Liselere Geçiş Sistemi (LGS), Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan liseye geçiş sınavı sistemidir.
LGS, MEB tarafından “Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav” şeklinde isimlendirilen bir sınav modelidir. Bununla birlikte LGS nasıl yapılır, okul seçimi, LGS 2023 ne zaman gibi konular da cevabı merak edilen konulardır.
Millî Eğitim Bakanlığı, 2013–2014 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınav sisteminin kaldırıldığını, yerine ise 5 Kasım 2017 tarihinde, Liselere Geçiş Sistemi'nin (LGS) getirildiğini açıkladı.
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, liselere yeni eğitim modeline ilişkin, "Bu sistemin ilk sınavı, 2024 yılında yapılacak." dedi.
Fotoğraflı sınav giriş belgesi okul müdürlükleri tarafından elektronik ortamdan alınıp onaylanarak sınav salonunda hazır bulundurulacaktır. Öğrenciler herhangi bir işlem yapmayacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
En zor lgs hangi yıl sorusunun cevabı herkes için değişse de, 2022 yılında yapılan lgs sınavının Türkçe sorularının oldukça zor olduğu dile getirilmektedir.
Sınavda değişiklik yok
LGS merkezi sınavında oturumlar, sınav süreleri, soru sayıları ve ders dağılımlarında herhangi bir değişiklik yapılmadığını bildiren Özer, "Geçen yıl olduğu gibi 2023 yılında da sınav uygulaması iki oturum halinde gerçekleştirilecek. Öğrencilere hepsi çoktan seçmeli toplam 90 soru sorulacak.
Öğrenciler ve velileri yakından ilgilendiren açıklamada, MEB 2022 LGS Konuları 'nda herhangi bir değişiklik olmayacağını açıkladı. İki oturumdan oluşan LGS'de iki oturumda aynı gün içerisinde yapılacak. 2024 LGS sınavında adaylar sadece 8.Sınıf işlenen konulardan da sınavda sorumlu olacaklardır.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın son açıklaması ile birlikte 2023 LGS konuları belli oldu. LGS Konuları ilk dönem işlediğimiz konulardan oluşacak ve soru sayısında herhangi bir değişiklik olmayacak.
Şurada Paylaş! Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav 4 Haziran 2023 Pazar günü düzenlendi. LGS sınavı, 15 bin 532 okulda ve 81 bin 570 salonda gerçekleştirildi. İki oturumda uygulanan sınavda 465 bin 274 sınav görevlisi yer aldı.
LGS 2023 SINAV TARİHİ NE ZAMAN? Mili Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yapılan açıklamaya göre "Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki mekezi sınav, 4 Haziran 2023 tarihinde gerçekleştirilecek. Şimdiden sınava girece tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum."
2024 LGS kalktı mı? LGS sınavının tamamen rafa kaldırılıp yerine başka bir sistem getirilmesi şu an gündemde olmasa bile bu, ilerleyen süreçte böyle bir karar verilmeyeceği anlamına gelmiyor. Hâlihazırda bu konuyla ilgili resmi mercilerden herhangi bir açıklama yok.
Sözel ve Sayısal olmak üzere iki oturum halinde yapılan sınavda öğrencilere toplam 90 soru soruldu. Sınav eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in "Deprem nedeniyle bu yıl öğrencileri çok zorlamayacağız" yönündeki açıklamalarına uygundu. Sınav son yılların en kolay LGS'si olarak değerlendirildi.
LGS'nin Amacı Nedir? LGS, Merkezi Sınavla öğrenci alacak fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, mesleki ve teknik anadolu liselerinin anadolu teknik programları ve özel program ve proje uygulayan ortaöğretim kurumlarına öğrenci seçmek amacıyla yapılmaktadır.
Her yıl yaklaşık 1,5 milyon öğrencinin katıldığı Liselere Geçiş Sistemi yani LGS, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığının 2018-2019 eğitim öğretim yılında TEOG sınavı yerine uygulamaya geçirdiği ortaöğretime geçiş sistemidir. Liseye Geçiş Sistemi, beceriye dayalı olup mantık ve akıl yürütme yeteneğini ölçer.
Cevap: 2010 girişliler için LGS sınavı kaldırılmadı.
LGS'de devletin 100 puan vermesi gibi bir durum kesinlikle bulunmuyor. Katsayıları farklı olan soruları cevaplayan adayların puanları kendi verdikleri yanıtlara göre hesaplanıyor.
LGS'de sadece 8. sınıf konularından 1. dönemi dahil olacak, 2. dönemi dahil olmayacak. Bu yıl LGS'ye girecek öğrencilerimiz 2. dönem konularından, YKS'ye girecek öğrencilerimiz ise 12. sınıfın 2. dönem konularından sorumlu tutulmayacaktır." ifadelerini kullandı.
İlköğretimden ortaöğretime geçiş sınavı sistemi LGS, daha önceden adı TEOG olan sınavının yerini almıştır. LGS - Liseye Geçiş Sistemi, PISA ve TIMSS soruları esas almaktadır. Bu PISA ve TIMSS sorularında öğrencilerin beceri temelli mantık muhakeme yeteneğini ölçemeye yönelik bir sınavdır.
BUGÜN yapılan 2023-LGS (Liselere Geçiş Sistemi) sınavının genel olarak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayınlanan örnek sorular paralelinde olduğuna dikkati çeken Bahçeşehir Koleji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan, kavramsal bilgi ve çıkarım yapma gücünü ölçen soruların ağırlıkta olduğunu kaydetti.
LGS sınavı zorluk düzeyi yüksek bir sınav olduğu için LGS'ye hazırlanan ve yüksek hedefi olan öğrenciler 8.sınıftan önce de çalışmaya başlamalıdır.
Sınavda 3 yanlış 1 doğruyu götürür ve mazeret sınavı bulunmamaktadır. Bir önceki sistem olan TEOG sistemine göre sorular daha seçicidir ve öğrencilerin genel kanaatine göre LGS daha zordur. Öğrenciler sınava gelirken yanlarında geçerli kimlik belgesi (T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı veya T.C.
Genel olarak değerlendirildiğinde bu yıl yayınlanan örnek sorularda 2023 LGS matematik sorularından daha zorlayıcı sorular mevcuttu. 2023 LGS fen bilimleri soruları geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında zorlayıcı soruların ağırlıkta olduğu, okuduğunu anlama becerisinin ölçüldüğü bir sınavdı.
'FEN BİLGİSİ ALANI GEÇMİŞ YILLARA GÖRE ZORDU' Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, öğretmenlerin verdiği bilgiye göre özellikle Fen Bilgisi sorularının geçmiş yıllara göre en zor sınavı olduğunu söyledi. Erdem, "Öğretmenlerimiz Fen Bilgisi ve Türkçe alanında soruların zor olduğunu söylediler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri