Bebek beslenmesinde kullanılacak zeytinyağı çeşidi ise asit oranı 0,3-0,5 arasında olan sızma zeytinyağı olmalıdır. Zeytinyağının herhangi bir oksidasyona uğramaması için saklama koşullarına çok dikkat edilmelidir. Işık ve yüksek ısıdan uzak tutulmalıdır.
Yani ilk 6 ay bebeğiniz tüm beslenme ihtiyacını anne sütü ile karşılar. 6. ayını dolduran bebeğinize ise ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. Ek gıdaya geçen 6 aylık bebeğiniz zeytinyağı tüketebilir.
Bebek doğduğunda henüz dış dünyaya karşı bir savunması olmadığından, bağışıklık sistemi de oldukça zayıftır. Bu sebepten dışarıdan korunmaya mecburdur. Bu bağlamda bebekler ilk doğduğunda tüm vücuduna sızma zeytinyağı ile güzelce masaj yapılır ve kundaklara sarılır. Kısa sürede tüm vücudunun bu yağı emdiği görülür.
Bebek yenidoğan kabızlığı yaşıyorsa, sadece anne sütü ile besleniyorsa bebeğe günde 2 kez 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı verebilirsiniz. Kakası sert ise mutlaka doktorunuza danışmalı ve kendi beslenmenizi düzenlemelisiniz.
Bebeklerinize çok rahatlıkla içirebilirsiniz. Bebeklerin biberonlarının içine veya bebek mamalarının içlerine bir küçük çay kaşığı zeytinyağı koyabilirsiniz. Bebeklerin gazı gider, rahatlar ve büyümesi de kolaylaşır."
İlgili 45 soru bulundu
Bebek beslenmesinde en kritik dönem ilk 6 ay olarak görülüyor.
Bebeğin kaka yaparken zorlanması kabız olduğu anlamına gelmez. Ancak kaka yaparken çok zorlanıyor ve 3-4 günden uzun süre aralıklarla dışkılama yapıyorsa kabız olduğu söylenebilir. Bebeklerde kabızlık ayrıca, gıda alerjisi veya gıda zehirlenmesi gibi hastalıkların işareti de olabilir.
Bebeklere ya da çocuklara doğrudan zeytinyağı içirmek doğru değildir. Tam içtiği esnada öksürükle zeytinyağı akciğerlere kaçabilir ve kabızlıktan daha tehlikeli bir tablo ortaya çıkabilir. Kabız olan çocuğa lifli gıdalar verilmeli, yemeklere zeytinyağı katılmalıdır.
Sıcak banyo, bebeğin dışkısını daha kolay atmasına yardım edebilir. Ayrıca banyo sırasında onun karnına masaj yapmak da faydalı olabilir. Anüsün dış tarafına krem veya vazelin sürmek de onun kakasını yapmasını kolaylaştıracaktır.
İnek sütü: Beslenmede inek sütünün tercih edilmesi, alerji veya çeşitli sindirim problemlerinin yanı sıra kabızlık gelişimini de tetikleyebildiğinden bebeklerin diyetinde 1 yaşına kadar inek sütüne yer verilmemesi tavsiye edilir. Pirinç içerikli mamalar: Pirinç, suyu emerek dışkının katılaşmasına yol açan bir maddedir.
"1 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketin"
Günde en az 2-2.5 litre su tüketilmeli. Zeytin, üzerine dökülen kekik ve zeytinyağı ile tüketildiğinde, kabızlık sorununa iyi gelir. Zeytinyağı, bağırsaktan yiyecek geçişini sağladığı için, sabahları aç karnına 1 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketmek fayda sağlar.
Sancı çeken bebeklerin sırtına veya karnına zeytinyağı ile masaj yapmak ya da ılık bez koymak da bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştıracaktır. Bebeği hafif hareketlerle sallamak ve kucakta gezdirmek de rahatlamasını ve gaz çıkarmasını sağlamaktadır.
Bıngıldak nedir? Yetişkinlerin aksine bebeklerde birbirine sıkı sıkıya bağlı olmayan kafatası kemikleri bulunmaktadır. bebeklerde kafatası kemiklerinin tam olarak oluşmamasın en önemli nedeni bebeklerin doğum kanallarından geçerken zorlanmaması içindir.
Özellikle sabahları, aç karna zeytinyağı içmek mideyi rahatlatır. Mide yanması ve gaz gibi problemleri ortadan kaldırır.
Zeytinyağının uzun süreli fazlaca kullanımı faydadan çok zarar verebilir. Özellikle aşırı şekilde içilerek tüketilmesi sindirim sisteminde ishal gibi olumsuz sonuçlara neden olur.
Bebekler için zeytinyağı seçimi
Bebeğin için alacağın zeytinyağının asitliği 0.3-0.5 arasında olması gerekiyor. Erken hasat zeytinyağlarının asitlik ve oksidasyon oranı daha düşük olduğu için bebekler için daha faydalı olduğu biliniyor.
Bebekler neden ıkınır sorusunun sindirime dayalı bir diğer cevabı da kabızlık şeklindedir. Bebeğinizin 2. aydan sonra kabızlık sorunuyla karşılaştığını gözlemleyebilirsiniz. Bu duruma yalancı kabızlık denmekle beraber dışkı sert olmasa da bebeğin dışkılarken zorlanmasına ve zorlandığı için biriktirmesine dayanır.
Kaka yaparken öne eğilmesini sağlayın.
Ayrıca çocuğun ayakları yere tam basmalı, dizleri poposundan daha yüksekte konumlandırılmalıdır. Çocuk hafifçe öne eğilmeli, dirseklerini dizlerine koymalı ve omuzları yuvarlak ama omurga düz olmalıdır. Uygun kaka pozisyonu oldukça basit ve büyük bir fark yaratabilir.
Bebeğinizin poposuna gliserin veya vazelin sürerek onun rahatlamasını ve kakasını daha kolay yapmasını sağlayabilirsiniz. 4 ay ve üzeri olan bebeklere, öğünlerinin yanında elma suyu, erik suyu, armut suyu veya şeftali suyu verilebilir. Bebeğe egzersiz yaptırmak da başka bir çözüm yoludur.
Prof. Dr. Canan Karatay bebeklerin biberonlarının ya da bebek mamalarının içerisine bir küçük çay kaşığı zeytinyağı koymanın, bebeklerde gaz problemine iyi geldiğini söylüyor.
Bu çubuğu bebeğin kakasını yaptığı yere pamuğun bittiği yere kadar nazikçe sokun 10 dk sonra bebek kakasını yapacaktır. 1-3 aylık gibi erken dönem yenidoğan bebeklerde zeytinyağı kullanmadan önce doktora danışmalıdır.
Kucakta veya bebek arabasında gezdirmek, hafifçe sallamak, sarılmak, yumuşak bir battaniyeye sarmak, ninni söylemek, müzik dinletmek, araba ile gezdirmek, emzik vermek faydalı olabilmektedir. Bebeğin karnına ılık havlu koymak, ılık yağ ile karnına masaj yapmak, ılık su ile banyo yaptırmak etkili olabilmektedir.
Formül mamayla beslenen bebeklerin en az günde 1 kez kaka yapması beklenir. Bebeğin 2 gün veya daha uzun süre kaka yapmaması kabızlığa dair bir belirti olabilir.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Bebeklerin dünyaya tam olarak gelişmemiş bir mide-bağırsak sistemi ile gelmesi gaz sancılarının ana nedeni olarak bilinir. Gaz sancıları genelde bebekler 2-3 haftalıkken başlar, 4-6. haftalarda daha da sıklaşır ve 3. aydan sonra yavaş yavaş azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri