Koku duyusu en kötü duyusudur. Sadece annesinin kokusunu alabilir o da sadece biraz. Ayrıca yüz kasları gelişmemiştir ve gülmesi imkansızdır.
Bulutların arasında yaşayan Unutuluş Melekleri, yeryüzüne sarkan ışık huzmelerine tutunarak yeryüzüne inerler. Melekler, yeni doğan bebeklerin üst dudağıyla burnu arasındaki boşluğa parmaklarıyla dokunarak, bebeklerin anne karnındayken gördüğü her şeyi unutmalarını sağlarmış.
Küçük yaştaki çocuk ve bebekler, meleklerin ve ruhların mahiyetinden habersizdir. Onların melek ve ölen kişilerin ruhlarını görmesi, farklı alemlerde olmaları hasebiyle pek mümkün değildir. Melekler ve ruhlar küçük çocuklara görünse dahi kavrayamazlar.
Bazen bebelerimizin, özellikle de yeni doğmuş bebeklerin uykularında bile güldüklerini gözlemlemişinizdir. Bu dönemde bebekler gülse bile bunun, uykusunda irkildiğinde aniden ayak ve kollarını oynatması gibi fiziksel reflekslerinden kaynaklandığını bilin. Çünkü bu dönemde henüz duyguları tam olarak gelişmemiştir.
Refleksif Gülme
Bebeklerin uykularında gördükleri bir şeye nazaran refleks (istemsiz) olarak gülmeleri muhtemel (emme refleksi, kavrama refleksi, şaşkınlık refleksi gibi). Yeni doğan bebekler gaz çıkarma esnasında veya sonrasında iyi hissettikleri için de gülümseyebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Kendi yerlerinde yatarken öpülmekten ve elleri ile ayaklarını oynatarak hareketler yaptırılmasından hoşlanırlar.
Çoğu ebeveyn için bebeğine aşık olma süreci doğumdan önce başlar. Bebekler ise ebeveyne olan sevgi hislerini doğumdan sonraki 2-4 ay arası dönemde net şekilde göstermeye başlarlar. Bebeğinizin sizinle bağ kurmaya başladığını, ona gösterdiğiniz duygusal tepkilere karşılık almaya başladığınızda anlarsınız.
Dışarıdan ek besin almayıp anne sütü ile beslenen ve henüz tam gelişmeyen ter bezlerinde saklanan bu koku, bebeklerde sıcakta kalsa dahi bezler yeterince gelişmediği için hiç kötü koku çıkarmaz.
Görme gelişim hızı her çocukta farklılık gösterebilir. 0-2 ay: 25-50cm mesafeden ışığı, canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar.
Evet, bebekler doğdukları andan itibaren rüya görmeye başlarlar. Hatta özellikle ilk haftalarında zamanlarının büyük çoğunluğu uykuda geçtiği için rüya deneyimini de yoğun şekilde yaşarlar. Rüya, hafif uykuda görülür. Uyku derinleştiğinde rüyalar da azalır.
Bunun nedeni ise gözlerinin parlak ışığa karşı çok hassas olmasıdır. Bebekler yakındaki nesneleri görebilse de merkezi görüş henüz gelişme aşamasında olduğundan, 20-30 santimetreden daha uzaktakileri göremezler.
Yenidoğan bir bebek retina ve beyindeki görme sinirleri tam olarak gelişmediği için nesneleri ve kişileri net olarak göremez. İlk haftasında sadece 30 cm uzaklıktaki kişi ve nesneleri gölgeler şeklinde algılar. Zamanla gözler görmeyi öğrenir ve hızlı bir şekilde uyarıcıları netleştirmeye başlar.
0-2 ay: Bu dönemde bebekler 25-50 cm mesafeden ışığı, mavi renk hariç canlı ve tek renkli (mavi hariç), parlak ve büyük cisimleri görür, ışığa bakar. 0-2 ay arasında anneyi de fark eden bebekler, çevredeki cisimleri daha iyi görür.
Bebek ilk doğduğunda aydınlığı ve karanlığı ayırt edebilir, görme tam netleşmemiştir ancak 15-20 santim uzağındaki cisimleri görebilir ve yakınındaki insanlara bakar. Göz teması kurmaya 3 aylıkken başlar.
Yeni Doğanda Göz Gelişimi
Yeni doğana yakın mesafeden bakıldığı anda karaltıyı görür. Anne kucağında iken annesinin yüzünü görebilir. 1.aydan itibaren göz teması kurmaya ve gülümsemeye başlar.
Melekler kendilerinin melek olduğunu gizlemedikleri sürece peygamberler genel olarak melekleri görebilmektedirler. Peygamber meleği gördüğü halde beraberindeki insanlar onları görememektedirler. Bazı durumlarda melekler insan kılığına bürünerek hem peygamberlere hem de diğer insanlara görünebilmektedirler.
Bunun yanında bebeğin göz rengi genellikle 6-9 sonra belli olmakta bazı durumlarda bu süre 12 ay, nadiren de olsa 12 aydan fazla olabilmektedir. 12 aydan önce göz rengi yeşil, gri veya mavi gibi görünen bebeğin göz rengi değişerek kahverengi olabilmektedir. Kahverengi göz rengi ise değişiklik göstermez.
Bebekler Annelerini 6. (Altıncı) Aydan İtibaren Tanır.
Bebeğin doğumunun kırkıncı gününe dair dinen yapılması gereken herhangi bir işlem bulunmamaktadır. Kırk gün boyunca bebeğin ve annenin evden dışarı çıkmaması, bebeğin kırkının çıkarılması gibi uygulama ve inanışların dinî bir dayanağı yoktur.
Adı “ûd”dur bu kokunun. Hindistan başta olmak üzere Uzakdoğu Asya'da son derece yaygın bir ağacın yağından elde edilir. Evet, yanlış okumadınız, bir ağacın reçinesinden bahsediyoruz.
Bebeğin kakası yenidoğan döneminde kokusuz oluyor. Ancak zaman ilerledikçe anne sütü alan bebeklerin kakası ekşi kokabiliyor.
Halk arasında bebeklerin masumiyet koktuğu, o saflığın kokularına yansıdığı söylenir; hatta koku “cennet kokusu” diye tabir edilir. Peki, bebeklerin bu kadar güzel kokmasının nedeni nedir? Bu durum bilim adamlarına göre bebeklerin kıl diplerinde bulunan salgı bezlerinden kaynaklanıyor.
11 Aylık Bebek Gelişimi
Oturduğu yerden ayağa kalkabilir ve geri oturabilir. Bebeğiniz söylenenleri net şekilde anlar. Dokunsal faaliyetlere karşı ilgisi en üst seviyede olur.
İnleme: Hava yetersizse, vücut çocuk her nefes aldığında havayı akciğerlerinde sıkıştırarak akciğerlerin açık kalmasına neden olur. Solunum sıkıntısının bir başka hayati belirtisi olan sürekli bir inlemeye neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri