Çocuğunuzdan Islık Benzeri Ses Geliyorsa… Özellikle çocuklarınız nefes alırken hışıltılı ya da ıslık sesine benzer sesler çıkarıyorlarsa mutlaka bir hekime gitmelisiniz. Hışıltı veya bilimsel adıyla "vizing", akciğerlere bağlanan orta ve küçük soluk borularının daralmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durum.
Özellikle yeni doğmuş ve birkaç aylık bebeklerde görülen hırıltının sebebi burunlarında bulunan kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının normal insanlara göre daha dar olmasıdır. Ayrıca bebeklerin bronşlarının çok küçük olması nedeniyle burada biriken balgam benzeri sıvılar, bebeğin nefes almada zorlanmasına sebep olur.
Huzurlu bir ortamda yaklaşık dokuz ay geçirdikten sonra yeni bebeğiniz muhtemelen tüm o yeni gürültüler ve algılardan tedirgin olmaktadır. Ağlaması, hızlı hareketleri ve iç çekmelerinin hepsi yepyeni bir şeyler yaşadığı anlamına gelir.
İkinci ayın başlamasıyla birlikte bebekler agulama diye nitelendirilen sesler çıkarmaya başlar. Bu sesler daha çok “ooo”, “aaah” gibi açık ünlülerden oluşur. İlk olarak bu sesleri çıkarmaya başlamasının nedeni dil, dudak ve dişle daha az eklemleme gerektirmeleridir.
Bebeklerin uykuda ağlaması genellikle açlık nedeniyle olur. Bebeğinizi sık sık beslediğinizden emin olun. Bebeğiniz ağladığında onu sakinleştirmek için ses tonunuzu yumuşatın, ninni ya da şarkı söylemek onun sakinleşmesine yardımcı olabilir. Bebeğin ağlaması gaz sancısından kaynaklanabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Evet, bebekler doğdukları andan itibaren rüya görmeye başlarlar. Hatta özellikle ilk haftalarında zamanlarının büyük çoğunluğu uykuda geçtiği için rüya deneyimini de yoğun şekilde yaşarlar. Rüya, hafif uykuda görülür. Uyku derinleştiğinde rüyalar da azalır.
Bu iki uyku döneminden ilki REM (Rapid Eye Movement) uykusudur. “Hızlı Göz Hareketleri” kelimelerinin baş harflerinden oluşan REM uykusu rüyaların görüldüğü dönemdir. REM uykusuna geçmeden önce Non-REM (Hızlı Göz Hareketlerinin Olmadığı) uykusu adı verilen dönem yaşanır. Non-REM uyku döneminde rüya görülmez.
Uykuda korkma: Yenidoğan bebekler uykularında korkarak bebeklerde gerinme hareketi dediğimiz tepkileri verebilirler. Bebeğin uykuda korkmasının sebebi genellikle gördüğü rüya değil, kendisinde veya etrafında yaşanan fiziksel bir değişimdir.
Anne sütü ile beslenen bebeklerde gaz problemleri sıklıkla görülmektedir. Bebekler uykusunda gaz çıkarma ihtiyacıyla aniden sıçrayarak uyanabilir. Aniden uyanma durumuna bebeğin ağlaması eşlik edebilir. Gaz çıkarma ihtiyacı ile uykusundan aniden uyanan bebekler için bu durum normal karşılanmaktadır.
Bebeklerin bazıları geceleri uykuda ses çıkarır. Bu bebeğin derin uykuya geçerken çıkardığı seslerdir. Bu aşamada bebeği kucağa almamak, temasta bulunmamak ve uykuya geçişini beklemek gerekir. Bebeklerin uykuya geçişini kolaylaştırmak için beyaz gürültü kullanılabilir.
Bebekler ne zaman sesli gülmeye başlar? Bebeğin bilinçli bir şekilde gülmeye başladıktan sonra buna küçük kıkırdamalar eşlik edecek ama asıl kahkahalarını 5. ayından itibaren duyacaksın. Bu dönemden itibaren bebeğin göbeğiyle birlikte kahkahalar atarak seni son derece şaşırtabilir!
Mırıldanma (Babbling) Dönemi (3-6 Aylar Arası)
Ses oyunu (Vocal play) ya da “agulama” olarak da bilinen bu dönemde bebek “b, m, p” gibi dudak seslerini çıkarmaya başlar, sesli ve sessiz harfler içeren tek heceler üretir. Sesli oyun gığıldamadan farklı olarak temelde sosyal etkileşime yanıt şeklinde değildir.
Bebekler de konuşuyor
Bebeklerin ağlarken bu doğal refleksleriyle bir takım sesler çıkardığını anlatan Yusufoff, ”neh” sesinin ”açım', ”Ovh”un ”uykum var”, ”Heh”in ”rahatsızım”, ”eh”in ”Gazım var”, ”Eair”in ise ”karnım ağrıyor” anlamına geldiğini ifade etti.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
Solunum güçlüğü belirtileri
Solunum sayısının normalden fazla yani dakikada 20-40 arasında olması, göğüs kafesinde çekilmeler olması, burun kanatlarının açılıp kapanması, inleme, cilt renginin morarması ve solunumun aralıklı durması belirtiler arasında sıralanıyor.
Bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamanın en hızlı ve pratik yolu bebeğin ensesine ya da göğüs kısmına dokunmak. Bebeğin ensesi ya da göğsü normalden soğuksa bu durum büyük ihtimalle bebeğinizin üşüdüğüne işaret ediyor. En garanti yöntem ise bebeğin vücut sıcaklığını termometre yardımıyla ölçmek.
Aynı zamanda bebeğin beslenememesi, emme isteksizliği, inlemesi, burun kanatlarının açılıp kapanması, göğüs kafesinde çekilmelerin olması da solunum sıkıntısı olduğunun göstergeleridir. Şiddetli solunum sıkıntısı çeken bebeklerin cilt renginde morarma ve solunumun zaman zaman kesilmesi de görülebilir.
Huzursuz bebek sendromu, 1 yaş altındaki bebeklerde görülen ve aşırı sinir, çığlık atma, bağırma ile karakterize olan durumları ifade eder.
Çok sık tekrarlayan ateş, burun tıkanıklığı ya da akıntısı, emme güçlüğü ile birlikte olan öksürük, nefes almada güçlük ya da farklılık bir hastalık belirtisidir. Bazı bebekler ilk aylarda çok sık hıçkırırlar. Bunun belli bir nedeni yoktur ve genellikle bebeği rahatsız etmez.
Doğum travmaları, kas tonusunda zayıflık gibi bazı durumlarda moro refleksi geç görülmeye (5-7 aylar arasında) başlanır ve bir yaşa kadar devam eder. Refleksin tek taraflı yokluğu ise, beyindeki lokal hasara ya da doğum travması nedeniyle oluşan yaralanmaya işaret etmektedir.
Bebeklerin uykularında gördükleri bir şeye nazaran refleks (istemsiz) olarak gülmeleri muhtemel (emme refleksi, kavrama refleksi, şaşkınlık refleksi gibi). Yeni doğan bebekler gaz çıkarma esnasında veya sonrasında iyi hissettikleri için de gülümseyebilir.
Yenidoğan bebeklerdeki birçok refleksten biri de moro refleksidir. Moro yani “sıçrama” refleksi, yenidoğanların tamamında olan ve doğuştan gelen bir reflekstir. Sinir ve kas sisteminin koordinasyonunu gösteren bu refleks, doğumdan belli bir süre geçtikten sonra ise kaybolmaktadır.
2-3 ay arası, 24 saatte ortalama toplam 14-16 saat civarı uyku ihtiyaçları oluyor, bunun 8-9 saatini gece 22.00-23.00 ve sabah 7.00 arası gibi blok şekilde düşünebilirsiniz. 2-3 ay arası dönemde bebeğinizin aşırı yorgun hale gelmeden uyanık kalabileceği süre ortalama 75-90 dakika civarında.
Yenidoğanlar, ilk haftalarda 3-4 saatlik bloklar halinde yaklaşık 16-20 saat uyuyabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri