Taşınmaz bir tek kişiye ait değil de birden çok kişiye ait ise buna toplu mülkiyet denir. Toplu mülkiyette pay oranları 1/3, 1/6 gibi kesirli bir şekilde tapuda yazılı ise buna paylı (müşterek) mülkiyet, paylar tapuda yazılı değilse buna elbirliği (iştirak) halinde mülkiyet denir.
Ölenin eşine miras 1/4 oranında geçmektedir. Eğer üvey nineniz yaşıyorsa bu pay doğrudan üvey nineye geçer, üvey nine ölmüş ise (dedenizden sonra ölmüş ise), o zaman bu 1/4 hisse üvey çocuklara geçer.
Bir gayrimenkulün birden fazla kişi adına kayıtlı olmasına ortak tapu denir. Örneğin bir daireyi 2 ortak satın almak isterlerse tapu hisseleri 1/2 + 1/2 olarak yarı yarıya ortak olarak tescil edilir. Ve tapudan istenmesi durumunda 2 ayrı belge olarak da teslim alınabilir.
Hisse bir gayrimenkulün, birden fazla kişiye ait olduğunu bildirmektedir. Bu durumdaki tapular, hisseli tapu olarak bilinir. Pay, yapının bulunduğu arsa üzerinde o bağımsız bölüme ait olan arsa oranıdır. Payda ise pay edilen ana gayrimenkulü ifade etmektedir.
Tapuda belirtilen toplam alanın metrekare cinsinden değeri, arsa payına bölünür. Bu işlemden elde edilen sayı, kişinin pay değeri ile çarpıldığında arsa payı bulunmuş olur. Bu işlem sonucu ortaya çıkan arsa payı, metrekare cinsinden kişinin sahip olduğu arsa hisse payına karşılık gelir.
İlgili 27 soru bulundu
Taşınmaza elbirliği ile sahip olan hissedarlar arasında anlaşmazlık bulunması halinde ise her bir hissedar mümkün olması halinde iştirak halinde mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini, mümkün olmaması halinde ise ortaklığın giderilerek taşınmazın satışını dava edebilir.
Hisseli tapu ayırma işlemi ifraz olarak bilinirken tapuları birleştirme işlemi de tevhid olarak biliniyor. Eğer bir taşınmaz üzerinde birden fazla paydaşın hakkın söz konusu ise dilerseniz hisseli tapuyu ayırma yöntemine başvurabilirsiniz.
Hissedarlar malın üzerinde, 1/2, 2/8, 3/12 gibi belli paylara sahiptirler; gayrimenkul üzerindeki hisse durumu tapuya bu şekilde kaydedilir. Bunun anlamı, her hissedarın payları oranında taşınmazın tamamı üzerinde hak sahibi olmasıdır.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile birlikte hisse senedinin yasal adı pay senedi olmuştur. Bu nedenle, yazımız içerisinde, pay senedi ifadesini de kullanacağız, her ikisi de aynı kavramdır.
Daha terimsel bir ifade ile hisse pay payda nedir tam olarak diye yaklaşacak olursak, bir yapının bulunduğu arsa üzerinde bağımsız bölüme ait olan arsa oranı pay olarak, pay edilmiş olan ana gayrimenkulü ifade eden kısımda payda olarak nitelendirilmektedir.
Toplu mülkiyette pay oranları 1/3, 1/6 gibi kesirli bir şekilde tapuda yazılı ise buna paylı (müşterek) mülkiyet, paylar tapuda yazılı değilse buna elbirliği (iştirak) halinde mülkiyet denir. Taşınmaz alacakların müstakil mülkiyete konu yer almalarında her zaman yarar vardır.
Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir.
Hisseli tapunun bölünmesini yapan kişi serbest harita mühendisidir. Bölme işlemi yapılacak olan alana ait çap ve aplikasyon krokisi ilgili müdürlük tarafından düzenlenerek verilir. Söz konusu arsanın yer aldığı alana göre yetkili kurumlardan karar alınmasının akabinde ayırma işlemi başlatılır.
Diyelim ki 10.000m² bir arsa var, senin de 1/10 hissen var. Yani 1000m² si senin ama hangi 1000'in senin olduğu belli değil. Yani yerler belirtilmemiş, sadece 1/10'unun senin olduğu belli. Bu örneği eski binalarda da görüyoruz.
OPTİMUM FAYDA SAĞLAYAN HİSSE SENEDİ SAYISI 15-20
Bunun gibi risk yayma birkaç şekilde yapılabilir ve borsa yatırımcıları için bariz olan ilk soru, bir portföyde kaç hisse bulundurmanız gerektiğidir. Geleneksel düşünce, optimum hisse senedi sayısının 15-20 hisse arasına olduğunu ortaya koyuyor.
Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir. Borsada bu saatler arasında herhangi bir seans arası ya da kısıtlama bulunmamaktadır.
Hisse senedi alım satımlarında gerçekleşen işlem hacminin binde ikisi (BSMV hariç) oranında komisyon alınır.
Eğer pay ve payda eşit olur ise o vakit bileşik kesir ortaya çıkar. Yani bu doğrultuda basit kesir içerisinde her daim pay paydadan küçüktür.
A Grubu paylar Borsada işlem görmez, B Grubu paylar Borsa İstanbul'da işlem görmekte alım-satım konusu olmaktadır.
Bir taşınmaz mal sadece bir kişiye ait olabildiği gibi birden fazla kişiye de ait olabilir. Bu tip durumlarda taşınmazın ortaklarının isimlerinin yer aldığı tapu türü "hisseli tapu" olarak isimlendirilir. Elbirliği mülkiyeti ve paylı mülkiyet olmak üzere iki farklı tipte hisseli tapu vardır.
Hisseli tapuyu satın almada öncelikli hak diğer hisse sahiplerinindir. Hisse sahipleri, satın almak istedikleri zaman tapuda belirtilen satış bedeli üzerinden gayrimenkul hissesini edinebilirler. Taşınmaz üzerinde hissesi bulunan kişiler satın almak istemedikleri zaman söz konusu pay diğer kişilere satılabilir.
Hissesini satma niyetinde olmayan hissedarlar satış iptali davası açabiliyor. Anlaşmanın sağlanmaması halinde hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir.
Ayırma işleminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, imar planları sonucu belirlenen hisse sahiplerine taksiminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, taşınmazın hisse sahipleri arasında aynen veya ayrılarak taksim edilmesinde kayıtlı değer üzerinden binde 4.55 harç ücreti ödemeniz gerekir.
Hisseli tapu, yasal olarak hissedarların rızası olmadan satılabilmektedir.
Hisseli Tapunun Satışı Mümkün müdür? Hisseli tapunun satışının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Satış Noter'de yapılan sözleşme ile yahut tapu sicilinde gerçekleştirilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri