Bebeklerin ek gıda döneminde ete alışmaları için çorbaların içerisinde et suyu veya yağsız kuzu eti katılabilir. Daha sonra bu maddeler çorbadan çıkarılarak kırmızı et sunumuna geçilebilir. Kırmızı ete başlama dönemi genel itibariyle 8. ay olarak karşınıza çıkar.
Bebekler ete nasıl alıştırılır? Altıncı ayda çorbalarına pişme sırasında yağsız parça kuzu eti ve et suyu katılır ama daha sonra bu et çorbadan çıkarılır ki bu sayede bebekler et tadı ve kokusuna alışırlar.
Bir bebeğin ortalama yiyeceği kıyma miktarı günlük olarak bir ceviz büyüklüğüdür. Bu büyüklükte kıymayı bir tatlı kaşığı yardımıyla alıp buzdolabı poşetine koyup poşetin ağzını bağlayalım. Sonra da ellerimizle pres yaparsak çözünmesi daha kolay, ince bir disk formu kazanmış olur kıyma, çözünme süresi kısalmış olur.
Kullanacağınız zaman daha kolay çözünmesi için, streç filmle sardığınız bebek kıymaya tıpkı bir burger köftesi gibi ince diskler oluşturacak şekilde elinizle şekil verebilirsiniz. Çözülme süresinin kısalması, bakteri oluşumunun da önüne geçecektir.
Et suyu veya kemik suyunun lezzet arttırıcı rolü dışında pek fazla faydası bulunmamaktadır. Ancak kemik tek başına kalsiyum, magnezyum, fosfor kaynağıdır, et ise protein, demir, enerji, B grubu vitamin kaynağıdır. Ancak etteki ve kemikteki bu önemli besin ögeleri haşlanmaları ile suyu geçmez.
İlgili 36 soru bulundu
Kolay emilebilir demir ise bebeklerin kansızlık sorunu yaşamasının da önüne geçer. Ek gıdaya geçişte kırmızı etin kıyma şeklinde verilmesi ve kuzu gibi küçükbaş hayvan etlerinin tercih edilmesi önerilmektedir.
Yapılan araştırmalara da dayanarak 6.aydan sonra %30 ile başlanan ek gıda aylar geçtikçe artırılmalıdır. Ancak bu geçişlerde anne sütü kesilmesi gerektiği anlamına gelmez. Faydalarını sıraladığımız kemik suyunun peki zararı var mı diye soracak olursanız, herhangi bir zararının bulunmadığını söylemek gerekir.
Eti tencereye alıp haşlayalım. Daha sonra sebzeleri de atıp et suyu ile bütün malzemeler pişene kadar haşlayalım. Ocaktan almadan önce zeytinyağını da koyup ekleyelim. Dilerseniz etleri daha da küçültebilirsiniz.
Kuzu kuşbaşılari bebeğinizin yiyeceği büyüklükte kare kare doğranıp yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişerken başka tencerede küp küp doğranan patatesler su ile sotelenir. Sonrasında küp küp doğranmış diğer malzemelerde eklenerek azcık daha pişirilir. Pişen malzemeler ve et az tereyağında sotelenir.
Kuzu incikler düdüklüye konulur su eklenir ve 30 dk pişirilir. Soğuyunca kapağı açılıp sebzeler eklenir. Tekrar 30 dk pişirilir ( bebeklerimizin çiğneyebilmesi için etin önceden pişmesi daha yumuşak olmasını sağlıyor) 12 aydan büyük bebekler için tuz atılabilir.
Tavuk, bebeklere ilk olarak tanıştırabileceğiniz et çeşidi olarak önerilir. Aynı şekilde hindi eti de protein açısından besleyicidir ve bebeğinizin yemeklerinde kullanmanız için uygundur. Başlama ayı uzmandan uzmana değişse de 6-8 aylık önerilmektedir. Doktorunuza da danışarak bu aylarda başlayabilirsiniz.
Piyasada bulunan tavuklarla ilgili çok miktarda spekülayonlar olduğundan tavuk eti olarak organik tavuğun eti tercih edilmelidir. 7 ay ve üzeri bebeğinize çorba öğünü olarak rahatça verebilirsiniz.
1- 7 aylık bebekler için şehriye çorbası
Tüm sebzeleri yıka, soy ve küçük küçük dilimle. Zeytinyağını bir tencereye al, sebzeleri üstüne ekle ve birkaç dakika kavur. Sebzelerin üzerine su ekle ve yumuşayıncaya kadar pişir. Pişen sebzeleri blender'dan geçir.
Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir. Et pişirirken içi ile dışının aynı oranda pişirilmesi önemlidir.
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
Bebekler 7. ayını doldurduktan sonra 8. ayın içindeyken kıyma tüketmeye başlayabilir. Demir eksikliği riski bu aylarda epey rastlanan bir durumdur ki kırmızı et de en iyi demir kaynaklarından biridir ve hayvansal kaynaklı demir çok kolay emilir. Bu nedenle kıyma bebek beslenmesinde önemli bir yer teşkil etmektedir.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Eğer vaktim çok diyorsanız, çelik tencere ya da granit tencerede 60-70 dakika kadar haşlayabilirsiniz. Kemiksiz parça etleri haşlarken taze kekik ya da defne yaprağı ekleyebilir, etin yoğun kokusunu hafifletebilirsiniz. Haşlama esnasında yağ eklemeyiniz; çünkü etin kendi yağı, ete lezzetini verecektir.
Birkaç Damla Sirke Eti Yumuşatır, Pişirme Süresini Kısaltır! Son olarak etleriniz pişerken üzerlerine damlatacağınız bir kaç damla sirke, hem etlerinizin yumuşacık olmasını hem de çok daha kısa sürede pişmesini sağlayacaktır.
Haşlama için en uygun etler kemikli, özellikle kuzu gerdan ve ilik kemiği içeren parçalardan olmalıdır. Kasabınızdan isteyeceğiniz bodigo jöleli yapısıyla haşlamaya en uygun olarak haşlama suyunu jelleştirir.
Terbiyesi 1 cam kaseye yoğurt, limon, un ve yumurta sarısını koyup çırpın. Pişen etin suyundan terbiyeye azar azar ilave ederek ılıklaştırın ve kıvamını açın. Pişmiş yemeğin içine terbiyeyi ilave ederek karıştırın. 5 dakika daha orta ateşte pişirerek ocaktan alın, sıcak servis yapın.
Kemiklerimizi yıkayalım sonra tencereye koyup tencere gibi kaynamaya bırakalım. Kaynamaya çıkınca çıkan köpükleri alıp ,içine isteğe göre patates ,havuç, soğan ve sarımsak ekleyebilirsiniz. Ocağın en küçük gözüne koyup altı kısık bir şekilde 9-12 saat kaynatabilirsiniz.
Kalsiyum ve Omega-3 Desteği Şart
Vücutta bulunan kalsiyum oranının büyük bir bölümü kemik ve dişlerde. Bu yüzden kemik gelişimi için oldukça önemli olan kalsiyumu yeterli düzeyde alabilmesi için bebeğinize; yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli ve badem gibi yiyeceklerden oluşan beslenme listesi hazırlayabilirsiniz.
Bazı uzmanlar kuzu gibi küçükbaş hayvanların, dana gibi büyükbaş hayvanlara göre daha az yabancı madde ve ilaca maruz kaldıklarını söylüyorlar. Bu nedenle de bebeklerini iyi beslemek isteyen annelere kuzu ve oğlak etini öneriyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri