Bir çok anne geleneksel olarak bebeklerine bulgur yerine pirinç ve nişasta maması veriyor. Oysa bulgur daha sağlıklı bir yiyecek olarak bebeklere 8 aydan itibaren mama olarak verilebilir.
Yapısındaki B1 vitaminleri minik gurmelerin gelişmekte olan sinir ve sindirim sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynar. Bulgur pilavı tüm bebek ve çocukların da severek tükettiği bir tam tahıl yemeğidir. Gurme Bebek'in tüm bulgur tarifleri için tıklayın. Bebeklerin 6. aydan itibaren tam tahıllar tüketmesi gerekir.
Onun için glutenle ilgili tanışma sürecini 7. 8. aydan itibaren mutlaka planlamış olmanız gerekiyor. Orada da kullanabileceğimiz en besleyici besin tabii ki de bulgur. İnce bulgur da kullanabilirsiniz, böyle kalın, pilavlık bulgur da kullanabilirsiniz.
Yıkayıp temizlediğimiz semizotları yaprakları minik minik doğranır. Bulgurlar hafif pişmeye başlayınca pilavın suyuna eklenir. Pilavın biraz lapa olması gerekiyor, bu yüzden su oranını duruma göre arttırabilirsiniz.Bulgurlar piştiğinde ağzı kapatılarak demlemeye alınır ve ılık servis edilir. Afiyet olsun.
Her ne kadar 1 yaş bebek de yiyebilir desek de taneleri nefes ile soluk borusuna kaçabileceğinden biraz sulu yedirmek daha ideal olur. Nefesini ayarlayamaz ise bebeğin soluk borusuna bulgur taneleri kaçabilir. Bulgur, demir ve kalsiyum içerir. Lifli olduğu için de ayrıca iyi bir gıdadır.
İlgili 35 soru bulundu
Her ne kadar malzemeleri +8 aya uygunsa da doku itibariyle 8 aylık bebekler bulgur pilavı yemekte zorlanabilir. O nedenle +10 ay yazmayı uygun gördüm. Bu bulgur pilavı yetişkinlerin de damak tadına uygun olduğu için malzemeler aile boyuna uygun olarak hazırlanmıştır.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir.
Duru Bulgur Beslenme Uzmanı Diyetisyen Seçil Kenar, bebeklerin sekizinci aydan itibaren tam tahıllar tüketmesinin önemine dikkat çekerken, geleneksel pirinç unundan yapılan mamalar yerine daha sağlıklı bir seçenek olan bulgurlu mamayı öneriyor.
9. Ayını dolduran bebeğinizin beslenmesinde beyaz un yerine, tam tahıllı unları tercih edebilirsiniz. Sebze çorbalarının içine pirinç ekleyerek bebeğinizi ilk tahılı ile tanıştırabilirsiniz. Daha sonra kahvaltı ve ara öğünlerinde kıvam ve doyuruculuk arttırmak için buğday ya da bulgur kullanabilirsiniz.
Sebzeli kavanoz ek gıdası da bu dönemde de bebeğinizin beslenmesine yardımcı olur. Sebze çorbalarına haftada 3 gün 1 ceviz büyüklüğünde kırmızı et ya da kıyma, haftada 2 gün tavuk ve 2 gün de balık ilave edebilirsiniz. Yayla, tarhana, şehriye ve mercimek bu dönemde tüketilebilir çorbalar.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir.
Bebeğinizin beslenmesinde kırmızı et ve beyaz et, 7. aydan itibaren tüketilirken cıva oranı yüksek olmayan deniz ürünleri, 8. aydan itibaren tüketilebilir. Bakliyatlar: Bezelye, fasulye, mercimek, yer fıstığı ve soya fasulyesi iyi birer protein ve demir kaynağıdır.
Pirinç veya çeltik, buğdaygiller (Poaceae) familyasından bir tahıldır. Buğday ve buğday içeren tüm ürünler, içinde gluten olduğu için 8. aydan sonra öneriliyor. İrmikte 8. aydan sonra verilebilecek bir tahıldır. 6. ayda ise sadece yulaf ve pirinç öneriliyor.
7 aylık bebek neler yiyebilir? Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir.
Doğal ve Sağlıklı Bebek İrmiği (6+ Ay) - 250 G
Protein değeri en yüksek olan durum buğdayı irmiğini, bebeklerin en kolay sindirebildiği en ince haliyle siz minik gurmelerimize sunuyoruz.
6-7-8-9 Ay Bebek Beslenmesi
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
9-11 aylık bir bebeğe bu dönemde anne sütüne ek olarak 3 ana öğün ve 1-2 ara öğün verilmelidir. Bebek öğün aralarında ve sonrasında her istediğinde emzirilmeye devam edilmelidir. Bebeğinize bir öğünde vereceğiniz toplam ek besin miktarı 1-1,5 çay bardağı (125-190 ml) kadar olmalıdır.
Bağırsaklar için de sağlıklı bir besin olması yönüyle, bulgur diyette kilo vermeye destek olan bir karbonhidrat kaynağıdır. Tabi sağlıklı ve faydalı diye ölçüyü kaçırmamak gerekli. Diyet öğünlerinize dikkat edip bulguru tükettiğiniz sürece, bulgur ile zayıflamanız mümkün olacaktır.
1 yaşına kadar tuz yasak!
1 yaşını doldurana kadar bebeğin tuza ihtiyacı yok ve sağlığı için de kesinlikle verilmemesi gerekir. Çünkü bu yaşlar aşırı sodyum, yani tuz tüketimine bağlı ileri yaşlarda gelişebilecek tansiyon hastalığı yönünden belirleyici bir dönemdir.
Bulgur yüksek miktarda lif içerir ve çocukların sindirim sisteminin doğru çalışması için önemlidir. Bulgurun yapısındaki B1 vitaminleri çocukların sinir sisteminin gelişmesinde önemli oynar. Bulgur tam tahıl tanımına uygun bir besindir.
Sağlıklı ve dengeli beslenmek isteyen kişilerin kısırlık bulgur tüketmesi tavsiye edilmektedir. Lifli bir gıda olduğu için kabızlığın önüne geçer ve bağırsak kanserini önler.
İçeriğinde B1 vitamini, magnezyum ve folat içeren bulgur sinir sistemi ve sindirim sistemi için önemli rol oynar. Bulgur yüksek oranda mineral ve vitamin barındırdığı için bağırsakların düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlar. Kabızlığı önleyen bulgur aynı zamanda zihni dinlendirir ve yüksek oranda enerji sağlar.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri