası gibi blok şekilde düşünebilirsiniz. 2-3 ay arası dönemde bebeğinizin aşırı yorgun hale gelmeden uyanık kalabileceği süre ortalama 75-90 dakika civarında.
Bebekler yorgun olduklarında ve uyumaya ihtiyaç duyduklarında; ağlama, sızlanma ve esneme gibi belirtiler gösterirler. Bebeğin verdiği sinyalleri kaçırmak ve onu uyanık tutmaya çalışmak uyku sürecinin uzamasına neden olur. Fazla uyarılmış ve çok yorgun bebekler uyumamaya direnirler.
Bebeğiniz yenidoğan ya da ilk 5 ayında ise uyku sorununun temelinde genellikle bebeklerde gaz sancısı yatar. Bebeği besledikten sonra gazını çıkarmanız, sessiz, loş, ılık bir odada sizin sıcaklığınızı hissedeceği şekilde uyutmanız işleri kolaylaştırabilir. Bazen ılık bir banyo sonrası bebek daha kolay uyuyabilir.
Bebek huzursuzluğu ile başa çıkmaya çalışan çoğu anne baba huysuz bebekler ne zaman düzelir? sorusuna yanıt arar. Bebeğinizin sorununu doğru şekilde tespit edip uygun yöntemlerle rahatlamasını sağlayarak huzursuzluğa son verebilirsiniz. Sebep gaz ise ortalama 3-4 ay sonra huysuzluğun geçeceğini söylemek mümkündür.
Yenidoğan bebekler ne kadar çok uyusalar da REM uykusunda oldukları için derin uykuya dalamazlar ve sürekli uyanırlar. Uyku sırasında çok fazla hareket ede4, özellikle gece uykularında rahatsız sesler çıkarır, uykusu sık sık kesintiye uğrar.
Yeni kazandıkları tüm bu yetenekler bebeklerde heyecan yarattığından yaşadıkları değişim onlarda uyku gerilemesine sebep olabilir. Yine her bebeğin farklı olduğu gerçeğini unutmadan uyku gerilemesinin 8-9-10. Aylar içerisinde herhangi bir zamanda gerçekleşebileceğini bilmekte yarar vardır.
Büyüdükçe algısı açılan çocuğun, uyku süresi de kısalır. Büyüme hormonu saat 22.00 civarında n en yüksek düzeylere ulaşır. Bu nedenle çocuk hangi yaşta olursa olsun, bu saatlerde derin uykuda olmalıdır.
Bu iki uyku döneminden ilki REM (Rapid Eye Movement) uykusudur. “Hızlı Göz Hareketleri” kelimelerinin baş harflerinden oluşan REM uykusu rüyaların görüldüğü dönemdir. REM uykusuna geçmeden önce Non-REM (Hızlı Göz Hareketlerinin Olmadığı) uykusu adı verilen dönem yaşanır. Non-REM uyku döneminde rüya görülmez.
#Uyuyan bebekleri uyandırmak için en kolay yöntem vücut ısınızı bebeğinize hissettirmeniz olacaktır. Nazikçe okşayarak, temas ederek gerekirse yatağından kaldırıp göğsünüze yatırarak bebeğinize dokunmanız etkili olacaktır.
1 aylık bebekler genellikle günde 15-16 saat uyur. Gün içinde uyku aralıkları bebekten bebeğe farklılık gösterir. Acıktıklarında ya da altları pislendiğinde bebekler uyanır. Beslenmeleri tamamlanıp altları temizlendiğinde tekrar uyuyabilirler.
Kim West'ten Sandalye Yöntemi
Dünyaca ünlü uyku koçu Kim West tarafından geliştirilen bu metod, sandalye yöntemi olarak da bilinir. Kim West metodunda bebeğe temas etmeden onun yanında olduğunuzu göstermeniz gerekir. Zaman içerisinde güven kazanan bebek, bir süre sonra tek başına rahatlıkla uykuya dalabilir.
Uyku saatinin gelmesi ile aktiviteler azaltılmalıdır. Ilık bir banyo bebeğinizi gevşetmeye ve uykuya geçişini hızlandırır. Banyo sonrası karnını doyurup nazikçe masaj yaparak gazını çıkarın. Bebeğinizle konuşun, sarılın, şarkı, ninni söyleyin ya da kitap okuyun.
ŞŞŞ-PAT YÖNTEMİ
hafifçe pat pat şeklinde vurulması yöntemidir. Bu yöntemin amacı onu sesinizle sakinleştirmektir.
BayBay Night Damla Melisa İçeren Takviye Edici Gıda, yüksek etkinlik sağlayarak orta ve güçlü aktiviteleri ile sirkadiyen ritmin düzenlenmesine destek sağlar. Ürünün içeriğinde doğal melisa, ıhlamur ve papatya bitki özlerinin birleşimi bulunmaktadır. Takviye edici gıdalar günlük beslenmenin yerine geçemezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri